středa 23. srpna 2023

Jess Lourey - O čem se nemluví

Kniha O čem se nemluví je první knihou americké autorky kriminálních románů i literatury faktu, která u nás vyšla. Podle autorčiných slov je inspirován skutečnými událostmi, ke kterým došlo nedaleko Minnesoty v době jejího dětství. Já sama bych si zrovna tuhle knížku asi nevybrala, ale manžel ji dostal ke dvěma knihám, které mi kupoval k narozeninám, za pouhou korunu...



 
V městečku Lillydale se začali ztrácet místní chlapci. Po čase se zase objevují, ale  chovají se trochu jinak. V městečku se ledacos šušká (třeba to, že chlapci byli po svém zmizení znásilněni), škola ve spolupráci s policií vyhlašuje zákaz večerního vycházení školáků bez dospělého doprovodu, lidé jsou poplašení a spekulují,  kdo by mohl být pachatelem. Policie nejprve zatýká podezřelého obchodního cestujícího, ale pak mizí další chlapec, takže toto podezření se ukazuje jako liché. Pozornost policie se pak soustřeďuje na učitele hudby z místní školy. A Gabriel, poslední zmizelý chlapec, se na rozdíl od těch předchozích stále neobjevuje.

 
 
Příběh mizejících chlapců je situován do 80. let minulého století a  sledujeme  ho očima třináctileté Cassandry, která žije s rodiči a starší sestrou na poněkud zanedbané farmě za městem. Oba dva rodičové jsou tak trochu bohémové a  v městečku jsou proslulí tím, že na své farmě pořádají podivné nevázané večírky. Díky tomu i díky faktu, že nemají moc peněz, je Cassie, jak Cassandře všichni říkají, tak trochu třídním outsiderem.  Snad právě proto – aby získala uznání ostatních,  a taky proto, že platonicky miluje zmizelého Gabriela se rozhodne, že bude pátrat po tom, kdo má na svědomí mizení chlapců, a pokusí se Gabriela najít.  Cassie nevěří, že by to mohl mít na svědomí její učitel hudby, a její  podezření se  brzo  obrací na místního velitele policie seržanta Bauera. Ten, jak se zdá, je navíc zapojen do nějakých pochybných akcí s Cassiiným otcem. Ostatně - otec  je tak trochu Cassiinou  noční můrou – když se napije (což bohužel dělá poměrně často), je násilnický a naprosto nepředvídatelný. No a to, jak to dopadne – zda se Gabriel najde a zda se pachatele podaří odhalit právě Cassii, to už vám samozřejmě neprozradím. 
 

 
Kniha má zvláštní svébytnou atmosféru, danou možná i tím, že vypravěčkou příběhu je mladinká dívka na prahu puberty. Autorce se podle mého ve vyprávění povedlo dobře postihnout určitou míru dětské naivity  s napůl dospělým pohledem, který v osobě Cassie kombinuje, i poněkud depresivní prostředí, ve kterém žije. Rozhodně od knihy nečekejte četbu plnou akce a zvratů. A vlastní závěr je takový trochu neukončený. Pachatel je sice dopaden, ale chybí nějaké vysvětlení jeho motivace. A také   některé otázky, které si čtenář v průběhu četby klade, zůstanou víceméně nezodpovězené  - jaké podivné kšeftíky vlastně přesně měl Cassiin otec a policejní seržant Bauer? Proč Cassie spala ve skříni a bála se skřípění schodů?  Co se dělo u nich ve sklepě?  Čtenář se může z náznaků jen domýšlet.

 
 
Anotace
Napínavý román o malém městečku v Minnesotě, kde nic není tak klidné – ani tak bezpečné – jak se zdá, inspirovaný děsivým skutečným příběhem z autorčina rodného města. Život Cassie McDowellové v 80. letech v Minnesotě se zdá být naprosto v pořádku. Cassie žije na farmě, má ráda školu a sní o nejhezčím klukovi ze třídy. Ano, jsou tu ty podivné večírky jejích rodičů a celá řádka jejich výstředních hostů, ale na ty už si zvykla. To vše se ale změní, když někdo začne v Lilydale lovit. Lovit lidi. Místní chlapci jeden po druhém mizí a jeden po druhém se zase objevují – násilničtí, náladoví a uzavření. O tom, co se jim stalo, se začínají šířit šokující fámy. Stejně divoce bují obvinění, kdo za to může, a začínají se vynořovat nebezpečná tajemství místních občanů. Pak temnou změnu prodělá i Cassiina sestra. Má-li přežít, musí si Cassie najít cestu světem dospělých, kde je každý hřích ospravedlněn a neodpustitelná je pouze pravda.
Vydalo nakl. Vendeta v r. 2021, překlad P. Kaas, 304 stran 
 

 

 




16 komentářů:

  1. Stáni, to je zajímavá kniha. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, je taková trochu zvláštní ...
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. Stáňo, děkuji za info i tvé hodnocení a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  3. http://es-ideas.blogspot.com/
    Díky za knižní recenzi.

    OdpovědětVymazat
  4. Vija
    Ráda čtu tvé recenze, některé knihy pak hledám v knihovně. Hezký den měj. J

    OdpovědětVymazat
  5. Třeba na ni v knihovně narazím. Díky za recenzi!
    Měj se hezky a užívej stále letních dní !'
    Hanka-bavi-mne-to

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Stáni,
    knihu a ani autorku vůbec neznám. Nezní to špatně, ale vadilo by mi, že nemám odpovědi na všechny otázky.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, taky mi ty nezopovězené otázky trochu vadily, ale rozhodně to nebyl propadák.
      Měj se fajn

      Vymazat
  7. Romány nemusím, ale pokud se jedná o napínavý příběh, klidně bych mu dala šanci. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle by se ti možná mohlo líbit - má to detektivní linku a hrdince by neškodilo trochu sociální intervence ;-)

      Vymazat
  8. Přemýšlím, jestli jsem někdy vůbec kriminální román četla.. Myslím, že ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já zase čtu detektivky a thrillery nejvíc :)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)