neděle 8. září 2024

Kouřim podruhé


Už  v minulém článku jsem psala, že cílem výletu byla prohlídka kostela sv. Štěpána a kouřimské zvonice, kam jsme se nedostali při naší zimní návštěvě Kouřimi. Takže po projití naučné stezky jsme zamířili právě tam.



Kostel sv. Štěpána byl vybudován v  šedesátých letech 13. stol. je je ukázkou tzv. cistercko-burgundské gotiky. Přestože v průběhu staletí několikrát vyhořel, tak se zachoval v podstatě v původní podobě. Výjimkou jsou věže, které byly po jednom z požárů sníženy a byl zrušen spojovací můstek mezi nimi, a většiny vnitřní výmalby. Konečná podobě je výsledkem pseugotické úpravy z 19. stol., kdy byla mj. i sňata vnější omítka a tak obnoven jeho kamenný vzhled a byla provedena nová výmalba v historizujícím stylu s prvky secese. Pod hlavním oltářem se nachází unikátní  podzemní kaple sv. Kateřiny  s  osmibokým  středovým pilířem, která je  vyzdobena malbami zobrazujícími obrazy z jejího života a anděly hrající na různé hudební nástroje (tyto malby byly odkryty až na konci minulého století).  Ve výklenkovém oltáříku jsou pak umístěny terakotové plastiky sv. Kateřiny, sv. Rocha, sv. Šebestiána a sv. Rozálie, které jsou  jediné svého druhu v Čechách. Celá kaple sv. Kateřiny je jednou z nejvýznamnějších raně gotických památek v Evropě.
Uvnitř kostela se bohužel nesmí fotit, takže jen fotky exteriérů ...














Kouřimská zvonice je hranolová věž vysoká 34 m, která  byla postavena v r. 1525 ve stylu pozdní gotiky. Původně měla dřevěné zvonové patro, ale později byla několikrát upravována (mj. kvůli požáru), takže její konečná podoba s vyzděným zvonovým patrem je z konce 19. stol. Pozoruhodností kouřimské zvonice je nezvyklý způsob zavěšení zvonů - srdcem vzhůru, které se rozhoupávají šlapáním. V Čechách se kromě Kouřimi tento typ zvonů zachoval už jen v Rovensku pod Troskami. Ve věži jsou momentálně dva zvony - Štěpán a Marie, ale v nejbližší době by měl  být díky veřejné sbírce doplněn nový zvon Apolena (původní byl zrekvírován v r.1916).





Pak už jsme se jen prošli kolem náměstí, mrkli na Pražskou bránu a hradby a cestou domů se ještě zastavili u kaple Panny Marie Pomocné, která byla postavena v první polovině 18.stol. na památku pěti  mnichů ze zaniklého kouřimského cisterciáckého proboštsví, kteří zde byly upáleni  husity (proto má tvar pětiúhelníku). Navrhl ji Jan Blažej Santi - Aichel, ale postavena byla až po jeho smrti a stavitel plány lehce upravil ve stylu nastupujícího rokoka. Kaple není přístupná a není ani možné nahlédnout dovnitř.







A praktické rady na konec... Zaparkovat se dá na náměstí.  Kostela a zvonice jsou prístupné jen s průvodcem - prohlídky jsou možné v dubnu a říjnu v sobotu a v neděli, od května od září denně kromě pondělí od 10 do 17 hodin (v létě do 18 hod.). Prohlídky se konají každou hodinu s výjimkou 12 hod. a nedělního dopoledne.  Vstupenky se kupují v infomačním středisku v Městském muzeu (je taky na náměstí) a vstupné je tuším 100 Kč. Prohlídka obou míst trvá asi hodinu. Příjemné bylo, že ačkoliv jsme byli jen sami dva, tak s námi paní průvodkyně vyrazila. Možností občerstvení bylo v létě v Kouřimi víc než v zimě - my jsme zakotvili v cukrárně na náměstí a byli jsme velmi spokojení - příjemné prostředí, dobré zákusky i zmrzlina.



32 komentářů:

  1. Stáňo, viděli jste toho víc než my - kostel i věž byly už zavřené, cukrárna rovněž. Byla to neděle na konci září, krásně bylo, tak jsme se prošli…
    Užij si tu dnešní! Zdravím, Helena
    https://sincerehelena.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, takhle jsme dopadli na konci prosince - ani cukrárna neměla otevřeno. Tak jsme se vrátili :).
      Hezký začátek týdne

      Vymazat
  2. Kouřim je velmi zajímavé město,nalákala jsi mě zopakovat si návštěvu.My jsme tam byli v době,kdy bylo všechno zavřené.Do kostela i na věž bych se ráda podívala.Je fajn,že jsi napsala,kdy je otevřeno.
    Krásné fotografie.Hezkou neděli Stáňo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, myslím, že Kouřim fakt stojí za návštěvu. My třeba už nešli do muzea, takže tam rezervy máme...
      Měj se krásně

      Vymazat
  3. Viděli jste toho fakt hodně a určitě to stálo za to. Hezké fotky !
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, mrzí mne, že jsem vám nemohla ukázat kostel zevnitř, ale zákaz je zákaz. Jedinou fotku vnitřku jsem jako obvykle pořídila přes vnitřní mříž...
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. V Kouřimi jsem nikdy nebyla, ale vidím, že by město za návštěvu stálo. Stihli jste toho obejít hodně, díky za fotky, pá 😊😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, Kouřim není velká, tak je to tam všechno hezky po ruce :)
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Ahoj Stáni,
    vypadá to moc hezky, díky za tip!
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, nám se v Kouřimi líbilo, určitě stojí za to vypravit se tam na výlet.
      Hezký den

      Vymazat
  6. to vypadá na parádní výlet :) krásné fotky :)

    OdpovědětVymazat
  7. Je to už nějaký čas, kdy jsem tam taky byla. Díky za připomenutí.

    OdpovědětVymazat
  8. Stáňo, byli jsme tam vícekrát, ale do kostela ani na věž jsme se nedostali, ve skanzenu jsme také byli, ale já zbožňuji seriál Bylo nás pět a tak jednou bych ráda šla po jejich stopách v okolí města. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřino, my jsme v kostele ani zvonici taky napoprvé neuspěli. Podruhé už jsem měla "nastudováno" :D

      Vymazat
  9. Vija
    Kouřim máme téměř za rohem, píšu si. Měj se hezky. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, Kouřim jako cíl výletu určitě není špatná volba
      Hezký den

      Vymazat
  10. Ahoj Stáňo, už první článek z Kouřimi se mi líbil a tento druhý také, vypadá to na moc pěkné město. Měj se krásně 🌞🌸

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, je to takové milé městečko. Já je mám raději než velká města
      Hezký den

      Vymazat
  11. Stáňo, díky za reportáž. ještě jsem v tomto městě nebyla a tvůj článek je pěkná pozvánka. Hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, jsem ráda, že se ti článek líbil.
      Měj se hezky

      Vymazat
  12. Stáni, moc hezká reportáž i fotky. Ráda jsem se virtuálně prošla místy, které neznám. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, jsem ráda, že se ti článek líbil.
      Hezký den

      Vymazat
  13. Já těm kostelům moc nedám, takže mě nejvíc zaujaly dobroty na konci :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já zas do kostelů chodím ráda. A tentokrát to v parném nedělním odpoledni mělo ten benefit, že tam bylo chladněji než venku :). A cukrárna fakt moc příjemná

      Vymazat
  14. Já kostelům moc nedám, ale tento se mi líbí moc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já do kostelů nakukuju ráda a moc se mi líbí ty s přiznaným kamenným zdivem.

      Vymazat
  15. Lezarts
    Kouřim mám za humny. Je bohatá na památky, ale těžce opomíjena. Turistický ruch minimální, trochu zamrzlá v čase, proto hojně vyhledávaná zahraničními filmaři. Škoda! Chtělo by to více propagace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám tahle městečka, která ještě nenašly davy turistů, moc ráda :)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)