středa 28. února 2024

Rebecca Raisin - Pojízdná čajovna štěstí

 Díky spolupráci s Gradou  teď občas zabrousím od detektivek a thrillerů i do romantických vod. A takovým případem je i kniha Rebeccy Raisin.  Pojízdná čajovna snů je druhou knihou autorky, která byla přeložena do češtiny, pro mne je to první setkání s ním, kdy mne k objednání zlákal čaj v názvu knihy...



Když Rossie dostane k narozeninám od svého manžela místo nějakého úžasného dárku kopačky, tak se rozhodne opustit místo zástupce šéfkuchaře v prestižní michelinské restauraci. A k přemýšlení o tom, co dál, si otevře lahev vína. Druhého dne ráno se probudí nejen s kocovinou, ale i se zjištěním, že se stala majitelkou růžového obytného auta.  Na diskusním fóru karavanistů se seznámí s Olliem, který pomáhá se v novém světě vyznat ještě předtím, než vyrazí na cesty se záměrem provozovat pojízdnou čajovnu, kde bude k čaji podávat poctivé a jednoduché občerstvení. Hned na první "štaci" se seznámí s Arie, která provozuje Pojízdné knihkupectví šťastných konců, ve kterém prodává zamilované romány, a rozhodnout se, že dál budou cestovat spolu. A tak kočují po různých akcích a festivalech, kde Arie prodává knihy, Rossie míchá čajové směsi a peče skvělé koláče. Na jedné takové akci narazí na charismatického bývalého vojáka Maxe, který Rossie přitahuje,  ale trochu se bojí případného vztahu s atraktivním mužem. Navíc si dál píše s Olliem, který se jí zdá podle mailů serióznější a klidnější, a tak plánují setkání.


Rossie je ze svého předchozího života zvyklá plánovat a mít vše pod kontrolou, takže je z nového prostředí poněkud nesvá. Ale postupem času se jí ale ve společenství lidí, kteří se rozhodli svůj život trávit na cestách, začíná líbit, nachází si tu nejen nové přátele, ale získává více sebevědomí a stává se i bezprostřednější.


Asi podle předchozích odstavců tušíte, že jde o nenáročnou romantiku, která se stylem podobá knížkám Julie Caplin. I tady je hodně místa věnovaného popisu prostředí a také vaření a jídlu. Sice tak trochu víte jak to bude probíhat, protože to určitě není první příběh, ve kterém se dívka se zlomeným srdcem snaží tak trochu restartovat svůj život. Ale hlavní hrdinka je sympatická, děj tak lehce  plyne... Já jsem vzala navíc knihu do ruky ve chvíli, kdy mi nenáročné čtení fakt sedlo a tak jsem si knížku docela užila.  Pokud máte rádi trochu romantiky a líbí se vám knížky Julie Caplin, tak se vám nejspíš bude líbit i Rossiino putování s pojízdnou čajovnou.

Za zaslání knihy děkuji nakladatelství Grada, na jejichž e-shopu si ji můžete i koupit.

 Anotace
Rosie má život pod kontrolou. Vypracovala se na zástupkyni šéfkuchaře v michelinské restauraci, je vdaná za skvělého muže a budoucnost vypadá růžově. Vše běží podle plánu až do okamžiku, kdy se vrátí domů a v předsíni najde manžela na odchodu se sbalenými kufry. Rosie se rozhodne zlomené srdce utopit ve sklence (nebo spíš dvou lahvích) vína a druhý den ráno zjistí, že v alkoholovém opojení koupila obytné auto! A tak se rozhodne využít příležitost ke změně a vyrazí na životní cestu se svou pojízdnou čajovnou. Ta sice nezíská žádné michelinské hvězdy, ale srdce mnoha lidí ano.
Vydalo nakl. Cosmopolis v r. 2024, překlad J. Kordíková, 296 stran









33 komentářů:

  1. Poslední dobou nějak ty knihy nestíhám))) Ale i tak díky za recenzi na knihu, kterou neznám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se musím přiznat, že tak trochu čtu na úkor spánku, což není úplně dobře...
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. Nemusíme pořád číst jen knihy s těžkými tématy.
    Stáně, děkuji za tvé hodnocení a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já zrovna teď fakt potřebuju něco lehčího (takže střídám romantiku s detektivkami :)).
      Hezký den

      Vymazat
  3. Já mám takové oddychovky ráda. Takže už si píšu na seznam do knihovny. Ještě mne nic z toho, co si tady u Tebe zapíšu, nezklamalo.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Stáňo, mnohdy je život moc uspěchaný a náročný, takže je bezva si sednout k takové knížce, která nám sedne a zavede nás do jiných vod myšlení. Tak jak jsem četla pár knih od Caplinové, tak si myslím, že by mne bavilo i to čtení. Čtu hodně knih, hlavně z knihovny, ale i vypůjčené od dcer. Na televizi nekoukám, čtu si, a jsem v jiném, krásném světě. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, já pár knih od Caplinové taky četla a tu docela můžu, hlavně díky popisů jídla a krajiny. Tohle je docela podobné.
      Hezký den

      Vymazat
    2. Stáňo pře tak jak vy, tak to mám já. Popis krajiny, dobré jídlo no a to ostatní kolem jen zpříjemňuje to naše počteníčko. Zdraví Iwka

      Vymazat
  5. Stáni, děkuji za tip na zajímavou četbu, po které se určitě poohlédnu.
    Syn kdysi dávno vykonával v Gradě publikatelskou praxi a já pak do jejich provozovny v Holešovicích chodívala pro objednané knížky. Je to všechno už spousta let.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, jsem ráda, že tě recenze zaujala.
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. Taky občas sáhnu po romantice, ale poslední dobou jí čtu hodně málo a tato kniha mě bohužel nezaujala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já čtu hlavně detektivky, ale občasné proložení romancí taky není na škodu ;-)

      Vymazat
  7. Stáňo, od Caplinové jsem četla dvě knížky a obě se mi líbily, příjemné oddechovky, Zeptám se v knihovně po Čajovně, díky za tip Zdravím, pá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, autorka ještě napsala Kouzelná Paříž - obchůdek s knihami. Nečetla jsem, ale recenze to nemá špatné...
      Měj se fajn

      Vymazat
  8. To vypadá na pěkné, nenáročné čtení, teď jsem dostala chuť si pořídit na výlety růžový karavan :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D. Mně by se kočování s vařením čaje a pečením koláčů taky líbilo. Akorát nemám řidičák, takže tenhle projekt nezrealizuju :)

      Vymazat
  9. Na knihu se zrovna chystám. Předchozí autorčino dílo se mi líbilo moc, tak snad nebudu tentokrát zklamaná. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se to četlo dobře, myslím, že zklamaná nebudeš. Není to žádná "vysoká literatura", ale milé to je.

      Vymazat
  10. Tenhle žánr mám ráda. Oddechovka i romantika. od Julie Caplin mám přečtených dost knih, tak věřím, že i tato by se mi líbila :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Poslední dobou čtu tak málo, ale stejně si další kousky píšu na seznam. Obálka knížky je kouzelná ♥ Měj se krásně, Stáňo :)

    Můj život ve slovech

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já beru knížku do ruky večer před spaním (díky čemuž spím méně než by bylo žádoucí ;-))
      Hezký den

      Vymazat
  12. Já mám podobné knihy ráda, když si potřebuju při četbě odpočinout. Děkuji za tip.
    Hezký večer, Stáni. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako odpočinkové čtení to určitě splní svůj účel

      Vymazat
  13. Nenáročná četba je občas potřeba, taky mám teď takovou 🙂 hezky den, Stáňo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já od čajovny přečetla zas jeden thriller a teď jedu znovu romantiku ;-)

      Vymazat
  14. Ahoj Stáni, už jí mám na seznamu :) to si určitě musím pořídit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že jako milovnici JC i JW se by se ti mohla líbit.

      Vymazat
  15. Ahoj Stani,
    četla jsem a líbilo se mi to.
    Měj se krásně, Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  16. Tak tohle je přesně můj šálek čaje!

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)