Cukety sázíme na chalupě pravidelně na kompost, kde se jim daří, takže i přesto, že jsme letos zasadili jen dvě sazeničky, řešíme momentálně problém "co s nimi". Tu, co poněkud přerostla díky tomu, že jsme na chalupě minulý víkend nebyli, jsme se rozhodli zlikvidovat k obědu. S masem, protože manžel velký milovník cuket není a je třeba mu je něčím doplnit.
1 středni cuketa (já měla půlku velké)
300g mletého hovězího
1 menší cibule
2 lžíce oleje
2
menší rajčata
3 lžíce kečupe
1 lžíce hořčic2 stroužky česneku
100 g tvrdého sýra (třeba goudy)
sůl, pepř, oregano, popř. tymián
Cuketu podélně překrojíme, vykrojíme část s jadérky (tu vyhodíme) a
pak vydlabeme tak, aby zůstala jen asi půl centimetru tlustá
"skořápka". Vydlabanou dužinu pokrájíme nadrobno. Cibuli
nakrájíme na kostičky a necháme na oleji zesklovatět. Přidáme maso a
opékáme, až se maso začne oddělovat. Přidáme na kousky nakrájená
rajčata, pokrájenou vydlabanou dužinu cukety, kečup a hořčici. Osolíme a
dochutíme kořením. Necháme chvíli podusit.Vydlabané půlky
cukety uvnitř osolíme a potřeme utřeným česnekem. Naplníme masovou
směsí, přikryjeme alobalem a dáme zapékat do vyhřáté trouby (cca na
220°C). Po asi 25 - 30 min. cuketu odkryjeme posypeme strouhaným sýrem a
dáme ještě cca na 5 min. zapéct, aby se sýr rozpustil. My jako přílohu obvyke volíme vařené brambory, ale klidně bych si to dala i s chlebem.
My máme jednu sazenici a také řešíme, co s nimi :o)
OdpovědětVymazatJá takhle zapékala jednou a nikomu to moc nejelo.
Možná zase zkusím ;)
Krásný zbytek neděle.
Ilona
Ilono, manžel taky nadšený není, ale vzhledem k tomu, že je tam maso, tak to bere jakžtakž na milost. V jiné podobě o cukety stojí ještě míň. Přivezla jsem si domů celé to vyfocené nadělení. Z část té velké jsem si teď upekla takový nákyp nebo nádivku na zítra do práce, co budu dělat s tím zbytkem ještě netuším. A za týden budou určitě nové... :-o
OdpovědětVymazatAhoj, super recept, ale u nás doma asi jen pro mamku. Já cuketu fakt nejím, táta jen s obtížemi, ale mamka ji má ráda. Já ji paradoxně ráda připravuji, ale jen pro ostatní:-) Jinak doma ještě cukety nakládáme, zavařujeme, to má velký úspěch i u ostatních:-)
OdpovědětVymazatHanka z ciculka.cz
Nám cukety na chalupě dost často přerostou a pak řešíme, co takovými velkými potvorami ;-). Ty malé jsme si v sobotu ogrilovali s tymiánem k hamburgrům.
VymazatStáňo, tohle jídlo dělala vždycky moje kamarádka na chatě. To byla doba, kdy se nechávaly cukety růst do gigantických rozměrů.... Děkuji za připomenutí a přeji hezký den, Helena
OdpovědětVymazatHeleno, nám prostě občas do těch gigantických rozměrů dorostou poněkud nechtěně - teď jak jsem byla nemocná, tak jsme na chalupu nejeli - a takhle to další týden dopadlo :-)
VymazatJá cukety ráda a často, bohužel nerada naše veliké, přerostlé.
OdpovědětVymazatPochutnám si nejvíc na ještě malých, nepřerostlých, mají úplně jinou chuť.
Skvělý recept, pochoutka.
Simi, taky mám ty malé cukety raději, ale někdy nám narostou do poněkud větší rozměrů (už jsme měli i obludnější ;-)).
VymazatStáni, to vypadá lákavě. Já nejvíc dělám smaženou cuketu, tu milujeme oba, ale tohle by nám asi taky chutnalo. Měj pěkný nový týden.
OdpovědětVymazatMarti, obalenou zeleninu považuje můj manžel za podvod - prý v trojobale čeká maso (max. sýr) ... A já ji v trojobale taky moc nemusím, takže tenhle způsob se u nás skoro nedělá.
VymazatDělám nejvíc smaženou cuketu. Někdy dám mezi dva plátky cukety šunku nebo moravské uzené, obalím v trojobalu a osmažím. To manžel sní. Jinak moc nejásá. Vloni jsem dostala od známého kulatou žlutou cuketu. Velkou tak akorát. Ta si tedy byla! Tento recept znám, ale ještě nikdy jsem takto cuketu nedělala. Nevím proč. :-)
OdpovědětVymazatHezký den!
Hanka
Hanko, nevím, jestli by plátek šunky manžela se smaženou cuketou smířil... V té zapékané maso hraje prim (cuketa je jen obal, tu trochu, co je v mase, nikdo nepozná)
VymazatTo vypadá fantasticky! Cukety mám moc ráda a teď přes sezónu je nosí kolegyně ze zahrádky ve velkém, takže inspirace na nové zpracování není nikdy dost. Partner také cuketu "nejí", ale když mu neřeknu, že jsem ji do jídla přidala, většinou ji tam vůbec nepozná. :D
OdpovědětVymazatManžel cuketu ještě jí pokud ji přidám do leča nebo do směsi na topinky. Tam se mu taky ztratí :-)
VymazatJá jsem cuketám vůbec nepřišla na chuť - zkoušela jsem je upravit snad už na všechny způsoby, ale vůbec mi nechutnají. Nicméně zapečená cuketa mi "chutnala" asi nejvíc :)
OdpovědětVymazatAnother Dominika
Dominiko, já mám kromě plněné cuketu ráda i třeba grilovanou s česnekem a nějakým kořením (tymián, provensálské..) a ev. posypanou sýrem nebo v nějaké směsi na topinky.
VymazatCukety na všechny způsoby :-) Taky jsem ji zapékala s mletým masem, ale jednou za sezonu to stačí. Jinak dělám cukeťák, placičky, kamarádka dokonce polévku.....prostě cukety k prázdninám patří :-)
OdpovědětVymazatMíšo, taky obvykle za sezónu vyzkouším několik různých způsobů na zpracování. Loni nebo předloni jsem i zavařovala směs na topinky. Ta pak v zimě přišla docela vhod. Letos začala plodit nějak později, takže jsme ji zatím jen grilovali a zapékali. Ale ještě určitě dojde na nákyp a buchtu. A možná i na tu topinkovou směs...
VymazatStáni, když mám cuketu, dělávám ji podobně. Ani Míra není jejím příznivcem, ale s masem si ji jednou za rok dá. :o)
OdpovědětVymazatPřeji fajn dny. D.
Dášo, to je jako u nás :-)
Vymazatjá mám cuketu ráda....Sv.
OdpovědětVymazatJá docela taky :-)
VymazatJá to s těmi cuketami taky nepřeháním:), třeba v buchte dobrý, ale jinak mi přijde bez chuti. Tohle ale vypadá dobře. M.
OdpovědětVymazatMarcelko, cuketa rozhodně chce ochutit nebo něčím doplnit - koření, česnek, do směsi na topinky jsem dávala sušená rajčata...
VymazatDíky za recept, který uspokojí všechny všežravce:-))))
OdpovědětVymazatHlavně chlapy ;-).
VymazatMoja mamka robí niečo podobne len bez toho syra. Ja si zajtra budem robiť cuketové špagety s bolonskou omáčkou len neviem či sa mi to podarí :D
OdpovědětVymazatAKO SI NÁJSŤ SVOJ ŠTÝL?
Cuketové špagety jsem dělala kdysi taky (se smetanovou omáčkou s uzeným lososem) - díky za připomenutí...
VymazatLoni jsem také zapékanou cuketu dělala, ale letos na ní zatím nebyl čas :) A upřímně, chutná nám hlavně ta masová část než ta tlustá část cukety :D
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Já se snažím z té cukety nechat jen tu "skořápku" (tak tlustou, aby udržela náplň) a to vydlabané rozkrájím do masa, kde se to ztratí, takže to jí i manžel, který jinak většinu "obalu" nechává ;-)
Vymazat