sobota 18. května 2024

Salát Niçoise

S teplejšími dny (i když tedy včera a dneska to moc nevypadalo) přichází doba, kdy se hodí lehčí večeře nebo obědy. A mezi ty patří i saláty - dá se tedy říci, že přichází "doba salátová". Já jsem si v týdnu tedy udělala k večeři salát Niçoise. Není to žádný objev století - tento salát pochází z Francie a název dostal podle přístavního města Nice na Azurovém pobřeží. První recept na něj prý pochází už z r. 1903. V průběhu byl různě doplňován a obměňován, takže dneska asi neexistuje ten jediný správný recept (v tom původní receptu třeba byly okurky, ale nebyly tam brambory a tuňák, což se v dnešních receptech na tento salát považuje za základní ingredienci). 



Suroviny (1 porce)
150 g brambor
50 g zelených fazolek
1 vejce
1 malá konzerva tuňáka v oleji
černé olivy
1 až 2  ančovičky
hrst salátu (použila jsem ledový)
asi 8 cherry rajčátek
3 ředkvičky
pepř, sůl, dijonská hořčice, vinný ocet, popř. trochu cukru


Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky, zelené fazolky překrájíme na menší kousky, povaříme asi 5 minut a prudce zchladíme. Rajčátka pokrájíme na poloviny, ředkvičky  a olivy na plátky a ančovičky na kousky. Vajíčko uvaříme (8 minut), pak prudce ochladíme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny (já krájela na šestiny, protože na to mám kráječ). 


Vymícháme zálivku z oleje (já použila ten slitý z tuňáka), vinného octa, hořčice, soli a pepře, já ji pak ještě malinko dosladila, protože se mi zdála moc kyselá). Salátové listy promícháme s většinou zálivky a vyložíme jimi mísu. Na salátové listy vrstvíme plátky brambor, ředkviček, fazolky, rajčátka, olivy a ančovičky. Zakápneme zbytkem zálivky, nahoru přidáme rozdrobené maso z tuňáka a ozdobíme čtvrtkami vajec. Pokud jsme větší hladovci, přidáme si k salátu ještě plátky bagety.



34 komentářů:

  1. Děkuji za recept.Já jsem salátová a ráda vyzkouším něco nového.Zrovna včera jsem si dělala podle Youtube také velmi chutný salát.Příště nafotím a dám na blog.
    Stáňo,hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, tak to se na recept taky ráda kouknu.
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. Stáňo, já tenhle salát naprosto miluji. Letos jsem ho ještě nedělala, zatím máme dobré staré brambory a z nových se mi zdá lepší... Dělám na něj i krutonky :o)
    Je to opravdu úžasná večeře!
    Přeji krásnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, nám doma brambory došly (máme je uskladněné na chalupě a manžel je zapomněl dovézt), tak jsem si koupila pár nových ;-) a udělala právě ten salát. Jinak taky ještě mám staré (tento týden si manžel už vzpomněl a dovezl :D).
      Hezký den

      Vymazat
  3. Mám takové saláty ráda, takže receptík si vytisknu- bude se hodit.
    Pěknou neděli, Stáni !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Tak salátek bych si určitě s chutí dala a vyzkouším. Krásnou neděli, Stáňo 😊

    OdpovědětVymazat
  5. Taky už "jedu" saláty. Tenhle vypadá báječně.
    Hezký nový týden. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, děkuji. Saláty teď budou na pořadu dne často...
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. určitě bych si pochutnala...Sv.

    OdpovědětVymazat
  7. Milá Stáňo, tak tímto receptem jsi mě neskutečně potěšila. Tento salát miluji a nedávno jsem o něm básnila. Krásně sis jej připravila. V týdnu bych jej mohla konečně udělat. Jen dokoupit Dijonskou hořčici, kterou jsem dnes dopotřebovala. ☺♥ Top článek. Krásný nedělní večer přeji.

    OdpovědětVymazat
  8. Stáni, tenhle salát vůbec neznám. Saláty dělám často, tak pravděpodobně vyzkouším. Měj pohodové pondělí.

    OdpovědětVymazat
  9. Stáňo, tenhle salát neznám, ale vypadá to nádherně. Pro mne bez černých oliv, ty ráda nemám, zelené mi ale chutnají. Díky za tip, pá 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, dobrý bude nepochybně i se zelenými :)
      Hezký den

      Vymazat
  10. Vypadá dost dobře. Rozhodně vyzkouším, díky za tip.

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Stáni, přiznám se, že jsem salát nikdy neměla, ale dle ingrediencí je mi jasné proč - nejedla bych ho. Nicméně na fotce vypadá hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, co ti vadí - fazolky ? tuňák?... Mně tahle kombinace chutnala, ale chápu, že pro každého to nebude (já zas až na výjimky nejím luštěniny ;-))

      Vymazat
  12. Tenhle salát vůbec neznám. Ale mým oblíbencem se zřejmě nestane. Je tam až moc surovin, které nemám ráda :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D. Tak já tuňáka, vařené brambory a vajíčka mám ráda, olivy tak a zelené fazolky mi taky nevadí, takže pro mne OK. Manžela bych tím ale taky neuctila :D

      Vymazat
  13. Vyzerá to chutne. Tuniaka by som asi nahradila kuracím alebo ho vynechala úplne, ale inak môže byť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak původní recept byl prý i bez tuňáka (zato s okurkou)

      Vymazat
  14. Marcela Nordic Passion23. května 2024 v 14:13

    Nejim tunaka, ani olivy, takze ne uplne jidlo pro me, ale uznavam, ze barevne je lakavy a verim, ze z nutricniho hlediska taky:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, já naopak tuňáka ráda, takže pro mne je to salát jako dělaná

      Vymazat
  15. Díky ti moc za tip, poslední dobou ujíždím na salátech a tento ve svém repertoáru ještě nemám.
    Hned si píšu! :)

    OdpovědětVymazat
  16. Mňam, mňam. Ten mám moc ráda!

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj Stáni,
    já na saláty moc nejsem, ale tento by chutnal určitě mamce.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já mám saláty docela ráda - zeleninové i třeba těstovinové.
      Hezký den

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)