středa 7. srpna 2024

Čajové okénko 53 - Ealdwin

 Tentokrát tu opět máme monotematické čajové okénko - tedy aspoň pokud  jde o značku čajů. Pokud jde o druhy čajů, tak to bude naopak docela pestrá přehlídka, protože v kazetě, kterou vám chci představit v dnešní článku jsou čaje černé, zelené, ovocné i bylinkové. A protože je jich docela dost, pojďme rovnou na věc.



Značka Ealdwin je poměrně mladá anglická značka, která byla vytvořena se záměrem nabízet  kvalitní dárkové čaje pro  široký okruh spotřebitelů. Snad proto si její zakladatelé jako označení značky zvolili staroanglické slovo "ealdwin", které znamená "starý moudrý přítel". Ve svém portfoliu značka má celou řadu kazet různé velikosti i krabičky obsahující jeden druh.
Já jsem si od této značky vybrala velkou kazetu, která obsahuje 12 druhů čajů (od každého je v krabici 5 kousků). Koupila  jsem ji na mém oblíbeném e-shopu CG FOOD  a tato konkrétní kazeta vyšla na necelých  300 Kč.

Černé čaje

English Breakfast - je čistý černý čaj. Měl celkem výraznou čajovou chuť.
Earl Grey - jde o černý čaj s bergamotovou příchutí, která v něm ale nebyla vůbec znát - ani ve vůni ani v chuti. 
Masala Chai - tento černý čaj je doplněn kousky zázvoru, kardamomu a  kousky hřebíčku. Koření je ve vůni i chuti čaje cítit jen velmi lehce, což mi vyhovovalo - nemám hodně kořeněné čaje moc ráda.
Tropical Punch - tento černý čaj má  příchuť tropického ovoce. V chuti  je cítit, že nejde o čistý černý čaj, ale že by měl nějakou výrazně specifickou chuť, to říci nemůžu.

Zelené čaje

Nature Green - jak napovídá název, jde o čistý zelený čaj. Měl celkem příjemnou chuť bez nějakého nahořklého "ocásku". 
Royal Jasmine - tento zelený čaj je dochucený jasmínem.  V chuti i vůni je to cítit přiměřeně - čaj se mi nezdál převoněný, což někdy jasmínové čaje bývají
Lemon & Ginger  - kdybych si to nepřečetla na sáčku, tak bych asi ani nepoznala, že tento zelený čaj je dochucený citronem a zázvorem. Měl spíš takovou divnou příchuť, kterou jsem nebyla schopná identifikovat.
Imperial Matcha - tato varianta obsahuje  zelený čaj a  matchu  Chuťově to byl takový běžný zelený čaj, matchu jsem v něm necítila. 
 
Ovocné a bylinkové čaje

Turmeric & Ginger  - tento čaj se skládá z kousků kurkumy a zázvoru a měl lehce štiplavou zázvorovou chuť.
Hibiscus & Rose - tento čaj složený z ibišku, růže, fenyklu, heřmánku a badyánu se mi zdá chuťově plochých, asi nejvíc jsem v něm cítila ibišek, růži naopak v podstatě vůbec, stejně jako heřmánek a koření.
Summer Berries - tento ovocný čaje obsahuje ibišek, šípek, kousky jahod a malin a příchuť malin. Ač deklaruje v obsahu kousky ovoce, tak v chuti tedy jahody ani maliny moc cítit nejsou, výraznější je ibišek a šípek. 
Chamomile & Lavender - tato bylinná čajová směs obsahuje heřmánek a levanduli. Dominantní v chuti je heřmánek, levandule spíš jen v náznaku.



A ještě pro úplnost - černé, ovocné a bylinkové čaje se zalévají vodou o teplotě 100° C, zelené jen 80°. Černé nechávám louhovat tak 3 až  4 min., zelené 2 až 3 min., ovocné a bylinkové 8 až 10 min. Jeden sáček vyjde tak na 250 až 300 ml čaje. 


A ještě pro úplnost - černé, ovocné a bylinkové čaje se zalévají vodou o teplotě 100° C, zelené jen 80°. Černé nechávám louhovat tak 3 až  4 min., zelené 2 až 3 min., ovocné a bylinkové 8 až 10 min. Jeden sáček v případě této kazety vyjde tak na 250 až 300 ml čaje. 

22 komentářů:

  1. Bylinkové čaje mě zaujaly.Piju pořád stejné čaje,chodím nakupovat do stejných obchodů.Občas dostanu jako dárek.Zatím nejvíce mi chutnal mátový čaj z Maroka,který mi přivezla sestra.Přitom mátu nesnáším.Stáňo,hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já bylinkové čaje moc nemusím, takže je kupuju hodně málo - jen když mají nové přebaly :D. Mátu taky moc nemusím.
      Hezký den

      Vymazat
  2. Stáňo, kazeta vypadá velmi hezky, ale tvé hodnocení zase úplně top není - zdá se, že čaje nejsou žádná pecka...
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, pecka určitě ne :). Je to takový čajový standard.
      Hezký den

      Vymazat
  3. Zrovna nedávno jsem četla, že ibiškový čaj by se měl louhovat jak nejdéle to půjde, i když je pak dost kyselý, ty benefity z něj prý stojí za to, tak přemýšlím, že to zkusím :D.
    Kupované ovocné čaje mě dost štvou, většinou tam ta chuť není moc cítit, tak bych se letos chtěla vrhnout na výrobu domácího, jestli to bude mít na chuť nějaký vliv :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On ten ibiškový dost lidem vadí na žaludek... Já ovocné nijak extra nemusím, většinou ochutnám jen jeden nebo dva z krabička (jinak na ně mám manžela a mámu), ale špatné nejsou od Teekanne nebo Bercoff.

      Vymazat
  4. Hezká kazeta. Ochutnala bych klidně všechny - no možná ty s ibiškem bych odložila, ale kdyby došlo k nejhoršímu, vypila bych i je :-)
    Zdravím a měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, na ochutnání je kazeta fajn. Od každé příchutě jen pár čajů, takže když to není ono, není to takový problém, jako když si člověk koupí krabičku a netrefí se
      Hezký den

      Vymazat
  5. Ahoj Stáni, kazetka vypadá vizuálně hezky, ale dle hodnocení to asi nebude nic z čeho by si jeden sedl na zadek. Mě popravdě nezaujaly moc ani ty příchutě obsažené. Já zrovna popíjím ovocný lesní plody :D ale potřebovala bych si pořídit nějaký mix čajíků do práce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, čaje z této kazety jsou takový průměr - nenadchnou ani neurazí. Když počkáš, tak brzo bude vánoční kazeta od Basiluru s ovocnými čaji a nějaké čaje od Hysonu :). A jestli jsi na ovocné čaje, můžeš zkusit nějaký od zn. Bercoff, od téhle značky nejsou ovocné čaje špatné

      Vymazat
  6. Stáňo, i když nejsem moc čajová, moc mě tvoje články o čajích baví 🌞

    OdpovědětVymazat
  7. Tuhle značku vůbec neznám. Nejsem žádný velký "čajař'", za toho u nás platí dcera. Zrovna řeším, jaké čaje jí pořídím k svátku. Kazeta vypadá moc hezky, ale tvoje recenze mě nepřesvědčila, že zrovna tuhle potřebujeme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, zalistuj v mých starších článcích o čajích, psala jsem i o jiných kazetách, z nichž mi čaje chutnaly víc (většinou je tam i napsané, kde jsem je pořídila). Dobrá je značka Basilur, Curtis nebo Richard.

      Vymazat
  8. Tyto čaje neznám, ale věřím, že jsou dobré. Miluji černé, bylinkové a ovocné.

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Stáni,
    ta sada má moc hezké obaly, určitě by to byl pěkný dárek. Zaujal mě ten černý ochucený čaj, ten bych asi zkusila nejvíce.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, kazeta i obaly vypadají opravdu hezky, to ano. Ale jinak jsou to čaje spíš vhodné jako dárek pro babičku, která si udělá hrnek k snídani, než pro velkého čajového fajnšnekra.
      Měj se fajn

      Vymazat
  10. Ahoj Stáňo, a jak celkově hodnotíš kazetu Ty? Mě přijde hezká, min. jako dárek reprezentativní. Čaje dle tvého odborného popisu zní až "průměrně". Já ty černé nemusím, ale zrovna včera jsem si dělala Turecký sypaný a musela jsem si do něj dát citron, nějak moc silný jsem si jej udělala, ale ani kapka nepřišla na zmar. 😆 Super článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eri, já bych koupila tuhle kazetu někomu, kdo je běžný konzument a třeba rád zkouší nové příchutě. Ale znám lepší (třeba Richard, Curtis, Basilu, Ahmad, Lovare), sama bych si ji podruhé nekoupila.

      Vymazat
  11. Moc pěkné balení, jako dárek ideální!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kazeta vypadá na pohled zajímavě, čaje mne tolik neoslovily. Třeba Basilur má lepší.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)