čtvrtek 29. srpna 2024

Anna Moricová - Jako slon v porcelánu

 Mám tu pro vás zas jednu novinku z nakladatelství Grada. Tentokrát jsem zase zabrousila do vod české literatury - autorkou knihy je česká psychiatrička a spisovatelka. Toto je už její třetí titul, ale pro mne tedy první setkání s ní.



S Adélou se seznamujeme ve chvíli, kdy se zrovna rozchází se svým přítelem Romanem, protože už ji přestala bavit jeho sebestřednout. Najednou jí v životě zůstává jen práce, starost o tátu, který propadl alkoholu, a kamarádka Lucie. A možná další hledání "toho pravého" na internetových seznamkách. Povede se jí to?
Radanu potkáváme v okamžiku, kdy zjišťuje, že její románek se záletným profesorem na vysoké škole, do kterého se bezhlavě zamilovala, nezůstal bez následků. Zdá se, že se David k celé záležitost postavil čelem a Radanu čekají vdavky, miminko a manželský život. Bude budoucnost opravdu tak zalitá sluncem?
A co vlastně mají oba příběhy společného?


V jednotlivých kapitolách knihy pak sledujeme střídavě Adéliny pokusy o navázání dalšího vztahu i boj jejího otce s alkoholem na jedné straně a Radanin manželský život na straně druhé. Každá kapitola je označená jménem postavy, které se týká, takže čtenář v tomto směru netápe. Trochu horší je to s časovou úrovní - tam to může být pro čtenáře trochu zavádějící (aspoň já jsem se nechala trochu "svést").
Řekla bych, že v knize je silnější příběh Radany, který se dotýká domácího násilí - ať už psychického nebo fyzického. Přibližuje, jak je těžké z jeho začarovaného kruhu vystoupit, zvlášť když obětí je "jen" partner, který se snaží společnému dítěti zachránit rodinu, nezpůsobit mu trauma a nepřipravit ho o  druhého z rodičů. Příběh Adély narážející při hledání partnera na sociálních sítí na samé zoufalce mi přišel takový konvenčnější a vlastně směřoval ke konci, který jsem tak trochu předpokládala. Musím říci, že ne vždy jsem jednání obou hlavních postav chápala, ale rozhodně nebylo neuvěřitelné. Stejně jako úplný konec, který překvapivě nebyl sladce růžový, ale spíš ze života  - i tím, že z něj vlastně vyplývalo, že ne vždy musí být všechno jednoduché a černobílé tak, jak to na první pohled vypadá.

Za zaslání knihy děkuji nakladatelství Grada, na jehož e-shopu si ji můžete koupit 

Anotace
Adéla a Radana. Osudy zdánlivě jiné, ale přitom v něčem až zvláštně podobné. Obě ženy se ocitly ve zcela odlišných životních situacích: Radana se zamilovala do přelétavého profesora na vysoké a otěhotněla. Adéla se stále snaží najít toho pravého přes seznamovací aplikace a do toho řeší potíže s tátou, který se rád napije a skončil jako nezaměstnaný. Spojuje je snad něco víc než jen touha po tom milovat a být milována? Jak zvláštní ten život je. Dává a bere. Bere a dává. Opravdu musí být v životě vždycky něco za něco?
Vydalo nakl. Cosmopolis v r. 2024, 360 stran


18 komentářů:

  1. Stáňo, děkuji za zajímavý tip a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě je to dobrá kniha,zaujala mě a tak jsem si zapsala.Byla by to trochu u mě změna.I když nemám zrovna ráda,když se protínají dva osudy různých postav a potom,když se skáče do jiné časové úrovně.Teď jsem se u poslední knihy s tím setkala a nějak mě to nesedlo.Mělo to, ale nakonec svůj význam.Stáňo,hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já občas musím detektivky vystřídat pro změnu něčím jiným. A tohle nebyla špatná změn.
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Stáňo, díky za další knižní tip, zdravím a přeji hezký víkend. 😉

    OdpovědětVymazat
  4. No jo no, tak zase beru tužku do ruky a píšu si !
    Pohodový víkend Ti Stáňo, přeji !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Stáňo, knížka vypadá zajímavě, tu si poznamenám 😍

    OdpovědětVymazat
  6. Autorku vůbec neznám, ale nevím, jestli by mě to lákalo....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, není to nic, z čeho by si člověk sedl na zadek, ale četlo se mi to dobře a je to takové obyčejné ze života...

      Vymazat
  7. Ahoj Stáni,
    díky za tvé hodnocení, á si knihu k recenzi nevybrala, tak jsem ráda, že jsem si o ní mohla přečíst u tebe.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já občas ráda dám šanci českým autorům nebo autorkám. A v tomto případě to zklamání nebylo.
      Hezký den

      Vymazat
  8. Co se týče českých autorům, tak volím sázku na jistotu jako jsou Moravec, Hartl, Třeštíková, Mornštajnová..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já u recenzí občas sáhnu do neznámých vod ;-)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)