sobota 11. listopadu 2023

Jiří Březina - Promlčení

 První knihy ze série detektivek Jiřího Březiny s detektivem Tomášem Volfem jsem přečetla loni, paradoxně to byly ty dvě, které vyšly naposledy. Protože mne série zaujala, tak jsem se rozhodla pustit se do ní do začátku. V tom ovšem udělal trochu zmatek autor – jako první vyšla právě kniha Promlčení, kterou ovšem dějově předchází případ Polednice, který vyšel jako druhý v pořadí. Já jsem se rozhodla začít prvním případem Tomáše Volfa, takže jsem nejprve přečetla Polednici (viz tady) a  nyní tedy přišla řada na Promlčení, který se odehrává později.


 
Tomáš Volf po problémech při vyšetřování případu vraha mladých žen označovaného jako Polednice skončil v policejním archivu. Odtud by se samozřejmě rád dostal zpátky k policejní práci. Když v archivu narazí na dva nevyjasněné případy vražd, které se staly na počátku devadesátých let v šumavském pohraničí, rozhodne se, že právě jejich vyřešení by si mohl v očích nadřízených napravit pověst. Osloví Ondřeje Novotného, který jako úředník Ministerstva vnitra tehdy spolupracoval s místními vyšetřovateli  s ohledem na mezinárodní přesah jednoho z případů.  A ze spisu vyplývá, že právě on uvažoval o tom, že spolu případy dvou zavražděných starců souvisí, neboť kdysi žili ve stejné vsi. Je to krok poměrně riskantní, neboť Novotný v průběhu let udělal politickou kariéru a je horkým kandidátem na post budoucího ministra vnitra. Nicméně Volfovi se podaří přesvědčit Novotného ke schůzce a k tomu, aby mu o tehdejším vyšetřování vyprávěl.

 
Detektiv Tomáš Volf v tomto případě nemá příliš aktivní roli – on jen objevil oba případy a oslovil jednoho z účastníků vyšetřování. Jinak je vlastně v pozici posluchače osobních vzpomínek Ondřeje Novotného. V těch pak ožívá nejen přes dvacet let staré vyšetřování, ale i dávnější historie (zábor Sudet Hitlerem i následný  odsun Němců a násilná socializace venkova), která mohla v případech hrát roli..    A tak se  prostřednictvím vyprávění o pátrání po pachateli či pachatelích obou vražd  rozkrývají  detaily historie tohoto kraje i to, jak se promítala do života zdejších obyvatel. 

 
Myslím, že autorovi se podařilo napsat čtivý příběh se zajímavou zápletkou inspirovaný dosud bolavou a nejednoznačně chápanou kapitolou  moderních českých dějin. Jediné, k čemu mám trochu výhrady, je zárámování celého případu. Ochota vysokého politika bavit se s policejním pěšákem z archivu a svěřovat se mu se svými dávnými zážitky z vyšetřování, se mi totiž jevila dost nereálná. Jinak se  ale knížka dobře četla a celkově mne zaujala - mám příběhy, kde se prolíná minulost a současnost, docela ráda.   


Anotace:
Mladý policista Tomáš Volf narazí při zkoumání promlčených vražd na podivné úmrtí, k němuž došlo v roce 1991 v zastrčené osadě Pasečky u rakouských hranic. Když se k jedné složce s podezřelou smrtí připojí druhá, rozhodne se Tomáš vyzpovídat člověka, který se tehdejšího vyšetřování přímo účastnil: bývalého úředníka ministerstva vnitra Ondřeje Novotného. Prostřednictvím jeho vzpomínek se Tomáš snaží získat informace, které ze spisů záhadně zmizely. Může ale věřit muži, ze kterého se stal politik s nevalnou pověstí? Jakou roli hrají v případu dějiny zapomenutého kraje? A jak hluboko do minulosti se musí Tomáš ponořit, aby odhalil, komu kdysi prošla nikoli jedna, ale dvě vraždy?
Vydalo nakl. Motto v r. 2015, 248 str.

26 komentářů:

  1. Děkuji za tip na další knihu a přeji hezkou neděli, Stáňo!
    Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Titul už mám napsaný na seznamu z minulého příspěvku.
    Takže díky za recenzi.
    Pěknou neděli !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Březinu jsme teď objevila na stránkách knihovny a mám už vybrané tituly na zapůjčení.
    Myslím,že tento je jeden z nich.Už se těším na čtení
    Měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, tak doufám, že se vybrané tituly od Březiny budou líbit.
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Ahoj Stáni,
    doma na mě čekají asi tři knihy od Březiny, ale ještě jsem se k nim nedostala. Těším se na ně, ale nějak nestíhám číst.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, myslím, že proti mne čteš hodně :). Ale holt knížek je moc :D
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Super recenze, všimla jsem si, že od tohoto autora sem tam něco přečteš :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, první knížka, kterou jsem od autora četla, se mi líbila, takže teď postupně čtu ostatní knížky, které napsala. Už mi chybí jen Vzplanutí a Na kopci

      Vymazat
  6. Autora tedy vůbec neznám, ale to bude asi tím, že po českých autorech moc nekoukám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já autora objevila náhodou a zaujal mne, tak jsem postupně už přečetla skoro vše, co od něj vyšlo.

      Vymazat
  7. Opět další tip na zajímavé čtení.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš ráda detektivky, tak to není špatné.
      Hezký den, Evi

      Vymazat
  8. Já teď nějak tento druh četby nemusím, protože mám pocit, že toho zla je kolem až dost, tak že radějí čtu o hradech, zámcích, knížky s tipy na výlety, cestopisy a podobně. měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám detektivky docela ráda - jsou to takové pohádky pro dospělé, kde zlo je nakonec potrestáno (= pachatel dopaden)

      Vymazat
  9. Četla jsem od autora Polednici a přišla mi jako průměr, tak asi nechci v sérii pokračovat... zatím. Je tolik čtiva, že musí člověk fakt vybírat, co ho baví a nadchne a co méně. Krásné dny přeji, Stáňo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, Promlčení je zas trochu jiné než Polednice. Ale mně se líbila i ta - mám detektivky všeobecně ráda.

      Vymazat
  10. Ahoj Stáni, já jsem detektivkový břídil čili jsi mi představila v podstatě nového autora.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já jsem zas stálý čtenář detektivek - a je to tu myslím vidět.

      Vymazat
  11. Stáňo, ač detektivky už nečtu, ráda se k tobě na knihy, které doporučuješ, podívám. Inspirace není nikdy dost. Kdo si čte, nezlobí. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřino, tak občas se u mne dá narazit i na něco jiného, než je detektivka. Teď zrovna čtu Horké vafle a ledové koupele, což je román pro ženy.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)