úterý 20. února 2024

České Budějovice - okolo náměstí

Jihočeské muzeum, kde jsme byli na výstavbě orchidejí, je v podstatě v centru města, takže když už jsme u něj parkovali, rozhodli jsme se, že se alespoň na chvíli projdeme po náměstí a jeho okolí, i když jsme na odpoledne plánovali ještě přesun do Římova.



Centrem Českých Budějovic je náměstí Přemysla Otakara II, které je jedním z největších  náměstím v republice. Má čtvercový půdorys a je obklopeno celou řadou historicky zajímavých domů. V jeho středu stojí kašna se sochou Samsona a kousek od něj na jednu stranu pak Černá věž a katedrála sv. Mikuláše, na stranu druhou dominikánský klášter s kostelem Obětování Panny Marie a budova bývalé Solnice. A to je taky  asi  tak všechno, co jsme stačili v Českých Budějovicích obejít.














Jinak musím konstatovat, že zimní čas turistům v Budějovicích moc nepřeje - Černá věž byla zavřená, stejně jako dominikánský klášter a nepovedlo se nám nahlédnout ani do žádného z kostelů. Tak jsme aspoň procházku po Českých Budějovicích  zakončili sladkou tečkou v kavárně Cafe Piaza přímo na náměstí.



34 komentářů:

  1. V Budějovicích jsme byli před lety,kdy už s námi děti nechtěly na dovolené jezdit.Líbilo se mi tam,ale zase tolik si už nepamatuji.Tvé fotografie jsou nádherné a lákavé k návštěvě po letech.
    Stáňo,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, my jsme Budějovice jen krátce prošli, měli jsme ještě na odpoledne další plán... Ale procházka to byla pěkná...
      Hezký den

      Vymazat
  2. Stáňo, v Budějovicích jsem už roky nebyla, děkuji za fotky. A Římov - no jestli jste šli křížovou cestu tak jsem ráda, že píšeš - tudíž vím, že vás bahno nepohltilo :o) Ale hezké to je...
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, křížovou cestu jsme zvládli bez problémů. Časem bude článek, ale teď jsem pohlcena trochu jinými starostmi, tak nevím, jak mi na psaní blogu zbude čas.
      Hezký pátek

      Vymazat
  3. Hezké fotky z náměstí, na kterém jsem nikdy nebyla :-).
    Pěkný den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, děkuji za nakouknutí a zdravím

      Vymazat
  4. Stáni, krásné fotky z Budějovic. Občas tam rádi zavítáme.
    Jih Čech opravdu není turistům moc nakloněn, přesvědčili jsme se o tom loni, když jsme tam byli v dubnu na dovolené. Očekávali jsme, že památky se otevírají 1. dubna .... tady to ve spoustě případů neplatilo.
    Měj hezké dny 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, nějaké památky jsme nakonec zvládli i zevnitř, ale víc bylo těch, kde mají otevřeno jen v sezóně (a to jsou zas všude mraky turistů, což mi zrovna nemusíme).
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Co se týče mých cest do a okolo Budějovic, tak ty byly buď kdysi s učňákem protože jsme byli na exkurzi v Kohinorce a náměstí doslova jen přelétli, pak jsem tam byla dvakrát na výstavě se psem takže město jsme zas jen projeli a hurá na výstaviště a zbylé cesty byly bloudění když jsme hledali tu správnou trasu abychom se strefili na Strakonice a ne na Tábor :D. Takže o nějakém prohlížení nebyl čas....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, pro nás s manželem to byla taky první budějovická procházka. Před nějakými 15 lety jsme tu jen bloudili, když jsme jeli ze Šumavy do Chlumu u Třeboně vyzvednout syna z cyklokursu.
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. Stáňo, tady jsem nikdy nebyla, ale fotky jsou moc pěkné a lákají k výletu. Užívejte si klidnou dovolenou, měj se, pá 😄

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, dovolená nám docela vyšla a užili jsme si jí. Časem budou ještě nějaké články, ale teď momentálně řeším nějaké jiné problémy a nevím, jak moc se k blogu a psaní dostanu.
      Měj se fajn

      Vymazat
  7. V jižních Čechách jsme už několikrát byli, ale na České Budějovice se zatím nedostalo. Ale určitě se tam chci jednou taky podívat :) Měj se hezky, Stáňo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, my byli v ČB taky vlastně poprvé (bloudění přes město autem se počítat nedá).
      Hezký den

      Vymazat
  8. Na náměstí jsem párkrát byla, ale vlastně nikdy ne cíleně, spíš jím projít a jít někam dál :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dominiko, my neměli na ČB zas nějak moc času a ani jeden jsme tam nebyli, tak centrum, zejména náměstí bylo logickou volbou.
      Měj se fajn

      Vymazat
  9. Do ČB bych se někdy chtěla podívat, jen to máme hodně z ruky :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, tak je fakt, že od nás je to rozhodně blíž :)

      Vymazat
  10. Stáňo, byli jsme tady v létě 2020, kdy všichni covidově zrušili zahraniční dovolené a zůstali v ČR. Takhle prázdno tu tedy nebylo. Díky za připomenutí.
    Pěkný večer. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, mimosezóna (a navíc všední den) má i své kladné stránky (negativní je nejisté počasi, bahno na turistických cestách a zavřené památky - tedy většina). My mimo sezónu jezdíme hodně, protože nemáme rádi davy lidí.
      Měj se fajn

      Vymazat
  11. Moc pěkná místa na fotkách. V ČB jsem už dlouho nebyla, máme to hodně daleko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, děkuji za návštěvu a hezký den

      Vymazat
  12. Ahoj Stáňo, moc hezký výlet. V ČB jsem byla naposledy tak před 10ti lety. Hezký víkend měj. ☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eriko, pro nás to bylo českobudějovické poprvé (průjezd městem nepočítám)
      Měj se fajn

      Vymazat
  13. V Budějicích jsem byla vícekrát, ale naposledy s kamarádkou na celý den v létě vlakem a opravdu důkladně jsme si město pochodily, poseděly v kavárně a užili si i povídání navzájem. Na Římov se u tebe těším, byli jsme tam v r.2008 na dovolené a už jsem hodně zvědavá na opravenou Loretu.
    Stáňo, pěkně sis zafotila. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  14. Stáni, díky za nakouknutí, už si ani nepamatuju, kdy jsem tam byla. Měj krásné dny.

    OdpovědětVymazat
  15. Pořád jste toho stihli dost, než my při naší návštěvě ČB. Kvůli velmi deštivému počasí jsme zajeli jen do nákupáku a zašli do kina, protože nic moc jiného se nedalo :D Doufám, že ještě budu mít příležitost poznat více ČB.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nám se nakonec vyčasilo, i když ráno to vypadalo všelijak...

      Vymazat
  16. Ačkoliv se jedná o poměrně známé a velké město, nikdy jsem tam nebyla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zas třeba nikdy nebyla v Brně (když nepočítám průjezd po D1 :D)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)