pátek 24. května 2024

Samuel Bjørk - Ostrov

 Od Samuela Bjørka jsem přečetla dvě knihy - Clona a V lese visí anděl. Nebyly úplně špatné, ale nenadchly mne tolik, že bych se pídila po dalších. Ale další příběh z této série s Miou Krügerovou a Holgerem Munchem si mne nakonec našel - dostala jsem ho jako dárek od manžela k Vánocům. A konečně jsem se prokousala hromádkou nepřečtených knih na nočním stolku až k němu.



Mia Krügerová, elitní policejní vyšetřovatelka dala u policie výpověď, momentálně žije ves svém domě na opuštěném ostrůvku Endøya, jen pár minut lodí od ostrova Hiltra. Ale chystá se začít novou etapu svého života a začít dělat instruktorku lezení ve Francii. Jenže než odjede obrátí se na ní dívenka Sophie z ostrova Hiltra, aby jí pomohla vypátrat, co se stalo s jejím kamarádem Jonathanem, který před rokem beze stopy zmizel. V podstatě současně najde místní policista Luca Eriksson ve staré opuštěné lodi mrtvou teenageru Jessicu. O pomoc požádá právě Miu a ta kontaktuje svého bývalého šéfa Holgera Muncha. Spolu s dalšími místními policisty vytvoří tým a pouští se do pátrání po tom, kdo a proč mohl Jessicu zabít. Ukazuje se, že Jessica nebyla žádný svatoušek a tak motivů její vraždy se nabízí hned několik.  


Zatímco v Cloně i v knize V lese visí anděl se autor hodně věnoval docela dost místa soukromému životu obou hlavních protagonistů - Mii a Holgera, tentokrát prim hraje policejní vyšetřování, což mi vyhovovalo. Má totiž spád a i když někdy vede do slepých uliček, tak je vidět, s jakým úsilím se mu všichni členové týmu věnují. Samozřejmě jsou tu i vedlejší linky - příběh Hanny, sestry zmizelého Jonathana a současně Jessičiny kamarádky, tajemná loď, kterou viděla Sophie, milionářská rodina žijící na ostrově, která zrovna chystá svatbu a má mezi sebou i takovou trochu černou ovci . Autor nám díky nim nabízí další možné motivy i pachatele ( i když v případě svatby je tato linka zbytečně rozvláčná a popisy pocitů nevěsty s příběhem vůbec nesouvisí). Musím říci, že tenhle příběh se mi ze všech tří četl nejlépe.


Anotace
Ostrov v moři strachu. Pátý případ Holgera Muncha a Mii Krügerové. Mia se vrátila na ostrov Hitra s úmyslem udělat za svojí policejní kariérou tlustou čáru. Jedenáctiletá Sofie ji však přemluví, aby se pokusila vyřešit záhadné zmizení jejího kamaráda. Místnímu policistovi Eriksenovi zase dělá starost znesvěcený oltářní obraz v kostele. Pátrání po pachateli ho zavede až do vyřazeného člunu, v jehož podpalubí čeká hrůzná podívaná. Na místo je povolán vyšetřovatel Munch. Ustojí malé společenství nejkrásnějšího norského ostrova otřes vyvolaný bestiálními zločiny?
Vydalo nakl. Kniha Zlín v r. 2023, překlad D. Mrázová, 456 str.

25 komentářů:

  1. Stáňo, docela si mne nalákala...
    Přeji hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tenhle díl mi přišel nejčtivější.
      Hezký den

      Vymazat
  2. Zajímavý tip.Už se nemohu dočkat až usednu s knihou na balkoně.V červnu to asi ještě nebude.
    Stáňo,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  3. Zní zajímavě, já teď čtu Kaštánka.

    OdpovědětVymazat
  4. Anotace nezní vůbec špatně :) Krimi v tomto stylu mám moc ráda.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já čtu taky hodně detektivky - je to můj nejoblíbenější žánr.

      Vymazat
  5. Poptám se v knihovně. Tvoje tipy nikdy mne nikdy nezklamou.
    Pěkný víkend !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Odpovědi
    1. Sabčo, díky za nakouknutí, i když tohle asi bude trochu mimo tvůj záběr, což?

      Vymazat
  7. Taky mám ráda tvoje knižní tipy, Stáni. Tahle série mě docela láká, tak třeba časem. 🙂 Zatím musím přečíst svoji hromádku (ještě taky vánoční 🙂), ale teď, abych pravdu řekla, na čtení nemám moc náladu.
    Hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolo, to chápu, I když já ke čtení docela často utíkám od starostí všedního dne.
      Měj se hezky

      Vymazat
    2. To já taky - jen mi teď nejde se soustředit. Ale už jednou mi to ve stejné chvíli pomohlo, tak věřím, že i teď. 🙂
      Hezký den.

      Vymazat
  8. V lese visí anděl, něco mi ten název říká, ale fakt už si nepamatuji. Četla jsem určitě už dávno, no a paměť se nějak nechce zapojit 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já u detektivek taky občas zapomenu o čem byly :)

      Vymazat
  9. Ahoj Stáňo, Bjørk je taky jeden z autorů, které na mě v knihovně čekají. A kdo ví, zda se letos konečně dočkají 😃

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, já tu teď mám ještě dvě knížky od Grady, dvě, co jsem koupila manželovi jako dárek k svátku a k narozeninám. A u mámy na mne čeká třetí díl Šikmého kostela a ještě asi dvě knížky, co dostala k Vánocům. Pak už se možná vypravím do knihovny :)

      Vymazat
  10. Já jsem četla všechny díly. Kromě prequelu Vlk se mi všechy libíly. Ostrov ale mi také přišel nejlepší.

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Stáni,
    já jsem od něj nečetla nic, ale docela jsi mě nalákala:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)