neděle 11. srpna 2024

Kateřina Brožová - Úklid pro klid

 Jestli podle názvu knížky, kterou vám dnes chci představit, soudíte, že jsem úklidový maniak a má domácnost je pořád jako ze škatulky, tak jste poměrně dost daleko od pravdy. Ne že bych měla doma zašlou špínu, ale jsem prostě takový ten klasický "bordelář", který nechává věci tam, kde mu vypadly z ruky a máloco uklízí na své místo.  Navíc jsem chronický odkladač. A bohužel v tomto do značné míry platí, že jsme se s manželem hledali, až jsme se našli. Čímž chci říci, že on na to s pořádkem není o moc líp. Asi proto ráda čtu různé blogy a diskuse o organizaci domácnosti (a tipy tam uvedené bez valnějších úspěchů zkouším).  Takže když jsem v nabídce nakladatelství Grada viděla knížku Úklid pro klid, tak jsem po ní sáhla.



Autorka knihy má stejnojmenný instagramový profil, kde se věnuje úklidu domácnosti a a na něj navázaný e-shop s ekologickými prostředky pro úklid.  A kniha je vlastně takovým shrnutím její instagramové aktivity v uplynulých letech. 
Kniha je rozdělena do několika tematických částí, které se postupně věnují organizaci a systému úklidu,  pomůckám pro efektivní úklid a domácí výrobě pracích a čistících prostředků, postupům při úklidu jednotlivých částí domácnosti včetně spotřebičů a řešení různých domácích nehod a rozdělení úklidu v domácnosti včetně zapojení dětí. Je napsaná docela svěží a svižnou formou a postupy jsou popsané srozumitelně.


Já se musím přiznat, že jsem od knihy čekala trochu něco jiného - bývala bych uvítala  víc obsahu věnovaného organizaci domácnosti, kterého tam až tolik není. Ambice vyrábět si vlastní úklidové prostředky tak úplně nemám (i když samozřejmě třeba kyselinu citronovou občas v domácnosti na úklid použiju) a na rady, jak do úklidu zapojit děti, je v mém případě už pozdě (s tím, jak se mi to povedlo či nepovedlo, se už potýká snacha).  Ale na druhou stranu kniha pro mne nebyla rozhodně zklamáním - třeba o využití sody při úklidu toho moc nevím a některé tipy, jak co vyčistit, určitě vyzkouším (první budou spáry mezi dlaždičkami v koupelně). 
Knihu bych doporučila spíš začínajícím hospodyňkám, které si potřebují ve své nové domácnosti nastavit realistickou úklidovou rutinu a zapojit do ní všechny členy domácnosti. Určitě ji využijí i ti, kteří se rozhodli dát vale úklidové chemii a vsadit na ekologická řešení.  Nad těmi se zamyslím ostatně i já právě na popud přečteného.

Za zaslání knihy k recenzi děkuji nakladatelství Grada, na jehož e-shopu si ji případně můžete koupit 

Anotace
Není nutné uklízet od rána do večera. Úklid může být snadný a rychlý. Naučte se takové uklízecí rituály, které vám ulehčí život a díky nimž už nikdy nebudete otrokem své domácnosti. Získáte uklizený domov, a hlavně více času na všechno, co máte rádi. Berte úklid s lehkostí! Vše se dá zvládnout ekologicky, jednoduše i rychle.
Vydalo nakl. Grada v r. 2024, 208 str.


Netuším proč, ale už dlouho se mi tak blbě nefotily barvy jako růžová a šedá na obálce této knížky - zejména na této poslední fotce je to pěkně vidět (a to jsem se ji snažila trochu upravit). Holt příště nesmím být líná si vzít foťák ... (tohle je nacvakáno mobilem a navíc už trochu v podvečer)

31 komentářů:

  1. Ahoj Stáňo, knihu neznám, ale IG autorky sleduji a líbí se mi hned první věta "nejsem otrok domácnosti", razím pravidlo, že byt má sloužit mě, ne je já jemu. A tvůj úvod mě pobavil. ☺♥

    OdpovědětVymazat
  2. Docela by mě to zajímalo i když s úklidem problém nemám,už jsme doma sami.Manžel je sice velký bordelář, do jeho pokoje raději moc nechodím,akorát utřít prach.Horší to bylo,když jsem chodila do práce a nebo tu mívala vnoučata,to jsem úklid nestihala.A ono to bylo zbytečné,protože druhý den to bylo to samé.Teď si úklid užívám,mám ráda pohyb a mám spoustu času.Ale nepřeháním to.Jedna sousedka naproti v paneláku čistí každý měsíc okna a denně pere.To už je myslím úchylka.
    Hezký nový týden Stáňo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, mi jsme s manželem oba beznadějní bordeláři v tom smyslu, že věci nevracíme na svá místa. Což jednak způsobuje, že byt vypadá trochu chaoticky
      Hezký den

      Vymazat
  3. Stáňo, občas se mrknu na Katky IG profil, pár jejich tipů jsem vyzkoušela a fungují. Mám ráda pořádek, ale vím, že o něm má každý svou představu :o)
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já mám pořádek taky ráda, ale pokud jde o jeho udržování, je to celoživotní boj ...
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Stáňo, knížku jsem si vybrala taky, autorku jsem nějakou dobu sledovala na instagramu a bavilo mě to 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, já teď na její IG koukla, ale já jsem typ, co mu spíš vyhovují blogy a psaný text doplněný fotkami než videoklipy.

      Vymazat
    2. Stáňo, musím říct, že mě taky docela mrzí, že Instagram už není primárně o fotkách, ale o videích.

      Vymazat
  5. Mám ráda pořádek, ale svým způsobem to nepřeháním. V bytě se má bydlet-žít a ne se bát opřít o polštářek, aby se nezmačkal.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tak to u nás rozhodně neplatí :)
      Hezký den

      Vymazat
  6. Přiznám se, že autorku vůbec neznám, ani z IG. Uklízeči profily obcházím velkým obloukem. Úklid mě nebaví. Samozřejmě nesnesu špínu, pořád něco desinfikuje, 20 let ve zdravotnictví se na mě určitě podepsalo. Ale nepatří mezi lidi, které úklid uklidňuje. Beru to jako nutné zlo.

    OdpovědětVymazat
  7. To bych si asi měla přečíst))))

    OdpovědětVymazat
  8. Tuto paní znám z Instagramu :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na IG skoro nechodím, takže já její účet objevila až díky knížce

      Vymazat
  9. Kniha může být zajímavá. Na IG to neznám a tak si knihu ráda přečtu. já jsem na tom s úklidem stejně jako ty, ale manžela mám puntíčkáře. Jé kolikrát já slyšela, že věci mají své místo a tak proč to leží tady....a na zahradě musí každý použitý nástroj důkladně umýt, jinak se nesmí uklidit do kůlny. Na jednu stranu vděčím právě tomu za to, že sekačka na trávu vydrží vždy dlouho, protože ji po mém sečení čistí dýl než jsem já sekala. :-D Takže se vlastně také doplňujeme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme chaotici oba, tak to podle toho vypadá. Ale na druhou stranu - motorovku s manžel čistí pečlivě a s láskou :)

      Vymazat
  10. Úklid nesnáším, ale na druhou stranu miluju ten pocit po. Takže se k němu většinou přemluvím. Avšak takový ten hloubkový, ten opravdu nemám ráda. Věčně po něm nikdy nic nemůžu najít.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám podobně. Jen to přemlouvání stojí hodně úsilí.

      Vymazat
  11. Ahoj Stáni, já se přiznám, že úklid moc nedám. Ono v tom jednom přeplněném pokoji to ani příliš nejde, v podstatě člověk udržuje takový neustálý chaos, pro pořádný úklid by trvalo pokoj několik hodin vystěhovat a to si nechávám až se budeme stěhovat do baráku. Tam si úklidu zajisté užiju požehněn. Občas tchýni ulevím od úklidu koupelny, ale tam mám na vše jeden sprej, rozhodně nepraktikujeme že na každou věc jiný prostředek. V týdnu uklízet až na nějaké luxování nestíhám a občas se k tomu nedostanu ani o víkendu, snažím se tak víc poklidit jednou za 14 dní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, moje kamarádka, která bydlela nějakou dobu v malinkém bytě s dvěma dětma vždycky tvrdila, že udržovat pořádek v malém bytě je obtížnější než ve velkém :).

      Vymazat
  12. Na její IG občas mrknu, ale spíš to na mě působí jako reklama na její výrobky. Nicméně mě baví ty uklízecí tipy sledovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uklízení se na IG evidentně chytilo, tak si z toho udělala i byznys :). Nakonec proč ne. Mně akorát z té přemíry růžové jdou trochu oči šejdrem :)

      Vymazat
  13. Marcela - Nordic Passion19. srpna 2024 v 18:22

    Katerinu znam z IG, mnohe jeji produkty jsem vyzkousela, i metody, ale ne vse mi tak dobre fungovalo, mozna delam nekde chybu:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ony občas věci, co vypadají na papíře (nebo na videu) snadně, v reálu nakonec tak jednoduché nejsou :)

      Vymazat
  14. Knihu ani autorku neznám a úplně to není kniha, po které bych sáhla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Některé úklidové typy z knihy se zdají docela dobré, ale je fakt, že jsem čekala něco trochu jiného.

      Vymazat
  15. Ahoj Stáni,
    má doma jiné knihy o úklidu a s mojí nechutí k této činnosti stejně nic nezmohly...
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)