čtvrtek 17. října 2024

Rebecca Raisin - Pojízdné knihkupectví šťastných konců

 Po delší době jsem zas jednou sáhla po romantickém příběhu. Po Pojízdné čajovně štěstí, kterou jsem četla někdy před půl rokem, je to moje druhá knížka od  autorky. Stejně jako tu první jsem i tuto získala  v rámci spolupráce..


I tentokrát se kniha pohybuje v kočovném prostředí pojízdných obchodů, s nimiž jejich majitelé přejíždějí mezi různými festivaly a dalšími akcemi. Zatímco v knize Pojízdná čajovna štěstí jsme sledovali především Rossie, která ve své obytné dodávce peče skvělé moučníky a k nim míchá nejrůznější čajové směsi, tentokrát je hlavní hrdinkou Aria, se kterou se Rossie seznámila hned na své první akci s pojízdnou čajovnou a během putování se z nich staly nejlepší kamarádky. Aria je mladinká vdova, která i po třech letech truchlí po milovaném manželovi TJ, kterého jí vzala neúprosná rakovina, a má pocit, že v jejím životě už žádný muž nebude mít místo a že už navždy bude sama žít v dodávce mezi svými milovanými knihami. Jenže během krátké doby narazí Aria několikrát na pohledného Jonathana a začíná se zdát, že se v jejím srdci zase začíná probouzet láska. Aria se ovšem potácí v pohybnostech, zda je to fér vůči jejímu zesnulému manželovi - vždyť si před jeho smrtí slíbila, že už se nikdy nezamiluje...


Celý příběh se odehrává v průběhu kočovného putování po Francii. Znovu se tu kromě Arie čtenář setká   i s Rossií a jejím přítelem Maxem a spolu s nimi si bude užívat atmosféru letních francouzských městeček, dobré víno i francouzské dobroty. Roli tu hraje i deník Ariina manžela TJ, který jí poslala jeho matka a díky kterému se Aria vrací  i do minulosti, kdy její manžel zjistil, že má nevyléčitelnou formu rakoviny a ona se rozhodla splnit mu poslední přání, kterým je projet Jezerní oblast.  


Knížka není trhák, který budete s těžkým srdcem odkládat ve tři ráno a přečtete ho na dva zátahy -  to ostatně u romantického příběhu ani nečekám. Ale vzala jsem ji do ruky přesně ve chvíli, kdy jsem potřebovala něco lehkého, co hezky poplyne. A to tahle knížka splňuje. Jediné, co bych jí trochu vytkla, je fakt, že postavě Jonathana je věnováno poměrně málo místa a navíc působí jako trochu příliš šablonovitý klaďas. Ale pokud máte rádi romantické příběhy, tak tenhle by se vám líbit i tak mohl. Jen si myslím, že bude lepší sáhnout možná nejprve po Pojízdné čajovně štěstí, protože oba příběhy spolu do jisté míry souvisí.

Za zaslání knihy děkuji nakladatelství Grada, je jehož e-shopu, ji můžete i koupit.

Anotace
Aria přesně ví, co chce – život na cestách ve svém obytném voze plném knih. Rozhodně ne žádnou romantiku. Od smrti milovaného manžela už láska nemá v jejím životě místo. Jedinou výjimkou je ta z románů, kterými je jako majitelka pojízdného knihkupectví posedlá a obklopená. Když se však Aria po pár sklenkách vína a karaoke na pódiu ocitne v náručí Jonathana, část jejího já poprvé po letech ožije.
Aby ho dostala z hlavy, vydává se na nezapomenutelné léto do Francie. Změní jí tato cesta navždy život?
Vydalo nakl. Cosmopolis  v r. 2024, překlad M. Melišíková, 288 str.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)