pondělí 28. srpna 2023

Andrea Yaryura Clark - Noc tisíce hvězd

 V dnešní článku vám představím prvotinu americké autorky argentinského původu. Autorka, jejíž rodina se později odstěhovala do Spojených států, vyrůstala v bouřlivých sedmdesátých letech v  Argentině a jeji příběh je inspirován skutečnými událostmi a příběhy lidí, kterých se tyto události dotkly.

 

 
Paloma  je vysokoškolská studentka a také  dcera zámožného argentinského diplomata Santiaga Larrey. Na jednom z otcových večírků se setká s otcovou přítelkyní z dob jejich vysokoškolských studií. Její poznámky vzbudí Palominu zvědavost a protože rodina téměř vzápětí odjíždí z  New Yorku do  Buenos Aires v souvislosti se Larreovým jmenováním do funkce velvyslance při OSN, využije této příležitosti, aby se pokusila o otcově minulosti zjistit víc. Náhodně se setkává se studentem Francem, který patří do skupiny sdružující  příbuzné osob, které zmizely v době vlády vojenské chunty. Spolu pak pronikají hlouběji do historie spojené s několika fotografiemi a dokumenty, které Paloma našla v otcově stole, a objevují minulost Palomininy rodiny.
 

 
Příběh je napsán ve dvou dějových liniích, které se pravidelně střídají (každá kapitola je označena rokem, kterého se týká, takže čtenář netápe). Jedna dějová linie se odehrává na konci devadesátých let minulého století a je napsána z pohledu Palomy v ich formě. Prostřednictvím jejího vyprávění sledujeme postupné rozkrývání otcovy minulosti, její tápání ve vztahu k němu i postupně se rozvíjející vztah se studentem Francem, který jí v pátrání pomáha. Ve  druhé linii nás autorka  zavádí do temné doby argentinské historie – do sedmdesátých let minulého století,  do  období  začínající tzv. špinavé války. V té době se v Argentině k moci dostala  vojenská junta, která nechvalně proslula unášením, mučením i vraždami svých politických odpůrců či jejich sympatizantů. Právě v této společensky nevlídné době se odehrává příběh lásky studenta práv Santiaga a studenty architektury  Valentiny, do kterého zasahuje jednak jejich rozdílný společenský původ, ale především stále se horšící politické poměry v zemi, které jejich lásku a i další osudy nakonec zásadním způsobem ovlivní.

 
 
Sice mi chvíli trvalo, než jsem se do knížky začetla, ale pak jsem se do obou vzájemně souvisejících příběhů ponořila a  zaujaly mne, byť zejména některé pasáže související se řáděním vojenské junty nejsou úplně lehkým čtením. Tuhle knížku určitě  doporučuji – je to kniha, která má silný, poutavý námět odvíjející se od reálních události,  nechybí jí napětí ani překvapení, ba ani kapka romantiky (a taky má moc hezkou obálku). Jsem moc ráda, že jsem si ji díky nakladatelství Grada mohla přečíst.

 
 
Anotace
New York, 1998. Santiago Larrea, zámožný argentinský diplomat, se na každoročním večírku po zápase v pólu ocitá v centru pozornosti po boku své ženy Lily a jejich dcery Palomy, vysokoškolské studentky a začínající návrhářky šperků. Ve světě Larreových se zdá být vše dokonalé, dokud se na večírku nečekaně neobjeví jistá žena, kterou zná Santiago z dob univerzitních studií, a neotřese jeho obvyklým klidem. Záhadné poznámky této ženy probudí v Palomě zvědavost ohledně minulosti jejího otce, o níž toho ví jen málo. Když se rodina vydá do Buenos Aires na Santiagovo jmenování do funkce velvyslance při OSN, je Paloma odhodlána dozvědět se víc o jeho životě v letech předcházejících vojenské diktatuře počínající v roce 1976. S pomocí místního univerzitního studenta Franca, člena aktivistické skupiny HIJOS, jejímiž členy jsou děti desaparecidos neboli „zmizelých“, tedy mužů a žen, kteří byli státem násilně uneseni během argentinské Špinavé války, Paloma spustí řetězec událostí, které v ní nejen rozpoutají pochybnosti o její rodině a identitě, ale také ohrozí její život.
Vydalo nakl.Metafora v r. 2023, překlad Z. Lišková, 360 str.
 

14 komentářů:

  1. Stáňo, děkuji za info. Píšu si, tahle kniha mě podle tvých slov opravdu zaujala.
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tak doufám, že se bude líbit.
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. děkuji za info,kniha může být zajímavá,Sv.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Stáni,
    dost mě to zaujalo, zrovna nedávno jsem si studovala dějiny Jižní Ameriky ve dvacátém století:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, byla jsem ráda, že jsem z nabídky Grady sáhla zrovna po ní...
      Hezký den

      Vymazat
  4. Stáni, ráda jsem se s knihou tvým prostřednictvím seznámila. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to na odpočinkové čtení a jsem ráda, že tě knížka nakonec vtáhla do děje. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně odpočinkové to nebylo - tím, jak je to podle skutečných událostí, tak to místy nebylo úplně lehké čtení.

      Vymazat
  6. Tahle kniha mě velmi zaujala, protože mám ráda knihy podle skutečných událostí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já váhala, jestli si ji z nabídky Grady vybrat a nakonec jsem rozhodně nelitovala.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)