úterý 8. října 2024

Polná - kostel Nanebevzetí Panny Marie

 V jednom z minulých článků jsem vás vzala do synagogy  a židovského muzea v Polné, dneska naopak zamíříme do katolického kostela. Kostel Nanebevzetí Panny Marie jsme si vybrali proto, že jde  o největší kostel v Polné, který je národní kulturní památkou a má bohatou vnitřní výzdobu. Navíc má přístupnou kostelní věž a my jsme takoví šplhavci...



Kostel byl postaven na místě bývalého stejnojmenného gotického kostela a hřbitova na přelomu 17. a 18.  stol. Jeho stavbu zadal tehdejší majitel panství Leopold Ignác z Ditrichštejna italskému staviteli a architektovi Domenicu d´Angeli. Původní záměr výstavby kostela byl ještě širší, ale nakonec nebyl realizován - zřejmě především z důvodu smrti Leopolda Ignáce z Ditrichštejna. I tak se ale jedná o jeden z nejmohutnějších barokních chrámů u nás - tato trojlodní bazilika je 63 m dlouhá, 26 m široká  a 22 m vysoká. Má 10 oltářů a jsou zde unikátní varhany - největší dochované barokní varhany vyrobené Janem Davidem Sieberem v českých zemích. Kromě toho jsou zde ještě jedny menší varhany ze 16. stol. s řemenovým pohonem. Zajímavá je i cínová křtitelnice z protestanského období. Ovšem z mého pohledu je nejúžasnější štuková výzdoba, která je více než bohatá.
To je pro dnešek všechno.  Na věž vylezeme až zas nějakém dalším článku.






















A něco praktického na závěr...Kostel je přístupný v rámci prohlídky s průvodcem od dubna do září od 9 do 16 hod. (v poledne je hodinová pauza, poslední prohlídka začíná v 15 hod.). Vstupné na prohlídku kostela (včetně kúru s varhany) je 100 Kč, pokud chcete i na věž, tak si 50 Kč připlatíte. 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)