pátek 1. března 2024

Únor v kostce


Únor je nejkratší měsíc v roce, a to i když letos byl delší o jeden den, a tak není divu, že utekl jako voda. Kromě jednoho dne navíc nám přinesl i počasí už skoro jarní - objevily se sněženky, krokusy... a řada z nás už zimní kabáty vyměnila za něco trochu méně teplého. Uvidíme, jestli to jarní počasí vydrží nebo jestli paní Zima ještě vystrčí drápky.



Na začátku února jsme byli zase pod dlouhé době v divadle. Dostala jsem od kamarádky lístky na představení příbramského Divadla A. Dvořáka, které s představením Balada pro banditu hostovalo v Praze.  Jeden víkend jsme strávili lenošením doma, zatímco ten druhý byl akčnější - v sobotu jsme byli na výletě v Dolních Břežanech  a v neděli pak na obědě u mámy. Taky mi vykvetla fialka a dorazil obří balík s novými čaji.

Divadlo a víno - Dolní Břežany (zámek a park)

Cheese cake (cafe Oppidum)-anglická játra-čaje-fialka

Další týden byl poněkud hektický v práci - jeden měla dovolenou šéfka a jednak jsem  se další týden chystala na dovolenou já, tak jsem se moc nezastavila.  I když Valentýna doma nějak neprožíváme, tak jsem manželovi  upekla minipavlovy ve tvaru srdíček (a on mi ugriloval skvělou roštěnou s ananasem, na kterou jsme recept pod názvem "australská roštěná"  kdysi objevili v nějakém časopise a vzpomněli si na ní snad po 15 letech). V sobotu jsme se sešli i se synem a jeho ženou na večeři u mé mámy. Byla klasika - kachna se zelím a bramborovým knedlíkem a moravské koláče (ty jsem zapomněla vyfotit). A taky jsme stihli pověsit nástěnku na turistické známky (jen 14 měsíců po tom, co ji manžel dostal k Vánocům), ale ty známky už jsme na ní navěsit nestihli.

Jednání v PSP-pozdní cesta z práce-pizza k večeři-"australská" roštěnka

Valentýnská minipavlova-carpacio s rukolou-kachna u mámy-nástěnka na TZ visí
A pak už nastala dovolená - sice jen čtyřdenní, ale i tak jsme si ji užili. Naším cílem byla jihočeská Hluboká, kde jsme bydleli. Ale stihli jsme se podívat i do Českých Budějovic, Římova, ZOO Ohrada a do Třeboně. Tři články z dovolenkových výletů už tu byly a další ještě chystám, tak jen letmé připomenutí.

Výstava orchidejí-České Budějovice-Římov-Hluboká

Kolem rybníka-zámek v Třeboni-Třeboň z věže-Hluboká

ZOO Ohrada-višňový dortík (Cafe Piazza)-česnečka po výletě-hlubocké pivo

Poslední březnový týden za moc nestál - hlavně proto, že o víkendu jsem volala mámě RZS, protože měla vysokou horečku. Nakonec skončila v nemocnici s diagnózou zápal plic, což v jejím věku není tak úplně legrace. A mám pocit, že zbývající dny jsem vlastně jen pendlovala mezi domovem, nemocnicí a prací (protože tam toho taky bylo požehnaně, jak už to po dovolených bývá). Vlastně jsme ale stihli ještě v neděli procházku do Šeberova - cílem byl moučník :) (ananasové carpaccio s mascarpone) a taky jsme dojeli dát mému tátovi kytku na hrob - měl výročí úmrtí. Radost mi taky udělala výhra u Eriky na blogu  - balíček od ní byl vlastně takovou symbolickou tečkou za únorem (přinesla jsem si ho domů 29.2. večer)

Přes dálnici do Šeberov- ananasové carpacio (DiCarlo)-hřbitov-nemocnice

Spisy-jaro mezi paneláky-kokosovobanánové lívanečky-výhra od Eriky

Když to shrnu, tak únor se docela vydařil - užili jsme si kultury i výletů, dobrého jídla... Jen mámin zápal plic - to nebyla fajn tečka 😟. Pro březen hlavně doufám, že se máma z toho zápalu plic rychle "vyhrabe" a pustí ji brzo domů.

33 komentářů:

  1. Stáňo, hezky ses popasovala s únorem, ale mamince přeji brzké uzdravení, abys ho mohla v březnu uvést jako hlavní bod. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  2. Ať se mamka brzy uzdraví👍 Na to jak je únor krátký si toho štíhlá dost 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, únor byl díky dovolené opravdu docela akční,

      Vymazat
  3. Brzké uzdravení maminky, držím palce a myslím na Tebe 🤗🤗

    OdpovědětVymazat
  4. Hodně nabitý měsíc. Jestli mě neklame zrak tak v tom představení hraje Pavel Batěk?

    OdpovědětVymazat
  5. Stáňo, únor jsi teda měla fakt hodně akční, od všeho něco a spoustu zážitků. Ten poslední být nemusel, ale někdy to tak život podivně zaonačí. Mamince přeju brzké uzdravení, zdravím 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, díky dovolené bylo hodně výletů a taky hodně restaurací, kaváren a hospod :). Za maminku děkuju a přeju hezký víkend

      Vymazat
  6. Stáni, únor jsi měla nabitý událostmi, nebo spíš takovou všehochutí. Do té se dají zahrnout nejen výlety, dovolená, ale hlavně kulinářské výtvory. A to vše báječně zdokumentované.
    Tvé mamince přeji brzké uzdravení. 🍀🙏
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, děkuji. S mámou to vypadá na běh na delší trať - hodně jí to "sejmulo". Hlavně že už se z toho dostává.
      Měj se fajn

      Vymazat
  7. Ahoj Stáňo, měla jsi to pestré, plné událostí. Hodně zdraví celé rodině, Lenka

    OdpovědětVymazat
  8. Zase plno dobrot, čajů a krásných výletů. Moc hezký měsíc.

    OdpovědětVymazat
  9. Stáňo, měla si hodně akční měsíc, ten závěr tedy opravdu nic moc - mamince přeji rychlé uzdravení a tobě klidnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, máma už je doma, ale slabá jako moucha, takže zůstávám doma s ní.
      Hezký dne

      Vymazat
  10. To byl tedy nabitý měsíc. Přeji mamince brzké uzdravení mamince.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebýt té máminy nemoci, tak to byl bezva měsíc.

      Vymazat
  11. Mamince přeji brzké uzdravení. Únor jsi měla opravdu nabitý vším možným a kdyby nebylo mamčiny nemoci, tak by byl hodně OK.
    Měj se hezky a přeji pohodovou dnešní neděli !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, přesně, jak píšeš. Máma už je z nemocnice doma, ale je hodně zesláblá, takže budu za ošetřovatelku ;-)
      Hezký den

      Vymazat
  12. Ahoj Stáni, přeju mamince brzké uzdravení. Jinak ta dovolená v Jižních Čechách vypadá povedeně, stejně tak jako návštěva divadla.

    OdpovědětVymazat
  13. Stáňo, v únoru bylo pěkně rušno. Doufám, že březen budeš mít klidnější a prožiješ jej v pohodě.
    Pěkný večer. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, zatím to vypadá, že březen strávím s mámou na dlouhodobé ošetřovačce. Pustili ji z nemocnice, ale je zesláblá a sama doma být nemůže...
      Měj se fajn

      Vymazat
  14. Stáni, únor plný zážitků. Ať se maminka uzdraví. Měj pohodový nový týden.

    OdpovědětVymazat
  15. Krásně užitý únor. Hlubokou jste potkali v lepším počasí než my. Nám tam tak pršelo, že jsme návštěvu nakonec vzdali :D U nás to taky bylo 50/50. Během 2 víkendů jsme měli akce, další 2 byly odpočinkové. Mamince přeji brzké uzdravení.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsme byli na prohlídce zámku, tak pršelo taky, takže jsme na procházku parkem vyrazili až odpoledne, kdy se počasí vylepšilo. Za maminku děkuji.

      Vymazat
  16. Mně už jednotlivé měsíce splývají. Dost mi přijde, že to tak nějak všechno utíká a docela už bych uvítala jaro.

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)