čtvrtek 1. srpna 2024

Červenec v kostce

Poslední červencový den nám rozpůlil prázdniny a začali jsme se pomalu ukrajovat z jejich druhé poloviny. Tentokrát jsem docela dodržela plán, psát si průběžně poznámky, tak je mé shrnutí docela obsažené a myslím, že jsem snad na nic nezapomněla, i když můj červenec nebyl nijak mimořádný. Tak se pojďme podívat, co nám přinesl.



Červenec jsme zahájili společnou pondělní večeří s mámou, synem a jeho ženou. Vyrazili jsme na Letnou, kde mladí bydlí, protože jsme se chtěli podívat, co nového mají v bytě, a  tak jsme pak na večeři zakotviliv restauraci Holešovická sedma. Já si dala tatarák a bylo to dobré. První červencový víkend byl díky státnímu svátku o den delší a my ho strávili na chatě, kde jsme byli letos poprvé. Takže došlo na klasický úklid, vymetání pavučin (a pavouků), sekání notně přerostlé trávy. Původně jsem plánovala i nějaký výlet, ale vzhledem k vedru to nakonec skončilo jen procházkou do kiosku v kempu.

Tatarák - Holešovská sedma - motýl, co mi zabloudil do praccovny - rubékie z chalupy 

Posezení se sousedy u vína - přehrada - v kempu na "pivu" - slané bochánky od sousedky 

Manžel seká - stříhá keře - náprstník za chatou - slepýš zachráněný před sekačkou

 Druhý červencový týden  pokračovala vedra, která na mne nepůsobí zrovna pozitivně - jsem jejich vlivem jak zpomalená. Nicméně  jsem  vyrazila s kolegyní na francouzské trhy na Kampu, kde jsme si daly chobotnicový salát (a skleničku šampusu). Pracovní jednání mne zavedlo na Staroměstské náměstí a protože jsem dorazila s větším předstihem, než jsem počítala, užila jsem si příjemné posezení na lavičce za sochou Jana Husa. Víkend už byl zase ve znamení chalupy, tedy pletí zahrádky, dalšího uklízení a přebírání věcí po dobu úprav  uložených na půdě. A taky jsem uvařila první letošní meruňkové knedlíky (samozřejmě z kupovaných meruněk - na Vysočině na jejich pěstování není zrovna klima).

Staroměstské náměstí - cestou z porady - francouzský trh  - chobotnicový salát

Večerní posezení s manželem - rozkvetla mi fialka - meruňkové knedlíky - nedělní snídaně

Kytky ve váze - na chalupě i doma

Protože nám v práci pořád ještě nevařila závodka, rozhodly jsme se s kolegyní vyrazit na trochu luxusnější oběd než jsou krabičky z domova a zašly si na palačinku do Creperie Pod věží. Ta moje s kozím sýrem, mascarpone, hruškou a ořechy byla moc dobrá. V týdnu jsem pak ještě zvládla stavit se v knihovně a půjčit si pár knížek (dvě jsem už stačila přečíst) Na chalupu (i pak domů) jsem jela tentokrát autobusem, protože manžel většinu července zůstával na chalupě.  Po příjezdu jsem se pokochala dokončenou koupelnou (manžel přes týden pověsil poličky, zrcadlo ap.) a v sobotu jsme se pustili do rybízu. Po jarních mrazech to s ním vypadalo bledě, ale nakonec přece jen něco dozrálo a  natrhali jak na pár marmelád, tak i rybízový koláč.

Palačinka s kozím sýrem  (Pod věží) - je horko - knížky z knihovny - na autobusáku (Roztyly)

Dokončená koupelna -   rybízový koláč - rybízové a jablečné marmelády - snídaně

Kopretiny - slunečnice - ze zahrady - sousedův rybníček

Poslední červencové dny byly opět horké (snad až na neděli a pondělí), díky kterému mi ani nevadilo "otužování z Pražskou teplárenskou" (jak říkám odstávce teplé vody).  A byla jsem i vděčná za dvě jednání v klimatizované zasedačce. Jedno trvalo deset hodin, tak jsem byla ráda, že jsem se pak jen doplížila domů. Druhé jednání bylo kratší, čehož jsem využila k návštěvě nákupního centra. Ale nějak mne nebavilo nakupovat, takže jsem skončila u dortíku v pekárně Paul.   Jinak jsem si vyrazila na posezení se svými "čajovými" kamarády do restaurace Červená cibule. nesešlo se nás sice moc, ale pěkně jsme si popovídali a vyměnili si poslední přírůstky (a fotodokumentace zmizela někde v "matrixu"). S kolegy z práce jsme pak byli posedět v restauraci Kuchyň, která je nahoře na Hradčanském náměstí (moji cestu po Zámeckých schodech dolů k metru jsem vám předvedla v jednom z minulých článků). Je tam nádherný výhled na Prahu, slušné jídlo, ale  ceny bohužel odpovídají  turistické lokalitě. Na chalupě jsme se přiblížili finiši montování skříní a nasušily s mámou křížaly na zimu (což je dobře, protože ty loňské právě dochází).

Dva pohledy ze zasedačky - svačina u Paula - nové čaje

 Pohled z terasy - drůbeží paštika (Kuchyň) - Praha od Hradu - odstávka teplé vody

Montujeme nábytek - váza - křížaly - ze dvora

Uvidíme, co nám přinese druhá půlka léta. Já doufám v trochu méně horké počasí, než teploty atakující třicítky. A taky v to, že se nám podaří dohnat všechny řemeslníky na dodělávky chalupě (montáž kuchyně, elektrikář, topenář) a že už to tu přestane být provizorium. A třeba zbude čas i na nějakou dovolenou...


31 komentářů:

  1. Stáni, opět nabitý měsíc, ráda jsem se koukla, co všechno si zažila. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  2. Stáňo, ani v červenci ses nenudila! Moc se mi líbí ty letní vázy s krásnými kyticemi.
    Přeji hezký srpen. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, díky. A připomněla jsi mi, že zítra musí nastříhat nový vratič do džbánu. Ten, co jsem minulý týden fotila, už není hezký. Moc se mi ve váze líbí, jen ji nechávám venku, protože mně vratič nevoní (spíš smrdí).
      Hezký den

      Vymazat
  3. Já koukám,jak si měla červenec pestrý.Já v horku nikam moc nevylézám,ale hlídala jsem mladým psa a chodili jsme na procházky a za 7 dní jsme našlapali 38 km.S mojí patní ostruhou.Včera jsem ho předala druhé babičce.V srpnu mě čeká setkání s kamarádkami,na to se hodně těším.
    Stáni,hezký pátek i celý víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, my toho v červenci moc nenašlapali (tedy vlastně nic) - jen jsme pořád pobíhali kolem chalupy. Před největšími vedry jsme se uchýlili dovnitř a montovali skříně a regály.
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Tos měla zase červencových akcí)))
    Jen tak dál i.v srpnu.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, hlavně se těším, až konečně dorazí montéři na kuchyňskou linku a přestaneme v kuchyni žít v provizoriu.
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Stáňo, ty se určitě nenudíš, červenec byl opět hodně akční, nějakou tu dovolenou by to určitě chtělo, doufám, že vám to vyjde. Měj se hezky a opatruj se, pá 😊😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, dovolenou mají tak trochu v rukách řemeslníci - tedy termín, kdy dorazí. Tak uvidíme, jestli se nám "nerozprostřou" přes celý srpen.

      Vymazat
  6. Vyzerá to ako úžasný mesiac! Páčia sa mi tie kvetinky a teda obdivujem toho hada v rukách :D Už som hladkala hada a mala ho aj na krku, ale hady sú moje nočné mory. Ani cez deň sa ich tak nebojím ako v noci. Brrr...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slepýš je neškodný, takže toho do ruky klidně vezmu. Když jsem před časem potkala zmiji, tak jsem zdrhala hodně rychle :).

      Vymazat
  7. Na nudu si tedy stěžovat nemůžeš. Červenec plný všeho možného. Tak ať srpen je trošičku volnější a zbyde čas i na tu dovolenou.
    Klidný víkend, Stáni !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, v dovolenou doufám - plánujeme odjet na chatu a výletit po západě Čech. Ale uvidíme, jestli nám do toho nehodí řemeslníci "vidle". Protože když odmítneme jeden termín, tak druhý bude bůhví kdy....
      Hezký víkend

      Vymazat
  8. Ahoj Stáňo, mě připadá že jsi toho stihla strašně moc na jeden měsíc ! Koupelnu Ti přeju a přála bych jí i sobě, ta původní čtyřicet let stará je pro ostudu... Měj se hezky, Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, my jsme rádi hlavně za WC, měli jsme ho ještě po původních majitelích v takovém mrňavém kamrlíku bez denního světla a větrání, takže i když je teď spojené s koupelnou, je to pokrok jak co do rozměrů, tak do větrání :).
      Držím palce, ať se ti koupelnové přání vyplní :)

      Vymazat
  9. Ahoj Stáňo, moc hezky napsáno a shrnuto. Koupelna se povedla, krásné kytičky z chalupy/na chalupě. Obdivuji tě, 10h porada musela být martýrium. Odstávka už skončila, nás bohužel čeká ještě jedna. Moc prima měsíc jsi měla. ☺♥ Poslední večer na Murteru a zítra šup do Prahy, vůbec se mi nechce...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eri, doufám, že u nás už je s odstávkami vybráno :). Ta porada byla martýrium hlavně pro kolegu, který ji řídil, ale fakt je, že dlouhé to bylo pro všechny...
      Přeju pokud možno bezbolestnou adaptaci na Prahu a pracovní proces

      Vymazat
  10. Ahoj Stáni, 10 hodinové jednání proboha to si nedokážu vůbec představit udržet pozornost nebo vůbec otevřené oči :D Já zrovna ráno četla článek jak má být tropické i září a teploty atakovat 25 ještě v říjnu, tak to vskutku doufám, že nevyjde. Už se na podzim těším - také nejsem fanoušek tropických teplot. U moře dobré, ale když má člověk běžně fungovat, tak vůbec.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, čím jsem starší, tím ve vedru funguju hůř (a bohužel současně jsou letní vedra delší a větši). Poradu jsme díky klimatizaci přežili všichni, ale únavné to bylo.
      Měj se fajn

      Vymazat
  11. Když je tolik aktivit, čas strašně rychle uteče. Jsi velmi činorodá a i v pracovním procesu si dokážeš najít a udělat příjemnou chvilku. Moc se mi líbí sousedův rybník.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten rybník je poměrně nově udělaný, dřív tam bývala taková podmáčená louka. Pod ním jsou ještě dva menší. Vypadá to hezky.

      Vymazat
  12. Ahoj Stáni,
    myslím, že jsi toho stihla opravdu hodně. Doufám, že vám vyjde nějaká letní dovolená. Já doufám, že v srpnu nebudou už taková vedra.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, doufám taky. Opravdovou dovolenou jsem vlastně měla jen v březnu, kdy jsme byli 4 dny v Hluboké. Teď v červnu to bylo na chalupě fakt pracovní ... Plánujeme týden na chatě, který strávíme výlety do okolí a lenošením (poměr trochu závisí i na tom, co manželova kyčel...)
      Měj se fajn

      Vymazat
  13. Mě ta vedra naprosto ubíjejí...takže jsem byla ráda, že jsme na konci července odjeli na dovolenou na Šumavu kde....byla vedra úplně stejná :-)
    Být 10 hodin na jednání je snad protizákonné, ne :-)vždyť tam museli už všichni zívat, možná i spát....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měli jsme v poledne pauzu, tak jsme asi zákoníku práce učinili zadost. Ale bylo to náročné na pozornost. Kupodivu, ke konci to celkem šlo, ale otupělost na mne padla po obědě...

      Vymazat
  14. Stáni, moc pěkné shrnutí. A dostala jsem chuť na meruňkové knedlíky, jak jsem je u tebe viděla 😊🌞

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)