neděle 15. září 2024

Angela Marsons - Dětské duše

 O prázdninách se mi v knihovně povedlo půjčit si hned několik titulů  od Angely Marsons, které jsem ještě nečetla. A protože se vypůjčeným knihám se výpůjční doba už rychle krátí, musela jsem na chvíli odložit recenzní výtisky a vrhnout se na tyto tituly (nejen na ty od A. Marsons, ale i na ty další dva, které jsem si přinesla spolu s nimi). Takže na vás čekají ještě dvě knihy mé oblíbené autorky. A na tu první se podíváme dneska..



Na houpačce na dětském hřišti byla nalezena mrtvá starší žena s rukama svázanýma ostnatým drátem a písmenem X vyříznutým vzadu na krku.  Netrvá dlouho a po bývalé psycholožce v důchodu jsou nalezena další mrtvá těla - uznávaný dětský terapeut a zakladatel soutěže pro nadané děti. Obě oběti spojuje s tou první písmeno X vyřezané na krku. Kim a její tým to při  vyšetřování  nemá to vůbec jednoduché. Sestra první oběti s vyšetřovateli příliš nespolupracuje a vypadá to, že měla k oběti zvláštní vztah,  vedení z obav před vyhořením policistů  v podstatě zakázalo přesčasy a navíc Penn, jeden z členů týmu, musí svědčit u soudu v souvislosti s případem, který vyšetřoval ještě na svém předchozím působišti - okrsku West Mercie. A tam se vývoj původně jasného případu komplikuje...  


Příběhy s inspektorkou Kim mívají dost často dvě linie, někdy se nakonec propojí, někdy se jen prostě odehrávají souběžně. Ne jinak je tomu i tentokrát.  Kromě vražd je tu ještě případ loupežného přepadení benzínové pumpy, který detektiv Penn vyšetřoval na svém předchozím působišti. Případ, u kterého až u soudu vyšlo najevo, že všechno vlastně může být jinak...
Musím říci, že ani další setkání s inspektorkou Kim i jejími kolegy Bryantem, Stacey a Pennem mne rozhodně nezklamalo. Postavy se postupně vyvíjí, autorka už se přestala tolik věnovat Kimině minulosti a naopak věnuje více místa postavám ostatních členů vyšetřovacího týmu - tentokrát je to především Penn, který vyvine hodně úsilí, aby se ve svém posledním případu ve West Mercie dobral pravdy.  Každopádně doufám,  že Angela Marsons svou hrdinku Kim jen tak neopustí a dočkáme se i dalších jejích příběhů. 


Anotace
Na hřišti v Haden Hill Parku byla zavražděna Belinda Evansová, bývalá profesorka dětské psychologie. Vzadu na krku jí pachatel vyřízl písmeno X. Belinda měla poměrně komplikovaný vztah se starší sestrou Veronikou, která Kim a jejímu týmu odmítá cokoli o sestře i jejich minulosti vyzradit. Poté co policie objeví další dvě oběti se stejným znamením, je jasné, že hledají sériového vraha, bezcitného a nemilosrdně krutého. Stopy vedou ke každoroční soutěži talentovaných dětí, na níž se scházejí malí géniové, doprovázení někdy velice ambiciózními rodiči. Zabíjel snad někdo z nich, kvůli neúspěchu? Nebo ze žárlivosti na ostatní? A koho chce ještě potrestat?
Vydalo nakl. Kalibr v r. 2021, překlad j. Kunová,  344 stran





15 komentářů:

  1. Od Angely Marson jsem četla dvě knížky a mám na lístku napsanou další Uloupené dívky a připisuji i tvoji.Zima tu je za chvíli a bude se číst,jako vždy.
    Stáňo,měj hezký začátek nového týdne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S Angelou Marsons nesáhneš vedle :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  2. Jak poetický název a ejhle...
    Stáňo, děkuji za recenzi a přeji klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. A tak mi nezbývá než si titul zase napsat a v knihovně se poptat.
    Klidný den, Stáni !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Stani,
    četla jsem a moc mě to bavilo.
    Měj se krásně, Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, mne zatím bavily všechny knížky z této série
      Hezký den

      Vymazat
  5. Stáňo, některé knihy autorky už jsem četla, tahle jde opět na seznam, díky 😀😉

    OdpovědětVymazat
  6. Vždy se mi v knížkách líbí ty propojující linie. Takové čtení mám docela ráda. E.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tady se občas propojí i předchozí případy... Takže by se ti to nejspíš líbilo...

      Vymazat
  7. a zase si píšu...hezký večer,Sv.

    OdpovědětVymazat
  8. K Angele se nedá dodat nic jiného než, že je skvělá. Ale to píšu pokaždé 😃😃

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)