pondělí 19. srpna 2024

Angela Marsons - Spletité lži

 Se čtením další knihy od Angely Marsons, kterou jsem si půjčila v knihovně jsem moc dlouho neotálela, byť jsem si tedy dvě detektivky proložila jedním romantickým příběhem. Nicméně jsem na další příběh s Kim Stoneovou jsem se těšila. Většina z vás ví, že tuto sérii jsem objevila poměrně pozdě, takže čtu její jednotlivé příběhy tak trochu na přeskáčku, doplním ještě, že se jedná od čtrnáctou knihu z této série (když nepočítám prequel První krev) a časově předchází knihu Uloupené dívky, kterou jsem přečetla nedávno.



Patolog Keats i inspektorka Kim viděli oba za svou kariéru už mnoho mrtvých těl, takže by je nemělo na místě činu nic překvapit. Ale způsob vraždy oběti, jejíž tělo bylo nalezeno v opuštěném průmyslovém areálu, byl natolik hrůzný, že byl šokem i pro ně. Navíc tu Kim něco nehraje  v rodině oběti - reakce manželky na smrt manžela se zdá poněkud nepřirozeně vlažná a když se Kim s Boydem vrátí, aby púrovedli doplňující výslech, zjistí, že manželka obětí i s dvěma dětmi v podstatě beze stopy zmizela. A  pátrání v minulosti rodiny objevuje další podivnosti - rodina se s nikým nestýkala, nebyla aktivní na sociálních sítích a její minulost je dohledatelná jen pár let zpátky. Vzápětí je nalezeno další oběť, která byla zabita sice jiným způsobem, ale způsobem také mimořádně brutálním.  I zde o oběti nikdo v podstatě nic neví, nezanechala žádné stopy na sociálních sítích a stopy její minulosti končí Kim postupně přichází na to, co obě oběti spojuje, jenže tyto nitky vedou tam, kde ona i její tým nemá přídtup k dostatku informací.
Ve druhé linii příběhu sledujeme reportérku Tracy, mezi níž a Kim panuje křehké příměří. Ta se věnuje policií již uzavřenému případu domácího násilí, kde byla policie přesvědčena, že manžel svou ženu, kterou dlouhodobě týral, nakonec zavraždil. Protože ale neexistují přímé důkazy, podaří se manželovi díky PR agentuře přesvědčit veřejné mínění o své nevině. Tracy se rozhodne o oběti napsat sérii článků a při jejich přípravě se setkává se skutečnostmi, které svědčí o tom, že manžel byl skutečně patologický násilník, který týral i svou předchozí partnerku, a že je tedy klidně možné, že opravdu nakonec svou ženu zabil.


Asi vás nepřekvapím, když řeknu, že tentokrát měla kniha rychle ubíhající děj a spád, k čemuž přispívá i členění do krátkých kapitol. Nemohla jsem se od ní odtrhnout a přečetla jsem ji  v průběhu víkendu. Jen mi nakonec motiv pachatele k tak  brutálnímu provedení vražd s ohledem na osoby obětí přišel trochu slabý, ale jinak to bylo opravdu napínavé čtení, navíc s překvapivým závěrem. Líbí se mi ale, že postava Kim se postupně v jednotlivých knihách vyvíjí (a její současná podoba je o dost sympatičtější než byla v prvních dílech), stejně tak jako její tým a jeho jednotliví členové. A překvapení tentokrát byla novinářka Tracy, která si získala mé sympatie empatií pro oběť domácího násilí i její blízké. Myslím, že ani u této knihy Angely Marsons se nebudete nudit.


Anotace
Další jedinečný, napínavý příběh od královny současné krimi. Inspektorka Kim Stoneová už viděla ledacos, ale pohled na oběť, která se našla v místní průmyslové zóně, vyrazí dech i jí. Když poté Kim oznámí zdrcující zprávu manželce zavražděného, Dianě Phippsové, nemůže se ubránit pocitu, že na ženině reakci něco nebylo v pořádku. A pak Diane a její rodina zmizí, v přírodní rezervaci je objevena další mrtvola a Kim se svým týmem narazí na stopu, která spojuje oba případy. Má to však háček – tajemství téhle stopy je přísně střeženo. Dokonce i některými z Kiminých kolegů…
Vydalo nakl. Kalibr v r. 2023, překlad J. Kunová, 344 stran



23 komentářů:

  1. Dobrá recenze ))))
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  2. Až já se do téhle série jednou pustím...
    Děkuji, Stáňo za další nalákání a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, za sebe mohu tuto sérii doporučit. Je dobré ji číst v pořadí, jak knihy vycházely (což já tedy úplně nedodržuju), protože hlavní hrdinka i její tým se v čase vyvíjí...
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Zapsala jsem si.Já si v pátek po návštěvě lékaře v Liberci koupila dvě krimi a byl to dobrý kup.
    Včera jsem četla do 22 hod,oči už byly unavené.Takové knihy,které se čtou jedním dechem mám ráda.
    Stáňo,měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, to se pak pochlub, co si měla za knížky :). Já občas taky čtu déle, než bych měla (a pak se ráno těžce hrabu z postele :D)
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Hanko, myslím, že stačí napsat si autorku ;-). Nemám sice ještě přečtenou celou sérii, ale zatím to vždycky bylo fajn čtení.

      Vymazat
  5. Já tuhle autorku neznám, ale bude to asi tím, že jsem detektivky začala číst teprve nedávno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já naopak čtu detektivky už dlouho a hodně :), ale tuhle sérii jsem začala číst asi před rokem a půl, předtím jsem ji neznala...

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. Terko, já vím, že náš výběr knih se hodně míjí :)

      Vymazat
  7. Ahoj Stáni, tahle série rozhodně nezní špatně. Až někdy bude chuť na detektivku alespoň vím po čem sáhnout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, zatím se mi líbilo všechno, co jsem z této série četla.

      Vymazat
  8. V létě čtu hlavně romány, ale taky se musím pro jednou vrátit k nějakým vraždám :D Ještě že už se blíží ten podzim!

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, tohle je jedna z mých nejoblíbenějších sérií, takže určitě doporučuji po ní sáhnout, až je ti bude chtít se k detektivkám vrátit.
      Měj se fajn

      Vymazat
  9. Stáni, detektivky jsem měla vždycky ráda. Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
  10. Na tuhle knihu se těším. 🙂

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Stáni,
    mám přečtenou celou sérii a bavily mě zatím všechny knihy.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já A.M. objevila díky tobě a jsem moc ráda. Pomalu už budu mít dočtené taky všechny díly - zrovna jeden další čtu...
      Hezký den

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)