pátek 8. března 2024

Alex Dahl - Když zmizela

 Kniha Když zmizela je dílem norské autorky Alex Dahl, které už v češtině vyšla kniha Chlapec mezi dveřmi. Vybrala jsem si ji rámci spolupráce s nakladatelstvím Grada a  byl to takový výběr na slepo.  Předchozí knihu této autorky jsem totiž nečetla  a  označení  o "glam -noir thriller" mi napovědělo jen trochu. 



Liv,  nenápadná osamělá matka, která i se svým synem Adrianem žije na samotě v norském městečku Sandenfjordu. Jejím jediným světem je její syn, s nikým se moc nestýká a všichni si o ní myslí, že je neslyšící.
Adrian, devítiletý autistický chlapec, který žije se svou matkou Liv. Miluje letadla a i když inteligentní, ta jeho autismus se mimo jiné projevuje i tím, že se obtížně vyjadřuje. 
Anastasia, obyčejná dívka z Jekatěriburgu, kterou objevila agentka modelingové agentury a která se díky tomu ocitla v Miláně, kde začíná svou kariéru modelky a  pohybuje se ve světě módních přehlídek i večírků a výletů s nejrůznějšími boháči nebo prominenty.
Selma, investigativní novinářka norských novin, která si jde za svým a která právě dopsala velkou reportáž o skandálech, prostituci a drogách v módním průmyslu.


To jsou hlavní protagonisté příběhu, který začíná ve chvíli, kdy zmizí jak Liv, tak i jeji syn Adrian. Jde o únos nebo  se  jen matka snaží zmizet  před sociálkou?  Selmu případ zaujme, protože  už kdysi v Sandenfjordu jedno dítě zmizelo a tak se vydává zjistit podrobnosti.  I díky jejímu pátrání se v celém případu objevují postupně různé nesrovnalosti, k jejichž objasnění se Selma nakonec vypraví i do Milána.


V knize se střídají kapitoly, které příběh vyprávějí z pozice Adriana, Anastasiji, Selmy a Liv (přičem ty první tři jsou psány v er-formě, zatímco kapitoly věnované Liv jsou psány v ich-formě). Orientace je jednoduchá - každá kapitola je označena jménem protagonisty.  S Anastasijou sledujeme svět modelingu včetně jeho stinných stránek i její postup na žebříčku v tomto světě, s Liv,  Adrianem i Selmou pak samotný  únos a pátrání po obou unesených. 


Příběh se mi dobře četl - i když se ze začátku rozjížděl trochu pomaleji, tak nakonec nabral  spád.  Je dostatečně napínavý a zajímavé je  i prostředí módního průmyslu, ve kterém se částečně odehrává. Zajímavá je i zápletka a nechybí některá překvapivá rozuzlení. Musím říci, že knížka se mi líbila. Myslím, že těm, kteří mají rádi napínavé příběhy, ji mohu s klidným srdcem doporučit.

Knihu jsem získala v rámci spolupráce s nakladatelství Grada a vy si ji můžete koupit zde

Anotace
V norském Sandefjordu žije Liv svůj nenápadný život v ústraní: samoživitelka, která padá únavou a snaží se vyjít s výplatou. Svému autistickému synovi, jehož největší láskou jsou letadla, nikdy neprozradila svá tajemství ani mu nevyprávěla o svém životě před tím, než se narodil. Pro jeho bezpečí je ale připravena udělat cokoliAnastasia se stěhuje do Milána, kde začíná svůj nový život jako modelka. Je žádaná a má spoustu peněz. Jenže všechno má svůj rub a líc, ostře sledované módní přehlídky, sluncem zalité italské paláce i divoké večírky v sídlech boháčů. Zakrátko pochopí, že udělá cokoli, aby z tohoto světa unikla. V Oslu žije investigativní novinářka Selma. Zabývá se skandály v módním průmyslu, ale zatím se jí nedaří protlačit reportáž do novin. Pak náhle zmizí jakási žena v Sandefjordu. A Selma se chystá rozkrýt největší případ své kariéry.
Vydalo nakl. Metafora v r. 2024, překlad D. Chodilová, 336 stran


18 komentářů:

  1. Stáňo, děkuji za tvé doporučení, zní to hodně zajímavě.
    Přeji hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, jsem ráda, že tě recenze zaujala.
      Hezkou neděli

      Vymazat
  2. Stáňo, díky za další knižní tip 😉

    OdpovědětVymazat
  3. No jo, no- zase mi nezbývá než napsat si titul na seznam do knihovny. Jsi taková moje knižní tipařka - nebo jak to mám napsat :-).
    Měj hezký víkend !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, jestli se ti moje tipy líbí, tak mne to velmi těší :)
      Hezkou neděli

      Vymazat
  4. Ahoj Stáni, to nevypadá vůbec špatně :) to je knížek, člověk aby měl 9 životů jako kočka jinak to nemá šanci vše stihnout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, to tedy nemá - ještě mi doma leží pár knížek na hromádce k přečtení a další 3 mám u mámy, která dočetla své vánoční dárky :)

      Vymazat
  5. Stáni, kniha mně zaujala, je to žánr, který mám ráda. Rozhodně se po ní podívám.
    Děkuji za další tip na četbu.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, doufám, že se ti bude taky líbít.
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. Já fakt obdivuju, kdy to všechno stíháš číst. Já mám zatím pět knížek a to si říkám wau, jsem fakt rychlá :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně to vychází obvykle tak na 4 knížky za měsíc. A kdybych míň četla, tak bych víc spala :D - čtu totiž hlavně před spaním a dost často se mi stane, že to u jedné plánované kapitoly neskončí :

      Vymazat
  7. Díky za skvělý tip, tohle je můj šálek kávy!

    OdpovědětVymazat
  8. Máme rády stejné žánry a vždy u tebe najdu tolik skvělé inspirace na knihy - tohle je jedna z nich! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že by se ti mohla líbit. A mám přečtenou další, která by tě mohla zaujmout. Recenze snad bude za pár dní.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)