čtvrtek 10. října 2024

Věž kostela Nanebevzetí Panny Marie v Polné

 V minulém článku jste si se mnou prohlédli kostel Nanebevzetí Panny Marie v Polné a slíbila jsem vám ještě výstup na věž. A protože sliby se mají plnit, tak tady je...



Původní věž kostela Nanebevzetí Panny Marie v Polné zničil požár v r. 1863, kdy se roztavily i kostelní zvony. Věž byla obnovena  v r. 1897, kdy do ní byl umístěn i hodinový stroj a nové zvony ulité i ze zbytků zvonů původních. Ty  byly rekvírovány pro válečné účely v r. 1916, stejný osud v r. 1942 postihl i ty, které je nahradily. Současné zvony jsou tři - sv. Stanislav, sv. Liguriáš a Panna Maria a byly pořízeny z výtěžku sbírky v r. 1996. Ve věži je rovněž dochovaná světnička hlásného a z ochozu (na který vedou z části schody je hezký výhled na městečko a okolí. 









A praktické rady na závěr budou tentokrát stručné. Šedesát čtyři metrů vysoká věž je přístupná ve stejné době jako kostel (viz tady). Vstupenka jen na věž stojí  50 Kč, ale doporučuji nespokojit se jen s výstupem na věž a rozhodně se jít podívat také do kostela. Občerstvit se mj. můžete v cukrárně na náměstí, kde jsme zakotvili i my (moje mini Pavlova i rakvička v čokoládě byly dobré).



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)