pátek 3. května 2024

Patricia Gibney - Nebezpečná místa

 V poslední době čtu nějak rychleji, než stíhám psát o přečtených knihách články. Takže hned po dubnovém shrnutí přidávám  další knižní článek, aby se mi přečtené knížky nekupily na nočním stolku. Za duben jsem přečetla 7 knih a dnešní článkem tu hromádku čekající na napsání článku stáhnu na jeden kousek (ale brzy mu přibude kamarád, protože další knihu už mám rozečtenou).
A co tu pro vás dneska mám ? Další příběh s inspektorkou Lottie Parkerovou, který jsem tak trochu avizovala už v článku o knize  Stará tajemství.



Když  na policejní stanicí přijde mladá matka z kočovnického tábora ohlásit, že v noci slyšela na sousední hřibtově křičet "bánší" - ducha, který věští smrt, věří jí málokdo. Inspektorce Lottie to ale nedá a spolu s kolegou Boydem se vypraví to na hřbitov vypraví. Zrovna tam probíhá pohřeb a Lottie si všimne, že v hrobě  hlíny něco vyčuhuje. Ukáže se, že v hrobě leží ženské tělo a že zřejmě oběť byla zasypána zaživa. Tělo je později identifikováno jako Elizabeth, která byla naposled viděna ve vlaku z Dublinu, ale poté, co z něj vystoupila, jako by se po ní slehla zem a nikdo netuší, jak se mohla na hřbitov dostat. Zanedlouho zmizí další mladá žena a nakonec i Grace - sestra inspektora Boyda, která je u něj na návštěvě. A obě byly také naposledy viděny ve vlaku z Dublinu. A navíc superindendant Corrigan  Lottii upozornil na případ zmizení mladé ženy, ke kterému došlo před deseti lety a nebyl nikdy vyřešen. Že by se v Ragmullinu objevil sériový vrah?


Toto je už čtvrtý příběh s inspektorkou Lottie. Ta je pořád stejná - je vedena urputnou snahou vyřešit každý případ, ale nevyrovnaná s manželovou smrtí, nestíhající se věnovat svým dospívajícím dětem a nevycházející s matkou. A smutek, rodinné  trable i únavu a vyčerpání z vyšetřování se už zase snaží řešit prášky nebo nějakou tou skleničkou. Tentokrát to navíc začíná trochu jiskřit mezí ní a Boydem, jenže Lottie zatím není připravená se v nějakém vztahu citově angažovat, zatímco Boyd s ní má svatou trpělivost. 


Jako obvykle je příběh psaný v er-formě a kromě vyšetřování v krátkých "šotech" sledujeme i oběti a pachatele. Za klad knihy považuji krátké kapitoly, díky kterým má příběh spád, a zajímavou (byť možná trochu komplikovanější) zápletku a docela překvapivé rozuzlení (aspoň pro mne - pachatele jsem netipla dobře). Trochu oříšek je množství postav a vztahy mezi nimi - občas jsem se trochu ztrácela. Zbytečná mi přišla linka s Grace - Boydovou sestrou. To, že se v příběhu objeví i něco osobního o členech týmu mi nevadí, ale nevidím důvod, proč do každého případu zatáhnout i někoho z jejich blízkých. Ale určitě si opatřím i další díly - jsem totiž zvědavá, jestli postava Lottie bude mít nějaký vývoj, ať již v otázce prášků a alkoholu nebo rodinný vztahu, a kam se posune její vztah s Boydem.


Anotace
Když se v otevřeném hrobě najde tělo mladé ženy, je k němu přivolána inspektorka Lottie Parkerová, která si klade otázku, zda to není nedávno zmizelá Elizabeth Byrneová. Jenže to není jediná žena, která se pohřešuje. V Ragmullinu nejspíš řádí sériový vrah a nedávné skutečnosti vzbuzují podezření, zda vše nesouvisí s jedním dávným případem. Může se historie opakovat? Lottie svádí boj s časem, ale vrah je nejspíš blíže, než by se nadála. Mohla by i ona být jeho dalším cílem? Další případ oblíbené inspektorky Lottie Parkerové od bestsellerové autorky Patricie Gibneyové opět potěší i fanoušky Angely Marsonsové či Roberta Bryndzy a bude vás napínat až do poslední stránky.
Vydalo nakl. Kalibr v r. 2019, překlad L. Faltejsková, 360 stran


25 komentářů:

  1. To vypadá velmi zajímavě.Mám už takový seznam knih na půjčení,že budu muset už brzy do knihovny.
    Stáňo,měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, takhle se mí líbila o něco víc než Stará tajemství, která jsem četla před ní.
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. Stáno, děkuji za další recenzi.
    Minule jsem zapomněla popřát tvé mamince k narozkám - hlavně pevné zdraví. Podle tvých zmínek je stále velmi samostatná a fit, tak ať to tak je ještě dlouho!
    Měj hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, děkuji za maminku. Máma se z toho zápalu plic už v podstatě vzpamatovala a je opravdu hodně soběstačná, byť v něčem samozřejmě už pomoc potřebuje. A hlavně je pořád pozitivní :).
      Hezký víkend

      Vymazat
  3. Stáňo, obdivuji tvůj čtenářský výkon. U mě to teď nějak drhne)))Dočítala jsem hromadu časopisů.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, čtení je takový můj relax, takže čtu vlastně každý den - někdy třeba jen pár stránek před spaním, někdy samozřejmě víc. A taky se ty moje detektivky čtou rychle ;-)
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. tuhle sérii má moje maminka moc ráda a má.ji celou přečtenou :) letos by měl vycházet ještě další díl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se přiznám, že mám raději jiné série, ale i tuhle bych chtěla přečíst celou.

      Vymazat
  5. No jo no. Tak si zase píšu !
    Hezké pohodové nedělní odpoledne !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Máš můj velký obdiv!! Já absolutně nestíhám čtení, jedna zahrada, druhá zahrada, blog, nějaké to tvoření, vycházky s kamarádkama, 2 krát týdně cvičení - a večer jsem mrtvá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já doma zahradu nemám a tu na chalupě momentálně nechávám "pustnout" - máme na chalupě zedníky a většinu baráku vyklizeného, tak je tam je manžel, který tak trochu dohlíží. Já bych ani neměla kde spát...

      Vymazat
  7. Díky za tip, už je na seznamu 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo a doufám, že tě nezklame.
      Hezký den

      Vymazat
  8. Tak to jsem ještě nečetla, ale když říkáš, že jsi sama netipla vraha dobře, možná se do toho pustím! Mám ráda nečekaná rozuzlení v příbězích a Lottie zní zajímavě. Díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, sérii s Lottie doporučuji začít od prvního dílu. Sice se jednotlivé případy dají číst jednotlivě, ale možná pro pochopení Lottie je dobré znát celou posloupnost.

      Vymazat
  9. Ahoj Stáni,
    tuto sérii jsem nečetla, znám ji jen z tvých článků.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  10. zírám co všechno přečteš....Sv.

    OdpovědětVymazat
  11. Ajaj, to je další série, od které mám doma asi tři první díly a ještě jsem se do ní nepustila. Zařekla jsem se, že vždy dočtu jednu rozečtenou sérii a teprve načnu novou, ale nějak je to teď se čtením u mě bída. Kde jsou časy, kdy jsem dala třeba pět knih měsíčně. Asi se musím nad sebou zamyslet a omezit Instagram, to je fakt strašná prokrastinace :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, já čtu večer před spaním - držím zásadu, že od "modrého světla" bych neměla jít rovnou spát ;-).

      Vymazat
  12. Marcela - Nordic Passion8. května 2024 v 20:45

    Stano, obdivuji to mnozstvi prectenych knih. Je vidte, ze te tato postava bavi:-). Pekny vecer. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, zrovna Lottie mne někdy pěkně štve. Ale detektivky jsou to pěkné.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)