pondělí 20. května 2024

Hana Šlechtová - Nejsem jenom sestra

 Knížku Nejsem jenom sestra jsem vyhrála v soutěži na blogu Baví mně to. Hana Šlechtová, která tuto knihu napsala, je totiž vnučkou autorky uvedeného blogu.  A štěstí se usmálo i na mne a knížku jsem vyhrála. 
A dnešním článkem jsem zlikvidovala hromádku přečtených knih, která čekala na to, až o nich napíšu. Už mám na nočním stolku jen jednu - tu, kterou právě čtu. A zatím jsem tak v půlce, takže vám s knihami dám možná chvíli pokoj.



Autorka v knize popisuje cestu ke splnění svého snu - pracovat jako zdravotní sestra v Saudské Arábii. Cesta k naplnění tohoto snu nebyla rozhodně jednoduchá. Předcházelo mu nejen studium vyšší odborné školy, ale i doplnění vysokoškolského vzdělání, nemocniční praxe, příprava na život v jiném kulturním prostředí, ověření znalostí angličtiny, složení licenční zkoušky a nezbytné pracovní pohovory. Tím vším Hana úspěšně prošla a pracovala pak několik let v Královské nemocnici v Džiddě. Jejím prostřednictvím se pak v knize seznámíme s prací zdravotní sestry v arabském světě i se specifiky a rozdíly v systému péče o muslimské pacienty i s tím, jak  bydlela i jak trávila volný čas. Nechybí ani její pohled na život v  Saudské Arábii.


Knihu ocení zejména ti, kdo mají podobný sen jako Hana - může jim pomoci se zorientovat v požadavcích na tuto práci a ukáže jim alespoň trochu, co je čeká, aby mohli zvážit, zda za tímto cílem chtějí jít. Ale zajímavá je samozřejmě i pro ostatní, protože poskytuje pohled do arabského světa, kam se řada z nás nepodívá (a pokud ano, tak nejspíš do turistického resortu, kde toho ze skutečného života zas tak moc neuvidí). Pro mne právě byly nejzajímavější partie o tom běžném životě a pak část popisující specifika péče o muslimského pacienta. Ale ti, kdo pracují v oboru asi ocení i popis kompetencí jednotlivých zdravotnických funkcí nebo fungování nemocnice a oddělení. Za hlavní motiv knížky ale považuji myšlenku, že když má člověk cíl, tak musí pro jeho splnění něco udělat. A pak má velkou šanci, že toho cíle dosáhne. Haně se to podařilo a myslím, že na sebe může být pyšná.


Anotace
Měli jste někdy sen tak velký, až vás děsil? Já ano. Ve školní lavici trutnovské zdrávky jsem se rozhodla, že jednou budu pracovat jako zdravotní sestra v Saúdské Arábii, zemi, o které si lidé u nás myslí, že je plná teroristů a že tam prodávají ženy jako já na velbloudím trhu. Při práci na plný úvazek v motolské nemocnici jsem studovala vysokou školu, ve volném čase se učila anglicky, připravovala se na zkoušku z islámu a chodila cvičit, protože arabské nemocnice nerady přijímají zaměstnance s nadváhou. Po letech dřiny jsem uspěla a v době pandemie odlétla za prací do prestižní královské kliniky v Džiddě – za svým vytouženým snem, díky kterému jsem ve třiceti vydělala svůj první milion. Dozvíte se, jaké to je být jedinou Evropankou na oddělení, blonďatou holkou s vlasy po pás mezi zahalenými ženami, ateistkou v zemi, kde vše ovlivňuje islám, ale i jak pacienti odmítají operace, protože jim to nařídí Alláh, jak mě potrestali, když jsem při směně udělala chybu, nebo jak jsem se zamilovala do muslima Součástí knihy jsou také autentické příběhy a rady dalších českých sester, které se rozhodly pracovat v Saúdské Arábii, a unikátní pohled zkušené odbornice, která léta pomáhá zdravotníkům z Evropy, aby se dostali na ty nejlépe placené pozice ve světě.
Vydalo nakl. Esence v r. 2024, 176 str.


20 komentářů:

  1. Musí to být zajímavé čtení, úplně jiný svět. A viděno trochu jinýma očima než jsou oči turisty...
    Stáňo, přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, zajímavý pohled do jiného světa.
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Je to pohled dovnitř zdravotnictví v úplně jiné kultuře...

      Vymazat
  3. Moc děkuji za seznámení.Těším se na čtení,mám knížku už doma,ale pustím se do ni až po operací očí.
    Podobné téma mě vždy zajímalo.Stáňo,hezký den

    OdpovědětVymazat
  4. Stáni, nevím jestli jsem nějak nesprávně pochopila Tvůj první odstavec, ale musím Tě opravit.
    Knížku napsala moje vnučka ! :-) Takže asi tak.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, omlouvám se, napsala jsem to jinak, než jsem to měl v úmyslu. Už jsem to opravila a snad už je to OK.

      Vymazat
  5. Kniha vyzerá zaujímavo, ale presne ako sa píše, ja som tiež ten zarytý tradičný Európan, ktorého Saudská Arábia vobec neláka. Pochádzam z malého mestečka a aj vo veľkých mestách ako je Bratislava mám po zotmení strach. Túto krajinu by som si asi nevybrala ani ako dovolenkovu destináciu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych si SA jako dovolenkovou destinaci nevybrala taky, ale já proto, že čím jsem starší, tím hůř snáším horko a země, co leží víc než tak tři sta kilometrů jižněji než naše republika, už pro mne nejsou z tohoto pohledu komfortní. Takže raději než k moři pojedu na Šumavu

      Vymazat
  6. Mám ji doma a těším se na ni)))Eva

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Stáni, to vypadá hezky :) určitě si kniha najde své čtenáře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to zajímavý pohled do úplně jiného prostředí.

      Vymazat
  8. Marcela Nordic Passion23. května 2024 v 14:11

    Zajimave cteni na prvni pohled, asi ne pro vsechny, ale pro podobne ladene povahy urcite. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě nejvíc zajímavé je to asi pro lidí z oboru, ale já jsem si taky docela příjemně početla.

      Vymazat
  9. Stáni, kniha vypadá zajímavě a je ze života. Měj pohodovou neděli.

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Stáni,
    moc zajímavý počin, to by bylo něco k nám do práce.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, máte ve škole knihovnu? Že bych ti ji poslala - pro vaše studenty/ky by to mohlo být zajímavé čtení
      Hezký den

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)