úterý 27. srpna 2024

Čajové okénko 54

Tento měsíc vás čeká už druhé čajové okénko, protože jsem se tentokrát trochu "utrhla" s nákupy čajů a mám tu novinek víc než dost. Základ dnešního článku budou tvořit čaje zelené a aby ti, kdo jim moc neholdují, nepřišli zkrátka, doplním je čajem černým a čajem převážně bylinkovým. Značky pro vás nepochybně novinkou nebudou - od každé z nich už jste v mém čajovém okénku nějaký čaj mohli vidět.



První je na řadě zase kazeta od značky, o které jste tu mohli číst už vícekrát - tedy od značky Basilur. Ostatně tři kazety od této značky jsem vám představila před necelými dvěma měsíci. Ale Basilur je jednou ze značek, která na trh nové příchutě uvádí poměrně často. Jako obvykle jsem ji koupila na e-shopu Mixtee a elegantní plechová kazeta v podobě knihy, v níž bylo 32 sáčků, stála 375 Kč. Kazeta obsahovala 4 příchutě zelených čajů inspirované oblíbeným koktejlem - ginem s tonicem. Všechny čaje obsahují zelený čaj (v různých podílech), jalovec citronovou trávu a aromatem ginu a tonicu. Z jednoho sáčku jsem udělala cca 250 až 350 ml čaje.

Gin & Tonic (Basilur)
Forest fruits - je doplněný ještě květem ibišku a aromatem  lesního ovoce, Chuť čaje byla  lehce nahořklá a byl  v ní  skutečně  cítit jalovec. Příchuť lesního ovoce byla  hodně nevýrazná a vlastně ani se zbytkem chutí moc neladila
Mint  - tento čaj obsahuje ještě aroma limetky a máty. Mátová  chuť zjemněná limetkou byla cítit tak akorát  a musím konstatovat, že dobře ladila dohromady s chutí jalovce.
Earl grey - čaj je doplněný aromatem bergamotu a i ten velmi dobře ladí s nahořklou chutí jalovce. 
Berry - v tomto čaji je ještě motýlí hrachový květ, díky kterému má namodralou barvu, a aroma kombinující bobulovité ovoce, hroznové víno a květy. Chuť tohoto čaje byla asi nejméně výrazná - výrazný nebyl ani jalovec, natož příchuť ovoce. Byl z celé kazety asi nejslabší.
Značku dalšího čaje vám asi nemusím představovat vůbec. Tu zná každý z regálů supermarketů, kde pod touto značkou najdeme čaje ovocné černé, zelené i takzvaně funkční. Čaj, který vám chci představit, je z řady těch funkčních. Koupila jsem ho v Albertu a krabička s 10 čaji vyšla nějak kolem 40 Kč. Jeden sáček je tak akorát na hrnek čaje.

Proti únavě (Pickwick)
Tento kousek je kombinací zeleného a bylinného čaje, která  obsahuje zelený čaj, mátu peprnou, skořici citronovou trávu, aroma, vitamíny řady B, guaranu a citrusové oplodí. Zejména guarana a máta  podporují imunitu, guarana má pak i povzbuzující účinky, stejně jako vitamíny řady B, které aktivují přrozenou energii. V chuti čaje jsem nejvíc cítila skořici v těsném závěsu s mátou. A  musím přiznat, že tento čaj mne chuťově zrovna neoslovil.
Posledním dnešním kouskem je čaj od české firmy Biogena. Ta se zabývá hlavně produkcí ovocných a ovocno-bylinných čajů, ale nedávno se na trhu objevil i černý čaj této značky. Já ho koupila v Billa a krabička s 20 sáčky vyšla na asi 60 Kč, jeden  sáček vyjde tak na 300 ml .

Černý čaj (Biogena)
V tomto případě se jedná o čistý černý čaj, který mne svou chutí nijak neoslnil, ale taky nijak nezklamal.   Považuji ho za takový průměrný sáčkový čaj, který se hodí třeba na snídani, kdy se chcete hlavně napít a ne si čaj vychutnávat.


Z čajů, které jsem vám v tomto článku ukázala, mne nejvíc zaujala kazeta Gin & Tonic od Basiluru. Jde o zajímavé, netradiční ochucení a zejména příchutě Earl Grey a Mint jsou podle mého velmi vydařené. Navíc docela luxusní balení v plechové kazetě s pěkným designem tuto kazetu předurčuje jako dárek - třeba pro milovníka ginu....

Ani tentokrát se nejedná o spolupráci - všechny čaje jsem si koupila sama.

30 komentářů:

  1. Stáňo, děkuji za zajímavý tip na dárek i pro mou spotřebu. Čaje Basilur snad ještě nikdy nezklamaly.
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, taky mám Basilur ráda. Ještě bude tip na vánoční novinku, ale tu jsem ještě nestihla ochutnat (a taky mi na vánoční čaje přijde trochu brzo :D).
      Hezký den

      Vymazat
  2. Kazeta je moc pěkná. Černý čaj už několik let ( po návštěvě Azorských ostrovů, kdy jsme se byli podívat na čajové plantáží , kde se vše stále dělá ručně) kupuji od nich a nikdy jsme se nezklamali. Moc nám chutná. Jukni na jejich stránky.
    Hezký den Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, údělem sběratele čajových přebalů je to, že pije ty čaje, co si koupil kvůli těm přebalům :D. Takže já sypané čaje moc nekupuju, byť vím, že jsou kvalitnější než ty sáčkové (tady většinou).
      Hezký den

      Vymazat
  3. Zajímavé čaje.Mně přivezla neteř z Londýna,kde žije balení zeleného a jasmínového čaje.Oba jsou dost silný než na jaké jsem zvyklá.Čaj se musí opravdu vychutnat.K snídani si dělám jen sáčkový medový a odpoledne si dávám už sypaný a to je taková moje siesta spolu s manželem,ale ten si dává kávu
    Stáňo,hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já to mívala podobně - ráno ze sáčku, odpoledne a večer sypaný. Teď piju sáčkový i večer - on někdo ty zásoby čaje, co kupuju kvůli novým přebalům do sbírky, vypít musí :D.
      Hezký den

      Vymazat
  4. Stáňo, děkuju za tip. Značku Basilur máme ozkoušenou na bílé čaje. Dcera je milovnicí čajů, bez zeleného čaje si nedokáže představit ráno. Kazeta se mi moc líbí, to jí musím pořídít. Čaj proti únavě mě podle popisu docela zaujal, škoda, že tě chuťově neoslovil. Působil povzbudivě, proti únavě jak tvrdí? Tuším, že brzo nastane období, kdy ho budu potřebovat po litrech!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, že by to fungovalo nějak třeskutě hodně to říci nemůžu. Ale pila jsem ho ráno a cestou do práce jsem v metru nepospávala :)

      Vymazat
  5. Tie gin and tonic čaje vyzerajú zaujímavo. Čaje obsahujú "tein", niečo ako kofeín v káve, ale tein je vraj silnejší, hlavne v čiernych čajoch. Dostala som podobnú škatuľu čajov, vyzerá ako kniha. Priehradky v čajových škatuliach zvyčajne vyberiem a mám ich tam len tak porozhadzované, pretože sa do toho vojde viac čaju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Basilur má těch čajů v plechovkách ve tvaru knihy hodně. Já kupuju kazety spíš tedy v papírových boxících kvůli ceně, ale jako dárek je to plechové balení zajímavé.

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. Tentokrát to jsou celkem čerstvé novinky, tak není divu.

      Vymazat
  7. Kazety čajů zn.Basilur občas dostanu a vždycky čaje pijeme s chutí. Čaje zn. Pickwick kupuji a tu další značku neznám.
    Měj se!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, Biogena už se dá koupit i v supermarketech a mají ji třeba i v DMku. Ale mají hodně ovocné čaje a myslím, že ty je nemáš moc v oblibě.
      Měj se fajn

      Vymazat
  8. Téda, to je nádhera. Učiněná pastva pro naše čajově chuťový buňky. :) Asi nejvíc mě z článku nadchla ta novinka od Basilur, tu budu muset stůj co stůj vyzkoušet. Měj se krásně, papa, Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vivi, ty čaje Basilur jsou fakt zajímavé.
      Měj se fajn

      Vymazat
  9. Ta kazeta vypadá opravdu krásně, exkluzivně. Já si teď zamilovala pu-erh, vím, že nesedne každému, ale já tu zemitou chuť mám moc ráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já pu-erh moc nemusí, a pokud ano, tak raději s citronem ;-)

      Vymazat
  10. Stáňo, opět zajímavé tipy na čajíky 🌞

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, já to pořád střídám, už tu mám zas hromadu dalších ;-)

      Vymazat
  11. Ahoj Stáni, zajímavé čajíky. Já se přiznám, že v létě až na urologický čaj vůbec nečajuju :D obzvláště v těchto horkých dnech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, já piju čaje pořád podle hesla "V zimě zahřeje, v létě osvěží" :D. Teď jsem hodně pila ty za studena a pak zelený, ten mám ráda i studený.

      Vymazat
  12. Ahoj Stáni,
    obalem se mi líbí ta kazeta od Basiluru, ale čaj bych si dneska nedala ani jeden.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, Basilur má ty kazety fakt krásné. Mám tu ještě jednu, ta je taky moc hezká, byť papírová.
      Měj se fajn

      Vymazat
  13. Já jsem ráda, že s příchodem podzimu mi zase začnou čajové dny, kdy nebudu pít takřka nic jiného.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já čajuju celoročně :). Letos jsem hodně pila čaje dělané ze studené vody (měla jsem tu o nich taky článek). Jinak v létě piju nejvíc zelené - ty mám ráda horké i studené...

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)