Už dlouho tu nebyl žádný recept, tak je načase nějaký zase přidat. A protože je sezóna dýní, bude to recept na dýňovou polévku. Já se přiznám, že krémové polévky v podstatě nejím, ale dýňovou od syna jsem asi před dvěma roky ochutnala... a shledala, že je výborná. Syn mi prozradil zdroj receptu (Roman Paulus na stránkách Kuchyně Lidlu), takže jsem se do ní letos pustila sama (s mírnými úpravami).
Suroviny (3 - 4 porce)
0,5 kg dýně hokkaido
8 tobolek kardamonu
1 lžíce semínek koriandru
60 g másla
4 lžíce oleje (v receptu byl dýňový, já použila olivový)
40 g zázvoru
1 šalotka
50 g pórku (světlá část)
0,5 l vývaru (já použila zeleninový)
150 ml kokosového mléka
50 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
150 ml pomerančová šťáva
sůl, kousek chilli papričky
na ozdobu - pražená dýňová semínka, zakysaná smetana, olej
Dýni očistíme, vydlabeme, nakrájíme na kousky (hokkaido není třeba loupat) a v míse promícháme s tobolkami kardamomu, semínky koriandu, 2 lžícemi oleje, asi 45 g rozpuštěného másla, medem a solí. Přendáme do pekáče a pečeme
v troubě rozpálené na 180 °C 40-50 minut do změknutí.
Na zbylém oleji s máslem orestujeme oloupaný a nakrájený
čerstvý zázvor, nahrubo nasekanou šalotku, kousek chilli papričky, bílou část pórku nakrájenou
na kolečka. Přidáme předpečenou dýni i s kořením, orestujeme, podlijeme
vývarem a vaříme 25-30 minut. Pak přidáme kokosové mléko, smetanu a pomerančovou
šťávu. Necháme krátce probublat a poté rozmixujeme (já jsem před mixováním vyndala chilli papričku, protože si na ostré až tolik nepotrpím). Polévku slijeme přes
kovové sítko a pomocí naběračky propasírujeme. Na talíři ozdobíme trochou oleje, semínky a lžící zakysané smetany.
Já jsem namísto dýňového oleje, který jsem neměla a nechtělo se mi ho kupovat, použila panenský olivový a dýňová semínka jsem nahradila slunečnicovými (jednak je mám raději a jednak je neměli).
Děláš mi chutě, Stáňo 😊🎃 Dýni mám, takže brzy bude polívčička taky 😊
OdpovědětVymazatŠárko, tak dobrou chuť. :)
VymazatStáňo, dýňovku dělám často, ráda vyzkouším i tuhle lehce asijskou variantu.
OdpovědětVymazatPřeji příjemný den. Helena
Heleno, já krémové polévky nemusím, ale tahle mi fakt chutná
VymazatMěj se fajn
Dýňovou polévku mám hodně ráda a dělám si ji a i další dobroty z ní.Za tento recept děkuji,ráda zkusím něco nového.Stáňo,hezký den
OdpovědětVymazatJitko, tak ať chutná - jestli ji zkusíš.
VymazatMěj se pěkně
Stáni, vypadá skvostně, i když já nemám dýně ráda. Měj pohodové dny.
OdpovědětVymazatMarti, já dýním přišla na chuť nedávno
VymazatMěj se pěkně
Mňam, mňam. Podzim si bez dýňové polévky nedokážu přestavit. I když ji dělám trochu jinak.
OdpovědětVymazatAli, tenhle recept objevil syn, mně přinesl na ochutnání. A protože mi polévka chutnala, tak jsem už jiný nehledala.
VymazatI u nás k podzimu dýňová polévka patří, recept mám jiný, ale je také moc dobrá. Nesmí chybět trochu chilli a určitě zakysaná smetana. Měj se hezky, zdravím 😊
OdpovědětVymazatEvi, tak se s receptem taky pochlub na blogu. Ráda zkusím něco jiného :).
VymazatHezké dny
ta mi chutná..Sv.
OdpovědětVymazat:)
VymazatDěkuji za recept, vypadá fantasticky. Dýňovou polévku jsem začala dělat, když mě o ní poprosil kdysi manžel, který ji jedl u paní domácí v jednom penzionu u Karlových Varů. A přijel rovnou s receptem :D.
OdpovědětVymazatJani, mně na tento recept zas přivedl syn ;-)
VymazatMňam, to já asi dobrůtka. Jen manžel by mi to nejedl. Krémové polévky nemá rád.
OdpovědětVymazatJaro, manžel jí taky nejí. Ten hrnec, co jsem uvařila jsem jedla já, máma a naši mladí.
VymazatMěj se fajn
Kokosové mlieko v dýňovej polievke je pre mňa zaujímavá prísada. Takúto polievku som ešte nejedla. My sme robili dýňovú polievku včera :)
OdpovědětVymazatTeď je sezóna, kdy dýně "frčí":)
VymazatDýňovou polévku vařím na podzim moc ráda. :)
OdpovědětVymazatOna je pro podzim taková typická
VymazatMy máme svůj rodiiný recept, takže zůstávám věrná jemu :)
OdpovědětVymazatMy jsme jako rodinný "adoptovali" tento .)
VymazatPřed 2 týdny jsme doma poprvé vařili dýňovou polévku a mňam, byla výborná :) Příště ji musíme taky zkusit s kokosovým mlékem.
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Já jiné krémové polévky nejím, ale tahle dýňová mi chutná
VymazatAhoj Stáni,
OdpovědětVymazatpěkný recept, já jsem dělala dýňovou polévku zrovna ve čtvrtek a dělám ji vlastně úplně jinak, ale doma i u Martina má neuvěřitelný úspěch. Dělám do ní noček z kozího sýra, který vždy ještě dobře dochutím.
Měj se krásně,
Hanka z ciculka.cz