středa 8. května 2024

Susanne Lieder - Astrid Lingdgrenová

Astrid Lindgrenovou, švédskou autorku knih pro děti,  zná asi skoro každý.  Její spisovatelské dílo je poměrně hodně bohaté, takže si myslím, že bylo docela těžké na  nějakou její knihu v dětství nenarazit. Asi i to byl důvod, proč jsem si z nabídky nakladatelství Grada vybrala  v dubnu beletristické zpracování části jejího životopisu, které napsala Susanne Lieder, německá autorka románů pro ženy, včetně životopisných příběhů zajímavých žen (Agatha Christie,  Greta Garbo …). Kniha o Astrid Lindgren je její první knihou, která vychází v češtině.


 
Autorka se ve své knize soustředila na období třicátých až padesátých let minulého století, kdy Astrid začala žít ve Stockholmu a kdy se  formovala její spisovatelská dráha.  Astrid neměla úplně jednoduchý život – své dětství sice prožila na malebném švédském venkově. Odtud ale odešla ve chvíli, kdy neplánovaně otěhotněla s ženatým mužem – především proto, aby svou rodinu nepřivedla na konzervativním venkově do problémů. Svého syna Lasseho nechala u pěstounky a jen ho navštěvovala, zatímco  sama se protloukala jako sekretářka. Lasseho si pak v jeho třech letech vzala opět k sobě – a vlastně v této chvíli začínáme sledovat její osud – manželství s mužem, s nímž se sblížila v práci, narození dcery Karin, počátky její spisovatelské kariery i stále zvyšující se popularitu i rodinné problémy. Autorka nám  přibližuje i to, jak vlastně vznikaly její první příběhy o Pipi Dlouhé Punčoše. Bylo to nejprve byly příběhy, které Astrid  vyprávěla svým dětem a pak i jejich kamarádům. Později tyto příběhy sepsala a poslala do literární soutěže, kde vyhrála první cenu – a to byl začátek jejích kariéry. 


Kniha je příjemným milým čtení, které nám umožňuje trochu nahlédnout do života jedné z nejznámějších spisovatelek  knih pro děti. Představuje nám Astrid Lindgrenovou jako obyčejnou ženu toužící po rodinném štěstí, ženu, v níž navždy zůstal kousek dítěte a která měla měla neobyčejnou fantazii. Ta jí pomáhala vytvářet příběhy, které oslovily celé generace dětí. Psaní příběhů se tak stalo jejím životem. A vy se při čtení možná tak trochu vrátíte do dětství a připomenete si své oblíbené hrdiny. Schválně - koho jste měli v dětství rádi vy?   Byla to  Pipi, Ronja, Karkulín,  Kalle nebo děti z vesničky Bullerbyn? Já se přiznám, že jsem nikdy nepřišla na chuť Pipi, ale milovala jsem knížku Děti z Bullerbynu a už v dětství se u mne projevila budoucí obliba detektivek, protože dalším mým oblíbencem byl Kalle Blomquist. 

Za zaslání knihy děkuji nakladatelství Grada, na jejímž e-shopu si ji můžete koupit

Anotace
Každý zná její jméno, každý četl její příběhy, ale kdo opravdu ví, jaká byla? Nevšední životní příběh slavné autorky legendárních dětských knih jako Pipi Dlouhá punčocha, Děti z Bullerbynu a mnoha dalších ve vydařeném životopisném románu německé autorky Susanne Lieder. Pohlédněte spolu s ní za zrcadlo.
Vydalo nakl. Metafora (Grada) v r. 2024, překlad R. Hájková, 316 stran


24 komentářů:

  1. Stáňo, musím říct, že tohle je jedna z knih, kde uvažuji o nákupu. Její příběhy jsem milovala já, milovali je moje děti - naše Terka a Pipi... ach, kde jsou ty časy.
    Děkuji za recenzi a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, Astrid Lindgrenová je myslím spisovatelka, co provázela dětstvím jak nás, tak i naše děti...
      Hezký den

      Vymazat
  2. Ponoukla jsi mne ke knižnímu dárku. Jasně vím pro koho.
    Díky za tip.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Děti z Bullerbyne jsem absolutně milovala a jako ty, Pipi nemusela. A nic jiného od ní nečetla.
    Moc hezká recenze.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Stáni,
    já jsem si vybrala jiné knihy na spolupráci, tak na tuto už nějak nezbylo místo:-) Já jsem rozhodně milovala děti z Bullerbynu, myslím si, že bych část příběhů pořád uměla převyprávět.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, mne právě tahle zaujala nejvíc...
      Hezký den

      Vymazat
  5. Autorka mého mládí. Některé kapitoly z Dětí z B. jsem znala jako dítě zpaměti.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já je taky četla několikrát. A ještě pořád vidím před očima ilustrace Heleny Zmatlíkové...
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. Já jsem jako holka četla Děti z Bullerbynu, vím, že se mi kniha líbila, ale už si obsah fakt nepamatuju. Ono už je to také pěkně dávno 😂😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já tuhle knížku četla několikrát a třeba to, jak děti prodávaly třešně u silnice, si pamatuju pořád :).
      Měj se fajn

      Vymazat
  7. Stáni, knihy Děti z Bullerbynu a Pipi Dlouhá punčocha, máme stále doma v knihovně. Naši potomci obě tyto knihy milovali, stejně jako já.
    Životopis Astrid Lindgrenové by se mi určitě také moc líbil a já se po něm rozhodně podívám. Moc děkuji za další knižní tip.
    Měj hezké dny. 🍀🌸

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, rádo se stalo. Doufám, že se ti knížka bude líbit stejně jako mně
      Hezký den

      Vymazat
  8. Kdo by neměl její knížky rád.Četla je naposledy moje vnoučata.Docela ráda bych si přečetla i o jejím životě.Stáňo,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  9. Tuhle knihu jsem si nechala ujít, i když v dětství jsem měla Děti z Bullerbynu moc ráda. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já životopisné knihy moc nečtu, po téhle jsem ale "sáhla" a nelituju.

      Vymazat
  10. Stáni, první, co mě napadne u jména autorky je kniha Děti z Bullerbynu a mám pocit, že ji i doma máme. Díky za recenzi. Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Stáni, Děti z Bullerbynu mi předčítala tátova žena před spaním z takového velmi starého vydání. Výtečná knížka, měla jsem a mám ji moc ráda. Pipi mě tolik nevzala a další díla neznám.

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Stáňo, nad knížkou jsem taky uvažovala, nakonec jsem ji nevzala a možná toho teď trochu lituju. Protože Děti z Bullerbynu, to byla láska, četla jsem ji nesčetněkrát.

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)