S teplejšími dny (i když tedy včera a dneska to moc nevypadalo) přichází doba, kdy se hodí lehčí večeře nebo obědy. A mezi ty patří i saláty - dá se tedy říci, že přichází "doba salátová". Já jsem si v týdnu tedy udělala k večeři salát Niçoise. Není to žádný objev století - tento salát pochází z Francie a název dostal podle přístavního města Nice na Azurovém pobřeží. První recept na něj prý pochází už z r. 1903. V průběhu byl různě doplňován a obměňován, takže dneska asi neexistuje ten jediný správný recept (v tom původní receptu třeba byly okurky, ale nebyly tam brambory a tuňák, což se v dnešních receptech na tento salát považuje za základní ingredienci).
Suroviny (1 porce)
150 g brambor
50 g zelených fazolek
1 vejce
1 malá konzerva tuňáka v oleji
černé olivy
1 až 2 ančovičky
hrst salátu (použila jsem ledový)
asi 8 cherry rajčátek
3 ředkvičky
pepř, sůl, dijonská hořčice, vinný ocet, popř. trochu cukru
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky, zelené fazolky překrájíme na menší kousky, povaříme asi 5 minut a prudce zchladíme. Rajčátka pokrájíme na poloviny, ředkvičky a olivy na plátky a ančovičky na kousky. Vajíčko uvaříme (8 minut), pak prudce ochladíme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny (já krájela na šestiny, protože na to mám kráječ).
Vymícháme zálivku z oleje (já použila ten slitý z tuňáka), vinného octa, hořčice, soli a pepře, já ji pak ještě malinko dosladila, protože se mi zdála moc kyselá). Salátové listy promícháme s většinou zálivky a vyložíme jimi mísu. Na salátové listy vrstvíme plátky brambor, ředkviček, fazolky, rajčátka, olivy a ančovičky. Zakápneme zbytkem zálivky, nahoru přidáme rozdrobené maso z tuňáka a ozdobíme čtvrtkami vajec. Pokud jsme větší hladovci, přidáme si k salátu ještě plátky bagety.
Děkuji za recept.Já jsem salátová a ráda vyzkouším něco nového.Zrovna včera jsem si dělala podle Youtube také velmi chutný salát.Příště nafotím a dám na blog.
OdpovědětVymazatStáňo,hezkou neděli
Jitko, tak to se na recept taky ráda kouknu.
VymazatMěj se fajn
Stáňo, já tenhle salát naprosto miluji. Letos jsem ho ještě nedělala, zatím máme dobré staré brambory a z nových se mi zdá lepší... Dělám na něj i krutonky :o)
OdpovědětVymazatJe to opravdu úžasná večeře!
Přeji krásnou neděli, Helena
Heleno, nám doma brambory došly (máme je uskladněné na chalupě a manžel je zapomněl dovézt), tak jsem si koupila pár nových ;-) a udělala právě ten salát. Jinak taky ještě mám staré (tento týden si manžel už vzpomněl a dovezl :D).
VymazatHezký den
Mám takové saláty ráda, takže receptík si vytisknu- bude se hodit.
OdpovědětVymazatPěknou neděli, Stáni !
Hanka
Hanko, tak snad bude chutnat.
VymazatMěj se hezky
Tak salátek bych si určitě s chutí dala a vyzkouším. Krásnou neděli, Stáňo 😊
OdpovědětVymazatŠárko, je fakt dobrý.
VymazatMěj se fajn
Taky už "jedu" saláty. Tenhle vypadá báječně.
OdpovědětVymazatHezký nový týden. Eva
Evi, děkuji. Saláty teď budou na pořadu dne často...
VymazatMěj se fajn
určitě bych si pochutnala...Sv.
OdpovědětVymazatNo, já si pochutnala rozhodně :)
VymazatMilá Stáňo, tak tímto receptem jsi mě neskutečně potěšila. Tento salát miluji a nedávno jsem o něm básnila. Krásně sis jej připravila. V týdnu bych jej mohla konečně udělat. Jen dokoupit Dijonskou hořčici, kterou jsem dnes dopotřebovala. ☺♥ Top článek. Krásný nedělní večer přeji.
OdpovědětVymazatEri, to jsem ráda, že tě článek potěšil :)
VymazatStáni, tenhle salát vůbec neznám. Saláty dělám často, tak pravděpodobně vyzkouším. Měj pohodové pondělí.
OdpovědětVymazatMarti, tak ať chutná.
VymazatHezký den
Stáňo, tenhle salát neznám, ale vypadá to nádherně. Pro mne bez černých oliv, ty ráda nemám, zelené mi ale chutnají. Díky za tip, pá 😉
OdpovědětVymazatEvi, dobrý bude nepochybně i se zelenými :)
VymazatHezký den
Vypadá dost dobře. Rozhodně vyzkouším, díky za tip.
OdpovědětVymazatMíšo, rádo se stalo
VymazatAhoj Stáni, přiznám se, že jsem salát nikdy neměla, ale dle ingrediencí je mi jasné proč - nejedla bych ho. Nicméně na fotce vypadá hezky.
OdpovědětVymazatSabčo, co ti vadí - fazolky ? tuňák?... Mně tahle kombinace chutnala, ale chápu, že pro každého to nebude (já zas až na výjimky nejím luštěniny ;-))
VymazatTenhle salát vůbec neznám. Ale mým oblíbencem se zřejmě nestane. Je tam až moc surovin, které nemám ráda :D
OdpovědětVymazatWantBeFitM
:-D. Tak já tuňáka, vařené brambory a vajíčka mám ráda, olivy tak a zelené fazolky mi taky nevadí, takže pro mne OK. Manžela bych tím ale taky neuctila :D
VymazatVyzerá to chutne. Tuniaka by som asi nahradila kuracím alebo ho vynechala úplne, ale inak môže byť.
OdpovědětVymazatTak původní recept byl prý i bez tuňáka (zato s okurkou)
VymazatNejim tunaka, ani olivy, takze ne uplne jidlo pro me, ale uznavam, ze barevne je lakavy a verim, ze z nutricniho hlediska taky:-). M.
OdpovědětVymazatMarcelo, já naopak tuňáka ráda, takže pro mne je to salát jako dělaná
VymazatDíky ti moc za tip, poslední dobou ujíždím na salátech a tento ve svém repertoáru ještě nemám.
OdpovědětVymazatHned si píšu! :)
Tak ať chutná
VymazatMňam, mňam. Ten mám moc ráda!
OdpovědětVymazat:o)
VymazatAhoj Stáni,
OdpovědětVymazatjá na saláty moc nejsem, ale tento by chutnal určitě mamce.
Měj se krásně,
Hanka z ciculka.cz
Hani, já mám saláty docela ráda - zeleninové i třeba těstovinové.
VymazatHezký den