pátek 18. srpna 2023

Jeffery Deaver - Noční návštěvník

 
Spisovatele  Jefferyho Deavera  jsme s manželem "objevili" poměrně nedávno, takže jsme knížek od něj zatím nepřečetli mnoho. I proto jsem  k narozeninám, tedy už v červnu, dostala jeho novinku ze série s Lincolnem Rhymem. Měla spoustu jiného čtení, takže jsem se k ni dostala až teď.
 

 

Představte si, že se v noci probudíte a máte pocit, že ve vašem bytě někdo je.  A vzápětí zjistíte, že vám zmizel kuchyňské nůž, někdo snědl vám sušenku a hrabal se v zásuvce se spodním prádle, kde nechal u nepochopitelný vzkaz. Zámky na vašich dveřích jsou ale neporušené,  vetřelec nikde a stopy, které by mohly vést k jeho odhalení na první pohled žádné.  Jak se k vám nezvaný host mohl dostat,  co měl vlastně za lubem a co  znamená onen podivný vzkaz? A může se to stát znovu? To jsou otázky, které si kladou ženy, které nezvaný host navštívil. Právě ke dvěma podobným případům je povolán Lincol Rhyme a jeho žena  - policejní vyšetřovatelka Amélie Sachsová. Rozjížějící se vyšetřování ovšem zkomplikuje fakt, že kvůli případu mafiánského boss sebralo policejní vedení status policejního konzultanta a všichni policisté mají přísný zákaz s ním spolupracovat.  To ovšem  neznají Lincolna – ten se pátrání jen tak nevzdá a ani jeho přátelé v policejním sboru se zákazu nezaleknou.


 
Autor nám tu představuje již patnáctý případ Lincolna Rhyma – ochrnutého bývalého policejního kapitána, který je brilantním forenzním analytikem a i přes své postižení pracuje jeho policejní konzultant. Setkáme se zde rovněž s Amélii   Sachsovou, policejní vyšetřovatelkou, která už je nějakou chvíli nejen jeho spolupracovnicí, ale i jeho ženou.  I tentokrát kromě vlastního pátrání sledujeme i myšlenkové pochody a jednání pachatele, které mám ovšem autor přibližuje jen do té míry, aby neodhalil jeho totožnost. A další vedlejší linku tvoří i případ mafiánského bosse, který má na Lincolna spadeno, protože se obává, že by ho Lincoln mohl dostat za mříže.  
Příběh je dobře vystavěný, má spád a  na rozdíl třeba od Sběratele kostí postrádá brutalitu. Co ale nepostrádá, jsou nečekané zvraty, kdy si autor se čtenářem tak trochu hraje – umožní mu vytvořit si dojem, že už ví, jak to vlastně bylo… a bác, ono je všechno jinak. Mně se knih líbila a přečtenou jsem ji měla za pár večerů (protažených trochu do noci 😉).


 
Anotace
V New Yorku řádí geniální zločinec, který si říká Zámečník. Je přímo fascinován zámky a umí si poradit s jakýmkoli bezpečnostním systémem. Když po nocích vniká do cizích obydlí, prozatím své oběti okrádá jen o pocit bezpečí. Lincoln Rhyme a Amélie Sachsová ale vědí, že ho musí zastavit dřív, než své útoky vystupňuje a prolije nevinnou krev. Jejich pátrání je ovšem přerušeno, když Rhyme kvůli jinému případu přijde o pozici policejního konzultanta. S okamžitou platností musí ukončit veškerou spolupráci s newyorskou policií pod pohrůžkou, že pokud on či jeho kolegové příkaz poruší, bude to pro ně mít dalekosáhlé následky. Jenomže udržet geniálního kriminalistu mimo akci není tak jednoduché – je odhodlaný Zámečníka dopadnout, i když mu za to hrozí pobyt ve vězeňské cele.
Vydalo nakl. Domino v r. 2023. překlad J. Kobělka. 472 stran



 

18 komentářů:

  1. Stáni, díky za další zajímavou recenzi. Sběratele kostí jsem viděla, takže už při tvém popisu obsahu knihy jsem si představila hlavní protagonisty. Měj pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já Sběratele kostí jako film neviděla. Možná bych si mohla stáhnout, zajímalo by mne filmové pojetí.
      Hezký den

      Vymazat
  2. Tak to zní zajímavě 👍 mrknu po ní v knihovně.
    Krásný víkend ☀️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, zkus, mně se četla fakt dobře.
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Ahoj Stáňo, děkuji za tip, to by mě určitě bavilo. Možná zajdu do knihovny. Krásný, slunný víkend přeji. ☀️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eri, jestli máš ráda detektivky, tak by tě to bavit mohlo.
      hezký víkend

      Vymazat
  4. To zní zajímavě - autora znám, ale ještě jsem od něj nic nečetla, takže děkuji za tip. 🙂
    Hezký den, Stáni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nám se Deaver líbí, takže doporučuji k vyzkoušení

      Vymazat
  5. Stáňo, autora znám, ale tohle jsem knihu jsem nečetla. Předchozí díly mě bavily, podívám se i po tomhle.
    Děkuji a přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Sběratele kostí jsem četla, toto ne. Píšu si.
    Hezkou neděli!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, jestli se ti Sběratel kostí líbil, tak tohle by mohlo taky.
      Hezký den

      Vymazat
  7. Ahojky,
    anotace i tvoje hodnocení vypadá dobře, tak se k ní třeba taky jednou dostanu:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, myslím, že by se ti mohla líbit.
      Hezký den

      Vymazat
  8. Vypadá to na knížku přímo stvořenou pro mě. :D Konečně teď s příchodem podzimu bude více času na čtení. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Deavera doporučuji - my ho máme s manželem rádi oba.

      Vymazat
  9. Autor mi nic neříká, avšak anotace zní opravdu napínavě.

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)