I naše pozdě zasazené cukety začínají plodit a tak pomalu zase začínám řešit každoroční otázku "Co z nich?". Letos už jsem přidala jsem cuketu do leča, dělala z ní salát a grilovala jsem jí, v plánu je ještě buchta z cukety a cuketový nákyp. Ale tentokrát jsem chtěla vyzkoušet něco nového, tak jsem se nechala inspirovat na stránkách Míši Landové (tady), kterou asi většina z vás zná spíš v souvislosti se sladkým pečením, protože byla jednou z porotkyní soutěže Peče celá země..
Suroviny (2 porce)
listové těsto (rozválené)
5 lžic rajčatové passaty
2 stroužky česneku
125 g mozzarelly (1balení)
cca 100 g cherry rajčátek (žampionů)
1 - 2 cukety (spíše menší)
sůl, pepř,
koření (třeba oregano nebo tymián)
Listové těsto jsem si rozrolovala i s pečícím papírem na plech (lze samozřejmě použít i listové těsto nerozrolované a nebo si udělat domácí - v tom případě ho pak rozválíme na plech vyložený pečicím papírem). Ohnutím krajů jsem vytvořila nízké okraje koláče a ostatní plochu jsem propíchala j vidličkou. Těsto (kromě krajů) jsem potřela passatou, ve které jsem rozmíchala dva utřené stroužky česneku. Mozzarellu jsem částečně nakrájela a částečně natrhala na kousky, které jsem rozložila na passatu. Do mezer jsem přidala plátky cherry rajčátek (v původním receptu byly žampiony). Cuketu jsem nakrájela na tenké plátky a pokladla jsem jimi celou plochu koláče. Nakonec jsem koláč osolila, lehce opepřila a posypala kořením. Použila jsem oregano a tymián, ale stejně by asi koláči slušela bazalka nebo provensálské koření. Plech s koláčem jsem dala do trouby vyhřáté na 220°C, přepnula na horkovzduch a teplotu snížila na 200°C. Pekla jsem asi 30 minut.
Příště si asi nechám plátky cukety malinko "vypotit" (ze začátku cuketa pouštěla vodu víc, než by se mi líbilo, ale nakonec to dopadlo dobře a nadměrně mokrý koláč nebyl). A až budu péci koláč i pro manžela, tak přidám ještě trochu nadrobno nakrájené šunky).
Supér. díky za typ. Cuketami jsme nyní zavaleni. :)
OdpovědětVymazatMaruško, u nás taky není o cukety nouze...
VymazatMěj se fajn
Velká dobrota,to mohu.V pátek mi mladí přivezou na hlídání psa a tak určitě snacha nepřijde s prázdnou.Docela bych brala cuketu.
OdpovědětVymazatStáňo,přeji hezký den
Jitko, mně to chutnalo moc.
VymazatHezký den
Stáňo, k Míše se občas mrknu pro inspiraci i radu. Koláč vypadá skvěle, něco podobného máme alespoň jednou týdně. Těsto si dělám často sama, i když po listovém taky občas sáhnu.
OdpovědětVymazatDěkuji za inspiraci a přeji hezký den. Helena
Heleno, já si to dělala jako oběd na HO, takže hotové těsto byla jasná volba.
VymazatHezký den
Rychlý snadný recept. Díky za něj )))
OdpovědětVymazatEva http://es-ideas.blogspot.com/
Evi, rádo se stalo.
VymazatStáňo, rychlý a určitě moc dobrý koláč. Díky za tip, asi vyzkouším, pá 😉😊
OdpovědětVymazatEvi, mně fakt chutnal.
VymazatHezký den
Zaujímavý recept, ale vyzerá to ako pizza :) Aj ako pizza by to bolo super :)
OdpovědětVymazatUrčitě by tak šla udělat i pizza, ale to bych musela dělat pizzové těsto. Já potřebovala rychlý oběd na HO, takže hotové těsto ...
VymazatMyslíš Míšu Landovou? Ráda podle ní peču sladké koláče, slaný jsem ještě nezkoušela. Tento vypadá jedle.
OdpovědětVymazatMěj pěkné odpoledne. Jitka
Jitko, jedlé to tedy bylo.
VymazatHezký den
P.S. Dík za upozornění na překlep, už jsem to opravila.
To vypadá na dobrý recept. Cuketu můžeme, takže zkusím.
OdpovědětVymazatMěj se hezky !
Hanka
Hanko, mně to chutnalo včera čerstvě pečené i dneska ohřáté (jsem sama doma, tak mi koláč vyšel nadvakrát)
VymazatMěj se fajn
Podle Míši peču hodně často a i tenhle recept jsem vyzkoušela. Dělala jsem ho se žampióny a dcera se sháněla po rajčatech. Koláč zmizel rychlostí blesku.
OdpovědětVymazatTak já podle ní pekla poprvé. A byla jsem s receptem spokojená.
VymazatVypadá to skvěle, mňam. My jsme si teda taky cuketu zasadili, ale pořád nám ji žerou slimáci, takže jsme rádi, když od někoho kousek dostaneme :D
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Nám se zatím slimáci celkem vyhýbají (doufám, že jsem to nezakřikla). Cuketu jsem si pěstovala ze semínek sama, tak jsem zasadila všechny, kdyby nějaká zaschla. A ony nakonec vyrostly všechny, tak to máme jako pěknou džungli. Dokonce musíme občas uříznout nějaký list, abychom se k cuketám dostali :)
Vymazatto vypadá dobře :) akorát mozzarellu bych za sebe nahradila :)
OdpovědětVymazatTak mně tam ta mozzarella pasovala dobře :). Ale myslím, že nahradit jiným sýrem by ji šlo taky.
VymazatStáni, ten koláč vypadá luxusně, dala bych si. Měj pohodový víkend.
OdpovědětVymazatMarti, díky.
VymazatHezký zbytek víkendu
Ňam, cuketu miluji a je právě sezóna tak jsou super levné, z čehož mám radost. Přeji krásný víkend. ☺♥
OdpovědětVymazatMy jich aktuálně máme víc, než stačím zpracovávat ...
VymazatMěj se fajn
Nedávno jsem viděla recept na cuketovo-zeleninové čatní, vypadalo docela dobře a v zimě jako když najdeš :).
OdpovědětVymazatČatní nezní špatně... To jsem ještě nezkoušela
VymazatStáňo, tak tohle vyzkouším, mám listové těsto i cukety, takže díky za tip 😊🌺
OdpovědětVymazatRádo se stalo a ať chutná :)
VymazatCuketu ja muzu jen v urcitych formach, nejsem jeji ohromny fanda, i kdyz proc to nezkusit treba takto. M.
OdpovědětVymazatMarcelo, já třeba cuketu nikdy moc nemusela smaženou v trojobale. Ale třeba v perníku ji nikdo nepozná....
VymazatCuketová sezony v plném proudu :D
OdpovědětVymazatKe mně, se letos teda ještě žádná nedostala a moc mi to ani nevadí.
Já to letos trochu přehnala se sazeničkami, takže máme 4 rostlinky a začaly plodit... Ale baví mne zkoušet různé recepty (a osvědčená je buchta se strouhanou cuketou, tu peču každý rok)
VymazatMňam, vypadá dobře.
OdpovědětVymazatCuketu mám ráda.
Byl dobrý a navíc další způsob, jak likvidovat cukety (každé léto je období, kdy nevím co s nimi :)).
VymazatStáni, díky, zkusím. Cukety se vždy urodí hromady a vlastně cuketou se živíme v poslední době stále. Tak zase nějaká změna. I dyž ta naše cuketa je vždy přerostlá velká a musím vykrojit ten jádřinec. tak budou místo koleček přes sebe kroužky. :-D
OdpovědětVymazat:). My teď budeme mít na chalupě taky pár obříků, protože tam pojedeme až po 14 dnech a to určitě narostou aspoň některé do maxi rozměrů. Já většinou z těch maxi dělám nákyp nebo ji přidám nastrouhanou do buchty.
VymazatAhoj Stáni,
OdpovědětVymazatdíky za zajímavý recept, zkusím to navrhnout doma, mamce by to mohlo chutnat...
Měj se krásně,
Hanka z ciculka.cz
Hani, a je to rychlovka. Za chvíli hotovo
Vymazat