úterý 13. února 2024

Kateřina Dubská - Třicátý kilometr

 Od české autorky Kateřiny Dubské jsem kdysi četla její druhou knihu Dcery a docela se mi líbila. Takže když jsem měla možnost vybrat si tuto knihu v rámci spolupráce s nakladatelstvím Grada, tak jsem moc neváhala a využila ji.



Lukáš, který má všechno, nač se podívá, a tatínek mu umetá cestu. Nina, které zemřela nejlepší kamarádka a ona si najednou neví rady nejen se svým smutkem, ale ti tak trochu sama se sebou .  Miroslav – úspěšný advokát, který asi propásl ženu svého života a z tak trochu z pohodlnosti žije stále manželkou, kterou nemiluje. Tomáš, který se při hledání nového smyslu života po smrti manželky propadne do sítě fake-news, což mu rozklíží vztah se synem. A Ivana, mladá žena, jejímž hlavním cílem je najít si dobře situovaného partnera.  Pětice lidí různého věku, různých povah i postavení,  různých osudů. Jejich cesty se protnou či dotknou v jediném okamžiku na třicátém kilometru dálnice u Brna. Někdo přijde o dovolenou, někdo život, někdo možná najde cestu dál…

 
Kniha se odehrává v čerstvé současnosti   a je rozdělená do tří částí. Ta první je takovou předehrou, v níž s jednotlivými protagonisty seznámíme a autorka nám dá nahlédnout do jejich životů. Druhá část se věnuje tomu, co bezprostředně přecházelo chvíli, kdy se osudy hlavních hrdinů protnuly, i tomu, jak dále ovlivnili jejich životy. Třetí část je pak taková hra na “kdyby“ a autorka v něm přichází s jiným možným vyústěním příběhu – vyústěním, na které by možná došlo, kdyby se někteří protagonisté příběhu v rozhodujících chvílích zachovali víc ideálně (a které je sice takové trochu barvotiskové, ale poskytuje určité zrcadlo tomu "původnímu konci").


Autorka píše jazykem a stylem, který se mi líbí a dobře se mi četl. Líbil se mi i koncept, kdy autorka nahlíží  do života běžných lidí, i zpracování myšlenky, že některé okamžiky, které se nám v daném okamžiku jeví jako výhra, mohou být na nakonec prohrou a že některá rozhodnutí v životě mohou běh událostí posunout úplně někam jinam, než se původně zdálo. A až časem uvidíme, jestli to byl posun tím dobrým směrem. Autorka se  nevyhnula i drobným klišé (rozmazlený podnikatelský synek...), ale celkově je to pro mne bylo příjemné čtení. Jen musím říci, že podle obálky bych po knize rozhodně nesáhla - kombinace divné žlutozelené a modré na mne působí vyloženě nepříjemně.
Za příjemný čtenářský zážitek děkuji i nakladatelství Grada, od kterého jsem knihu získala v rámci spolupráce. 


Anotace
Román o osudových křižovatkách a životě bez navigace. Miroslav touží utéct. Ale kde k tomu vzít odvahu? Tomášovi chybí jeho žena, a tak hledá útěchu na těch nejbizarnějších místech. Nina má smutek. A ten ji oklikou přivede k ní samé. Ivana chce jediné – hlavně neskončit jako její máma! A Lukáš? Ten šlape na pedál, co to jde. Nikdo totiž neměl čas mu říct, že občas je nejlepší zpomalit. Na třicátém kilometru se splétají životní nitky, které jsou tak povědomé, jako bychom jejich aktéry znali ze sousedství. Osudy několika generací bytostně vyvěrají z naší současnosti a světa, který žijeme. V důmyslně komponovaném kaleidoskopu příběhů na sebe narážejí životní reality natolik odlišné, že nemůže přijít nic jiného než tvrdý náraz. A ten vždy vyvolává otázky Odkud ve skutečnosti pramení naše rozhodnutí? Jaké otisky na nás zanechali ti, kteří se nás pokoušeli vychovat, jak nejlépe dovedli? A kdo kreslí trajektorie našich životů – my sami, nebo osud? Román Kateřiny Dubské nepřináší záchranu v podobě životní navigace ke stažení do mobilu, ale nabízí naději, že vždy můžeme správně odbočit nebo šlápnout na brzdu. 
Vydalo nakl. Cosmopolis v r. 2023,  224 stran


19 komentářů:

  1. Stáňo, děkuji za zajímavý tip na čtení, stylově si příspěvek napsala třináctého :o)
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, knížka se mi fakt četla dobře.
      Hezký den

      Vymazat
  2. Stáni, autorku, ani její knihy neznám. Ale zaujalo mě to moc a tímto děkuji za další tip na zajímavou četbu.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, myslím, že kniha za vyzkoušení stojí.
      Hezký den

      Vymazat
  3. Knížku neznám a stejně jako ty - dle obálky bych na ni fakt nešáhla. Ale jinak námět se mi zdá fakt fajn.

    P.S. Část anotace tam máš nakopírovaný 2x :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, díky za upozornění, už jsem to opravila.
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Knížka vůbec nevypadá špatně. Od autorky jsem ještě nic nečetla.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já jsem četla před časem román Dcery, což je taková románová sága. A velmi dobré recenze má kniha Člověk Gabriel, která by měla časově Dcery předcházet - k té jsem se ale nějak nedostala.
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Zajímavá knížka. Mrknu po ní v knihovně. Podle obalu bych si ji asi taky nevybrala 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, jsem zvědavá, jestli tě zaujme. A obal se fakt moc nepovedl.
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. Stáňo, díky za tip. Kniha je určitě zajímavá, ale ten obal by mě určitě nenalákal, to máš pravdu. Měj se hezky, pá 😀😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, mně se ten obal fakt nelíbil, ten se podle mne nepovedl. Kniha se mi naopak četla dobře.
      Hezký den

      Vymazat
  7. Autorku neznám - píšu si !
    Díky za tip a měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  8. Ráda čtu české autory, ale K. Dubskou jsem zatím nezkoušela. Ale určitě bych ráda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, hodně dobré recenze má na netu Člověk Gabriel. A tohle je zas příjemné na vyzkoušení, jestli ti autorka sedne - není to příliš dlouhé.
      Měj se fajn

      Vymazat
  9. Ahoj Stáni,
    autorku vůbec neznám, ale zní to celkem zajímavě. Kdyby se mi dostala kniha do ruky, určitě bych ji přečetla.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  10. Podle tvého popisu si myslím, že by mě kniha tolik nebavila.

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)