středa 1. května 2024

Duben v kostce

 Letošní duben nezapřel to, že se mu říká aprílový měsíc. Na jeho začátku jsme vytáhli šortky a trika s krátkým rukávem, abychom se v jeho druhé půlce vrátili ke svetrům a větrovkám, zatímco úplný konec už byl zas ve znamení letních šatů. Prostě duben se chvíli tvářil jako konec června a chvíli zas jako půlka března. Bohužel díky tomu budeme na chalupě asi letos bez úrody, protože třešně, višeň i švestky vykvetly předčasně a spálil je mráz. 



Duben jsme na zahájili výletem - na velikonoční pondělí jsme se vypravili ke kostelíku Chvojen a na zříceninu hradu Kožlí. Protože máma už byla na konci března docela OK, ukončila jsem ošetřovatelské volno a začala jsem zase pracovat - zatím ještě z domova, abych  byla po ruce (máma bydlí 15 minut od nás). Doprovodila jsem jí do centra města ke kadeřnici  a než byla hotová, tak jsem se prošla kolem kostela sv. Štěpána. Vyrazili jsme s manželovými kamarády na večeři. Povídali jsme si tak dobře, že jsem vyfotila jen aperol, který jsem si dal před večeří, tatarák už ne... A chalupa byla ve znamení dalšího vyklízení místností určených k opravám. Ale zvládli jsme i grilovačku u mého bratrance, jehož žena slavila narozeniny.

Kostelík Chvojen - zřícenina Kožlí - kostel sv. Štěpána

Aperol (Opatovkské terasy) - jarní dekorace - ze zahrádky - z procházky na chalupě

Na grilovačce - vyklizeno - kvetoucí třešeň
 
Práci z domova jsem přerušila jedním "výletem" do práce, protože jsem potřebovala odevzdat nějaké papíry. Už jsem to brala přes Valdštejnskou zahradu, kde už ale byly odkvetlé narcisky i magnolie. Víkend byl opět na chalupě ve znamení balení a vyklízení věcí - tentokrát už naposled.  Už je třeba jen vystěhovat nábytek a na to si manžel vezme jako pomocníka syna, ne mne. Kromě toho jsme byli na další narozeninové oslavě - tentokrát slavila moje teta. 

Poprvé Valdštejnskou zahradou - pohled z kanceláře - z procházky sídlištěm

Z oslavy - rozmontování linky - první letošní buřtík - romantický západ slunce

Ani tento týden nebyl bez oslavy -  slavili jsme máminy osmaosmdesáté narozeniny.  Vyšli na večeři na Opatovské terasy. V sobotu jsme  byli u mámy, kde manžel udělal na oběd anglická játra (a já k ním hranolky). V neděli byla mámě přát k narozeninám moje "spolutchýně", tak jsem upekla minipavlovy a  dorazila k mámě taky. Byl to takový prima "holčicí" dýchánek. Jinak jsem  lenošila doma, protože počasí za moc nestálo. 

Placky s trhaným kachním masem (Opatovské terasy) - třikrát z domácí kuchyně

Šeřík - ještě občas pálím - nákup na Mix-tee - s čajem a knížkou

Ke konci dubna jsme oslavili ještě manželův svátek - tentokrát jsme si přiťukli doma a objednali jsme si k tomu pizzu. A od pátku jsem osiřela, protože manžel odjel na chalupu hlídat řemeslníky. Já jsem sobotu strávila u mámy, se kterou jsme se vypravily do Milíčovského lesa. V neděli jsem se sama vypravila na výlet do Dendrologické zahrady u Průhonic - tulipány jsem stihla tak tak. O Dendrologické zahradě plánuji článek, tak jen malá ochutnávka... Pracovní jednání, na kterém jsem byla poslední dubnový den, skončilo neplánovaně dřív, takže jsem to domů vzala přes nákupní centrum a dokonce jsem si i něco koupila.

Smažený květák u mámy - k Milíčovskému lesu - v kavárně - nákupy

Dendrologická zahrada - mangový dort a malinová limča (bistro v Dendrologické zahradě)

Uvidíme, co přinese květen ... Pokud jde o počasí, doufám, že bude opravdu květnové a ne březnové nebo červencové. Nás  čeká úklid chalupy po řemeslnících a nastěhování nábytku a všech věcí zpět, což bude docela výzva. A mne čeká už převážně práce z kanceláře, z domova bych chtěla pracovat už jen dva dny v týdnu, což by mi mělo vytvořit přece jen větší časový prostor, abych mohla víc zaskočit za mámou..

20 komentářů:

  1. Stáňo,měla jsi krásný duben,je v něm zastoupeno úplně všechno.Maminka slavila krásné narozeniny,přeji ji všechno nej do dalších let i manželovi k svátku.V dubnu jsme i my dost slavili.Troje narozeniny a jeden svátek v rodině.
    Měj stejně hezký i měsíc květen

    OdpovědětVymazat
  2. Stáňo, měla si celkem rušný měsíc, hodně oslav, ale i práce.
    Těším se na report z dendrologické zahrady!
    Přeji pohodové květnové dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, když to shrnu kolem a kolem, byl to fajn měsíc.
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Ahoj Stáni, to jsi měla nabitý měsíc. Úplně jsem dostala chuť na ten Aperol, já poslední dobou, ale tam kde Aperol mají řídím a domů se mi nechce na to vše kupovat. Budu se těšit na report z dendrologické zahrady.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, já Aperolu přišla na chuť až někdy v posledních dvou letech, předtím jsem ho vůbec nepila. Doma si ho taky nemíchám - buď si ho dávám někde v restauraci a nebo mi ho míchá sousedka na chatě ;-).

      Vymazat
  4. Stáni, měla jsi pěkný měsíc. Jo u nás to taky vypadá, že nebudou žádné třešně. Hrušky se zatím tváří jako že jo. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, u nás možná přežily mrazy jabloně. Ale ještě uvidíme.
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Duben jsi měla takový dobře plný. Od všeho něco. Určitě sis na nudu stěžovat nemohla.
    Tak ať Ti pěkně vyjde i květen.
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, květen bude letos divný - díky stavebním úpravám na chalupě asi budu mnohem víc v Praze.
      I já ti přeji hezký květen

      Vymazat
  6. Vypadá to na hezký duben :). Taky jsem zvědavá, jak to ta úroda letos zvládne...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, myslí, že letos moc zavařovat nebudu :(. Naštěstí máme ještě nějaké zásoby z loňska...

      Vymazat
  7. dostala jsem chuť na ten květák...Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme si ho s mámou užily - taky jsme na něj měly hroznou chuť :)

      Vymazat
  8. Letošní duben opravdu dostál svému jménu. Doufám, že v květnu se už stabilně udrží nějaké lepší počasí :D My začali práci na novém skleníku, tak uvidíme, jak se nám bude dařit. Pořád doufám, že aspoň nějaká úroda na stromech bude, i když byly ty mrazy... Uvidíme, necháme se překvapit.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na chalupě po těch mrazech ještě nebyla (řádí nám tam zedníci), ale manžel tvrdí, že budou max. jablka.

      Vymazat
  9. Ahoj Stáni,
    duben jsi měla opravdu hodně plný, ale vypadá to, že se vše vydařilo a hlavně maminka je na tom už lépe. Taky jsem zvědavá, jak se vyvede květen, ten můj je hlavně o maturitách...
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, zatím jsem hlavně sama doma, neb manžel dozoruje zedníky při úpravách chalupy :)
      Hezký den

      Vymazat
  10. Marcela - Nordic Passion8. května 2024 v 20:47

    Mesic v kostce je skvela tradice, je videt, ze jste meli pestry mesic. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ráda, že jsem tyhle články začala psát - je to pro mne taková "paměť v kostce" a občas se ráda vrátím časem....

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)