Už dlouho tu nebyl žádný recept, tak je načase nějaký zase přidat. A protože je sezóna dýní, bude to recept na dýňovou polévku. Já se přiznám, že krémové polévky v podstatě nejím, ale dýňovou od syna jsem asi před dvěma roky ochutnala... a shledala, že je výborná. Syn mi prozradil zdroj receptu (Roman Paulus na stránkách Kuchyně Lidlu), takže jsem se do ní letos pustila sama (s mírnými úpravami).
Suroviny (3 - 4 porce)
0,5 kg dýně hokkaido
8 tobolek kardamonu
1 lžíce semínek koriandru
60 g másla
4 lžíce oleje (v receptu byl dýňový, já použila olivový)
40 g zázvoru
1 šalotka
50 g pórku (světlá část)
0,5 l vývaru (já použila zeleninový)
150 ml kokosového mléka
50 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
150 ml pomerančová šťáva
sůl, kousek chilli papričky
na ozdobu - pražená dýňová semínka, zakysaná smetana, olej
Dýni očistíme, vydlabeme, nakrájíme na kousky (hokkaido není třeba loupat) a v míse promícháme s tobolkami kardamomu, semínky koriandu, 2 lžícemi oleje, asi 45 g rozpuštěného másla, medem a solí. Přendáme do pekáče a pečeme
v troubě rozpálené na 180 °C 40-50 minut do změknutí.
Na zbylém oleji s máslem orestujeme oloupaný a nakrájený
čerstvý zázvor, nahrubo nasekanou šalotku, kousek chilli papričky, bílou část pórku nakrájenou
na kolečka. Přidáme předpečenou dýni i s kořením, orestujeme, podlijeme
vývarem a vaříme 25-30 minut. Pak přidáme kokosové mléko, smetanu a pomerančovou
šťávu. Necháme krátce probublat a poté rozmixujeme (já jsem před mixováním vyndala chilli papričku, protože si na ostré až tolik nepotrpím). Polévku slijeme přes
kovové sítko a pomocí naběračky propasírujeme. Na talíři ozdobíme trochou oleje, semínky a lžící zakysané smetany.
Já jsem namísto dýňového oleje, který jsem neměla a nechtělo se mi ho kupovat, použila panenský olivový a dýňová semínka jsem nahradila slunečnicovými (jednak je mám raději a jednak je neměli).
Děláš mi chutě, Stáňo 😊🎃 Dýni mám, takže brzy bude polívčička taky 😊
OdpovědětVymazat