neděle 18. srpna 2019

Zapečená cuketa s mletým masem

Cukety sázíme na chalupě pravidelně na kompost, kde se jim daří, takže i přesto, že jsme letos zasadili jen dvě sazeničky, řešíme momentálně problém "co s nimi".  Tu, co poněkud přerostla díky tomu, že jsme na chalupě minulý víkend nebyli, jsme se rozhodli zlikvidovat k obědu. S masem, protože manžel velký milovník cuket není a je třeba mu je něčím doplnit.


Suroviny (3 - 4 porce)
 1 středni cuketa (já měla půlku velké)
300g mletého hovězího
 1 menší cibule
 2 lžíce oleje
 2 menší rajčata
 3 lžíce kečupe
1 lžíce hořčic2 stroužky česneku
100 g tvrdého sýra (třeba goudy)
sůl, pepř, oregano, popř. tymián 


Cuketu podélně překrojíme, vykrojíme část s jadérky (tu vyhodíme) a pak vydlabeme tak, aby zůstala jen asi půl centimetru tlustá "skořápka". Vydlabanou dužinu pokrájíme nadrobno. Cibuli nakrájíme na kostičky a necháme na oleji zesklovatět. Přidáme maso a opékáme, až se maso začne oddělovat. Přidáme na kousky nakrájená rajčata, pokrájenou vydlabanou dužinu cukety, kečup a hořčici. Osolíme a dochutíme kořením. Necháme chvíli podusit.Vydlabané půlky cukety uvnitř osolíme a  potřeme utřeným česnekem. Naplníme masovou směsí, přikryjeme alobalem a dáme zapékat do vyhřáté trouby (cca na 220°C). Po asi 25 - 30 min. cuketu odkryjeme posypeme strouhaným sýrem a dáme ještě cca na 5 min. zapéct, aby se sýr rozpustil. My jako přílohu obvyke volíme vařené brambory, ale klidně bych si to dala i s chlebem.


Fotky tentokrát za moc nestojí -  jsou focené mobilem a navíc ve spěchu...

30 komentářů:

  1. My máme jednu sazenici a také řešíme, co s nimi :o)
    Já takhle zapékala jednou a nikomu to moc nejelo.
    Možná zase zkusím ;)
    Krásný zbytek neděle.
    Ilona

    OdpovědětVymazat
  2. Ilono, manžel taky nadšený není, ale vzhledem k tomu, že je tam maso, tak to bere jakžtakž na milost. V jiné podobě o cukety stojí ještě míň. Přivezla jsem si domů celé to vyfocené nadělení. Z část té velké jsem si teď upekla takový nákyp nebo nádivku na zítra do práce, co budu dělat s tím zbytkem ještě netuším. A za týden budou určitě nové... :-o

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, super recept, ale u nás doma asi jen pro mamku. Já cuketu fakt nejím, táta jen s obtížemi, ale mamka ji má ráda. Já ji paradoxně ráda připravuji, ale jen pro ostatní:-) Jinak doma ještě cukety nakládáme, zavařujeme, to má velký úspěch i u ostatních:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nám cukety na chalupě dost často přerostou a pak řešíme, co takovými velkými potvorami ;-). Ty malé jsme si v sobotu ogrilovali s tymiánem k hamburgrům.

      Vymazat
  4. Stáňo, tohle jídlo dělala vždycky moje kamarádka na chatě. To byla doba, kdy se nechávaly cukety růst do gigantických rozměrů.... Děkuji za připomenutí a přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, nám prostě občas do těch gigantických rozměrů dorostou poněkud nechtěně - teď jak jsem byla nemocná, tak jsme na chalupu nejeli - a takhle to další týden dopadlo :-)

      Vymazat
  5. Já cukety ráda a často, bohužel nerada naše veliké, přerostlé.
    Pochutnám si nejvíc na ještě malých, nepřerostlých, mají úplně jinou chuť.
    Skvělý recept, pochoutka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, taky mám ty malé cukety raději, ale někdy nám narostou do poněkud větší rozměrů (už jsme měli i obludnější ;-)).

      Vymazat
  6. Stáni, to vypadá lákavě. Já nejvíc dělám smaženou cuketu, tu milujeme oba, ale tohle by nám asi taky chutnalo. Měj pěkný nový týden.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, obalenou zeleninu považuje můj manžel za podvod - prý v trojobale čeká maso (max. sýr) ... A já ji v trojobale taky moc nemusím, takže tenhle způsob se u nás skoro nedělá.

      Vymazat
  7. Dělám nejvíc smaženou cuketu. Někdy dám mezi dva plátky cukety šunku nebo moravské uzené, obalím v trojobalu a osmažím. To manžel sní. Jinak moc nejásá. Vloni jsem dostala od známého kulatou žlutou cuketu. Velkou tak akorát. Ta si tedy byla! Tento recept znám, ale ještě nikdy jsem takto cuketu nedělala. Nevím proč. :-)
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, nevím, jestli by plátek šunky manžela se smaženou cuketou smířil... V té zapékané maso hraje prim (cuketa je jen obal, tu trochu, co je v mase, nikdo nepozná)

      Vymazat
  8. To vypadá fantasticky! Cukety mám moc ráda a teď přes sezónu je nosí kolegyně ze zahrádky ve velkém, takže inspirace na nové zpracování není nikdy dost. Partner také cuketu "nejí", ale když mu neřeknu, že jsem ji do jídla přidala, většinou ji tam vůbec nepozná. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Manžel cuketu ještě jí pokud ji přidám do leča nebo do směsi na topinky. Tam se mu taky ztratí :-)

      Vymazat
  9. Já jsem cuketám vůbec nepřišla na chuť - zkoušela jsem je upravit snad už na všechny způsoby, ale vůbec mi nechutnají. Nicméně zapečená cuketa mi "chutnala" asi nejvíc :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dominiko, já mám kromě plněné cuketu ráda i třeba grilovanou s česnekem a nějakým kořením (tymián, provensálské..) a ev. posypanou sýrem nebo v nějaké směsi na topinky.

      Vymazat
  10. Cukety na všechny způsoby :-) Taky jsem ji zapékala s mletým masem, ale jednou za sezonu to stačí. Jinak dělám cukeťák, placičky, kamarádka dokonce polévku.....prostě cukety k prázdninám patří :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, taky obvykle za sezónu vyzkouším několik různých způsobů na zpracování. Loni nebo předloni jsem i zavařovala směs na topinky. Ta pak v zimě přišla docela vhod. Letos začala plodit nějak později, takže jsme ji zatím jen grilovali a zapékali. Ale ještě určitě dojde na nákyp a buchtu. A možná i na tu topinkovou směs...

      Vymazat
  11. Stáni, když mám cuketu, dělávám ji podobně. Ani Míra není jejím příznivcem, ale s masem si ji jednou za rok dá. :o)
    Přeji fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
  12. Marcela - Nordic Passion20. srpna 2019 v 14:21

    Já to s těmi cuketami taky nepřeháním:), třeba v buchte dobrý, ale jinak mi přijde bez chuti. Tohle ale vypadá dobře. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, cuketa rozhodně chce ochutit nebo něčím doplnit - koření, česnek, do směsi na topinky jsem dávala sušená rajčata...

      Vymazat
  13. Díky za recept, který uspokojí všechny všežravce:-))))

    OdpovědětVymazat
  14. Moja mamka robí niečo podobne len bez toho syra. Ja si zajtra budem robiť cuketové špagety s bolonskou omáčkou len neviem či sa mi to podarí :D

    AKO SI NÁJSŤ SVOJ ŠTÝL?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cuketové špagety jsem dělala kdysi taky (se smetanovou omáčkou s uzeným lososem) - díky za připomenutí...

      Vymazat
  15. Loni jsem také zapékanou cuketu dělala, ale letos na ní zatím nebyl čas :) A upřímně, chutná nám hlavně ta masová část než ta tlustá část cukety :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se snažím z té cukety nechat jen tu "skořápku" (tak tlustou, aby udržela náplň) a to vydlabané rozkrájím do masa, kde se to ztratí, takže to jí i manžel, který jinak většinu "obalu" nechává ;-)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)