pondělí 9. září 2024

Angela Marsons - Mrtvé vzpomínky

 Mám tu hromádku přečtených knih a nějak se pořád nemohu dostat k sepsání článků o nich. Nicméně dneska konečně přijde na řadu další kniha od Angely Marson, protože při posledních návštěvách knihovny se mi povedlo půjčit si hned několik knih, které jsem od ní ještě neměla přečtené. I když byly výpůjční lhůty přes prázdniny dvojnásobné, pomalu se blíží čas, kdy se s nimi budu muset do knihovny vypravit zpátky  a do té doby bych chtěla mít všechny články o nich hotové.


Chlapec a dívka připoutaní k radiátoru v bytě na nevlídném sídlišti Hollytree - on mrtvý, ona na pokraji smrti. Jen o několik pater níž než Kim s bratrem prožila část svého dětství a celé místo činu připomíná nejtraumatičtější zážitek Kimina života, který se Kim snažila uzamknout v nejspodnějším koutě své mysli. A další případ vypadá jakoby byl vytažen ze stejného temného kouta - svým provedením připomíná způsob, jakým zahynuli Kimini pěstouni - jediní, které měla opravdu ráda a kteří měli rádi ji.  Začíná být nade vše jasné, že někdo se snaží Kim úmyslně  co nejcitelnějším způsobem zraňovat a využívá k tomu události z její minulosti. Kdo Kim nenávidí natolik, že je kvůli tomu schopen zabít řadu lidí?  Kromě pátrání po tomto pachateli, sledujeme ještě jednu linku - forenzní psycholožka Alison se snaží dokázat, že pachatelem vraždy, kde dělala profil pachatele, je někdo jiný než ten, kdo byl obviněn.



Ani  tento příběh s Kim v hlavní roli mne nezklamal. Angela Marsons píše velmi čtivě - jako vždy v krátkých kapitolách, které člověka nutí číst dál. Líbí se mi, že jak postava Kim, tak postavy ostatních jejích kolegů se vyvíjejí. Celý Kimin tým tvoří dobrou partu, která je naprosto zapálená do práce, soucítí s oběťmi, ale  dokáží mezi sebou i  špičkovat nebo se vzájemně popichovat. Tentokrát celý případ hodně souvisí s jak s Kiminou minulostí, tak s případy předchozími, takže je dobré jej číst opravdu v tom pořadí, ve kterém vyšly. Asi jediné, co se dá příběhu vytknout, je to, že čtenář nemá dostatek indicií, aby mohl tipovat vraha. Ale ono i Kim dojde to, kdo jím může být, až za minutu dvanáct. Každopádně ale i tentokrát je to napínavé čtení.

Anotace
Zničila jim život. Teď se oni chystají zničit ten její... Smrt dvou mladých narkomanů v bytě na sídlišti na první pohled vypadá jako nešťastná náhoda, ale detektiv inspektorce Kim Stoneové do nejmenších podrobností připomene hrůznou událost z jejího dětství. Ačkoli si to zprvu nechce připustit, z dalšího nálezu mrtvol je jasné, že tentokrát Kim čelí vyšinutému vrahovi, který zná její traumata z minulosti a snaží se ji ranit tím nejhorším možným způsobem. A zdá se, že poslední na seznamu jeho obětí má být sama Kim.
Vydalo nakl.  Kalibr v r. 2020, překlad J. Kunová,  400 stran








26 komentářů:

  1. Stáni, zajímavá kniha, díky za další recenzi. Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
  2. Lákavé, Stáňo! Děkuji za tip a přeji hezký den. Helena
    https://sincerehelena.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  3. Čtu tuto spisovatelku ráda, takže si titul píšu.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Moje milovaná Angela ❤️❤️ Těším se, až vyjde další kousek. Myslím, že tohle bude jedna z mála sérií, které si jednou přečtu znovu.

    OdpovědětVymazat
  5. Už dlouho jsem nečetla nějaké krimi a tohle zní fakt dobře!

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, ale zrovna u Angely Marson a její série s Kim bych doporučovala začít od prvního příběhu (Němý křik) ...

      Vymazat
  6. Díky za čtenářský příspěvek. Od této autorky jsem nic nečetla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já mám její detektivky s Kim ráda - dobře se čtou.

      Vymazat
  7. Čtení pro mě.Včera jsem prohlížela u sestry její knihovnu a od této spisovatelky,tam má několik knih.Zaujaly mě,ale žádnou jsem si zatím nepřivezla.Zatím mám co číst.Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, tak aspoň víš, kam jít, až četba dojde.
      Měj se fajn

      Vymazat
  8. Angela je skvělá. Já čtu knihy postupně jak vyšly. Chybí mi akorát První krev, kterou jsem nejdřív jen zvažovala, ale myslím, že si ji nakonec koupím. 🙂
    Těším se na další recenze. I já jsem teď se psaním přečtených knih pozadu.
    Hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolo, já si knížky této autorky půjčuji z knihovny, takže beru, co je - občas i na přeskáčku.

      Vymazat
  9. Mně chybí dopsat recenze na dvě knížky, víc jich zatím přečtených nemám :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, já mám nedopsané tři a protože se chystám pustit se do další knížky od A.M., tak budu mít brzo čtyři (detektivky s Kim vždycky zhltnu)

      Vymazat
  10. To není úplně četba pro mě :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tobě by se možná mohla líbit knížka Jako slon v porcelánu, o které jsem psala nedávno (https://veverkoviny.blogspot.com/2024/08/anna-moricova-jako-slon-v-porcelanu.html?sc=1726056386908#c2767603632927590325)

      Vymazat
  11. Stáňo, také čtu tuhle autorku ráda, ale většinou podle toho, co je k dispozici v knihovně, což je také na přeskáčku, díky za tip 😊😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já už budu mít skoro dočteno. Teď mám ještě jednu půjčenou z knihovny, na tu se zrovna chystám...
      Hezký den

      Vymazat
  12. Já teď čtu spíše jen sem tam nějaké povídky. Večer číst nemůžu a přes den není čas...snad v zimě na nějakou hezkou knížku dojde...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já čtu právě nejvíc večer před spaním :). Teď to podle předpovědi vypadá na propršený víkend, takže na čtení dojde možná i přes den
      Měj se fajn

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)