úterý 14. května 2024

Vlastimil Vondruška - Černá lilie

 Knížku Černá lilie od Vlastimila Vondrušky dostala máma k Vánocům. Já sice mám pocit, že v poslední době autor upřednostňuje kvantitu před kvalitou, ale na druhé straně mám oba jeho hrdiny,  Adama z Dobronína a Oldřicha z Chlumu, ráda, tak  jsem si  nechtěla další případ druhého jmenovaného hrdiny ujít. Knihu jsem si tedy  od mámy vypůjčila a před pár dny jsem ji i dočetla.

 

Oldřich z Chlumu odjíždí s Prahy pověřen nevděčným úkolem získat pro Přemysla Otakara rytíře, kteří by se zúčastnili války v Dolních Uhrách. Cestou však hned v Hořovicích narazí na mord – na hradě je zabit jeden z křižáků vracejících ze z bojů o Svatou zemi. Oldřich se rozhodne vraždu vyšetřit, protože by mu objasnění smrti jednoho z křižáků pomohlo zvýšit ochotu křižáků zapojit se do Přemyslova vojska. Není to ovšem jednoduchý úkol, protože jak křižáci, tak ostatní pánové, kteří na hradě v době vraždy byli, s vyšetřováním sice nemají zkušensoti, ale o to raději se do něj pletou a navíc jsou horké hlavy. Vodítkem se zdá být černá lilie, která kdysi v minulosti hrála roli při souzení případu znásilnění. A také jsou černé lilie vyobrazeny na tapisérii v komnatě panny Sibyly, o jejíž zneuctění tenkrát šlo a která nyní žije na nedalekém Valdeku. Netrvá ale dlouho a někdo pannu Sibylu zavraždí. Zdá se, že stopy vraždy vedou kamsi do minulosti.


Další případ Oldřicha z Chlumu je podle mého taková Vondruškovská klasika posledních let. Oldřich je autorita, jeho pomocník panoš Ota stále záletník, který pátrá hlavně v ložnicích sličných sklepnic, a velitel hradní posádky na Bezdězu, který je doprovází,  je snaživý, ale zbrklý. Tentokrát se při pátrání všichni tři hlavní protagonisté rozdělují – Oldřich zůstává s rytíři a snaží se, aby svým pátrání nenapáchali moc škod, Diviš odjíždí pátrat po minulosti zavražděného k Domažlicím a Ota pátrá na Valdeku a v jeho okolí, přičemž vydatně pomáhá sklepnice Markéta.  Stejně jako některé předchozí knihy trpí i tento příběh některými neduhy – příliš mnoho postav (a jmen), ve kterých není jednoduché se zorientovat, trochu zašmodrchanou zápletkou a rychlým, ne zcela dobře vyjasněným rozuzlením na samém konci knihy. Ale i když mám výhrady, tak pokud se mi další Vondruškova kniha dostane do ruky, stejně po ní zase sáhnu, protože jak už jsem psala, mám pro Oldřicha z Chlumu prostě slabost.


Anotace
Jaké tajemství skrývá tapisérie, na níž je zobrazena zahrada s nádhernými květy, mezi nimiž vynikají lilie, ale jen jedna je černá? Oldřich z Chlumu se svými pomocníky panošem Otou a velitelem Divišem řeší případ smrti paní Sibyly, sestřenice urozeného a vlivného Oldřicha Zajíce na jeho hradě Valdeku. Na hradě se však právě koná rodinná slavnost a podezřelých je víc než dost. Navíc není úplně jisté, zda byla Sibylina smrt vraždou nebo jen nešťastnou nehodou. Jenže další vražda tuhle pochybnost rychle vyvrátí…
Vydalo nakl. MOBA v r. 2023, 320  str.







25 komentářů:

  1. Stáňo, několik prvních knih jsme doma přečetli, teď už sdílíme tvůj názor...
    Měj pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, když jsem tyhle knihy objevila, tak se mi líbily moc - zajímavý detektiv, prostředí středověku, není tam hromada brutálního násilí... Ale fakt si myslím, že je na knížkách patrná určitá uspěchanost - autor těch knih podle mne chrlí moc.
      Hezký den

      Vymazat
  2. I já se přikláním k Helence.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  3. Asi by mně neuškodilo změnit žánr.Neznám.
    Stáňo,hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, tohle zrovna není kousek, o kterém bych řekla "rozhodně stojí za přečtení". Pokud bys chtěla autora zkusit, doporučuji spíš něco ze začátku série (třeba Dýku s hadem nebo Vraždy v ambitu)
      Měj se fajn.

      Vymazat
  4. Přiznám se, že po těchto historických detektivkách zatím jen pokukuju, ale ještě jsem se do nich nepustila. Je potřeba je číst v nějakém pořadí nebo můžu sáhnout po jakékoliv?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, sám autor v čase přeskakuje, takže každý příběh lze číst samostatně. Jinak bych doporučovala sáhnout spíš po těch ze začátku série (Vražda v ambitu, Dýka s hadem, Znamení rožmberské růže, Záhada zlaté štoly), myslím, že ty byly lepší.
      Hezký den

      Vymazat
  5. Vondrušku znám..a máš pravdu,Sv.

    OdpovědětVymazat
  6. Vondrušku čtu docela ráda, ale už jsem docela dlouho po jeho nějaké knize v knihovně nesáhla.
    Pěkný den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já teď v knihkupectví koukala, že mu vyšla další knížka s Oldřichem s Chlumu, ale zatím jsem odolala :).
      Hezký den

      Vymazat
  7. Vlastimila Vondrušku nemám ještě vůbec probadaneho. Nejsem úplně na historické romány, i když zas detektivky by mě možná zaujaly. Třeba jednou... Měj se hezky, Stáňo 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, pokud budeš zkoušet, tak doporučuji spíš něco ze začátku obou sérií (třeba Dýku s hadem nebo Vraždu v ambitu).
      Hezký den

      Vymazat
  8. Stáňo, dříve jsem od něho pár knih přečetla, ale přestože detektivky a thrillery miluju, tohle tak úplně můj šálek není. Měj se hezky, pá 😃😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vondruška je takový rozporuplně hodnocený autor. Spousta lidí jeho knihy miluje, spousta je považuje za brak. Já jsem někde na půl cesty :D
      Měj se fajn

      Vymazat
  9. Neznám a asi by to nebylo úplně pro mě, ale ráda jsem si o tom něco přečetla :)

    Smile Thess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky moc historické detektivky nečtu, v podstatě vlastně jen Vondrušku (a dneska už spíš ze setrvačnosti)

      Vymazat
  10. Neznám, ale historická detektivka by nemusela být špatná. 🙂
    Hezký večer, Stáni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznávám se, že v poslední době čtu Vondrušku spíš ze setrvačnosti...

      Vymazat
  11. Mňa táto kniha, bohužiaľ, ani trochu nezaujala ani obálkou ani obsahom :/

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Stáni,
    víš, jak to mám s těmi historickými romány... Každopádně chápu, proč dočítáš série, já to mám stejně:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)