středa 25. září 2024

Polná - synagoga

 Polná je malé městečko v kraji Vysočina. Jeho počátky se datují již od poloviny 13. stol. a jeho majiteli  mimo jiné byli  Pirknštejni, Viktorín z Poděbrad, rod Žejdliců a rod Ditrichštejnů. Původně vzniklo k ochraně důležité cesty do Prahy a přechodu mezi Čechami a Moravou. Tento význam ale v průběhu let ztratilo.  Z novější historie je pak městečko spojeno s vraždou Anežky Hrůzové a po ní následujícím obdobím tzv. hilsneriády. My to do Polné máme z chalupy asi půlhodinku autem, takže když jsme potřebovali zařídit něco v nedaleké Jihlavě, protáhli jsme si cestu až sem. Ukázalo se, že Polná se má rozhodně čím pochlubit. My jsme za odpoledne stihli prohlídku kostela Nanebevzetí Panny Marie a synagogy. A právě do synagogy a do sousedního rabínského domu se podíváme dneska.



Židovská komunita v Polné si zděnou synagogu zřídila na konci 17. stol., krátce poté, co vzniklo židovské ghetto v tzv. Horním městě. V průběhu let několikrát vyhořela a byla různě přestavována. Svému účelu sloužila až do r. 1943, pak ji nacisté přeměnili na skladiště a ani po válce nebyla obnovena, povětšinou sloužila dál jako skladiště. V r. 1994 byla vrácena do majetku Federace židovských obcí a rekonstruována.  Nyní je zpřístupněná a spolu se sousedním Rabínským domem slouží jako muzeum.



Pohled do synagogy od vchodu pro muže

Aron-ha-Kodeš (svatostánek)

Galerie pro ženy

Pohled do synagogy z galerie pro ženy


Rabínský dům vznikl na začátku 18. stol. jako obecní dům, ve kterém byl koloniál, pekárna macesů, rituální lázeň mikve, byt rabína, tzv. zimní modlitebna a nějaký čas i židovská obecná škola. V přízemí je expozice věnována především historii Židovského města v Polné, v patře pak procesu s Leopoldem Hilsnerem obviněným z rituální vraždy Anežky Hrůzové a a vůbec období tvz. hilsneriády.

Rabínský dům - průčelí

Model židovského města

Noviny o procesu s L. Hilsnerem

Černá kuchyně

Zimní modlitebna

Mikve

Rabínský dům - zadní část


A praktické poznámky na závěr? Zaparkovali jsme na náměstí, další parkoviště je u zámku.  Muzeum je přístupné od dubna do října, a to kromě pondělků  do 9 do 17 hod. s hodinovou polední pauzou. Pokladna je v Rabínském domě, vstupné 70 Kč za dospělého (a nemají tu turistickou známku). Prohlídka s výkladem je jen pro větší skupiny, my jsme byli jen dva, takže jsme si Rabínský dům i synagogu prošli sami. 



7 komentářů:

  1. Synagoga se mi moc líbí a ráda jsem se s tebou podívala.Synagogy jsou si v interiérech hodně podobné,aspoň ty,co jsme navštívili byly téměř stejné.Polná byla u nás zastávka,když jsme vozívali vnučku do školy do Humpolce.Musím se podívat k sobě na blog,co jsme tam navštívili.Asi zámek a to mě mrzí,že jsem nějak nezaregistrovala,že je tam synagoga.Stáňo,hezký den

    OdpovědětVymazat
  2. Stáňo, synagoga v Polné byla jedna z prvních, kde jsem byla a okouzlila mě. Pak ještě následovala procházka po hřbitově s místní starou paní, která vyprávěla a vyprávěla. Byl to celkem zážitek. Klidně bych si to zopakovala...
    Děkuji za příjemné vzpomínání...
    Měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Stáňo, Polnou mám spojenou s uvedenou vraždou. Prarodiče měli knihu Vražda v Polné a jako dítě jsem se jí bála :o) Památky má židovská kultura hodně podobné. V našem městě jsou taky a po rekonstrukci je to zajímavá podívaná.
    Měj pěkný den. Jitka

    OdpovědětVymazat
  4. A já mám Polnou spojenou s "mrkvancovou" Anenskou poutí, jezdívali jsme tam s mužem, který má na tamním hřbitově prarodiče.

    OdpovědětVymazat
  5. Nebyla jsem tam, takže jsem se ráda podívala prostřednictvím Tvých fotek. Jak vidím, tak návštěva těchto míst stojí za to.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Jo, historie, tam je stále co obdivovat.

    OdpovědětVymazat
  7. tyto procházky mám ráda....Sv.

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)