sobota 25. listopadu 2023

Karin Härjegard - Horké vafle a ledové koupele

Tuhle knížku jsem si vybrala stejně jako tu z předchozího článku v rámci spolupráce s nakladatelstvím Grada. Líbila se mi obálka a taky jsem si říkala, že bych zas pro jednou mohla změnit žánr. Autorku jsem sice neznala (ona je to taky její první knížka vydaná v češtině), ale anotace nezněla  taky úplně špatně...



Když se Helena dozví, že její manžel  Martin má už dva roky poměr s kolegyní, zhroutí se jí svět. Je jí skoro padesát, nemá děti, s manželem chodila od střední školy, vystudovali spolu učitelství, učí na stejné škole, zařídili si spolu krásný domek, s jeho rodiči vychází lépe než s těmi svými... Nedokáže si představit, že bude s manželem dál žít v jednom domě a ve škole se bude dál potkávat jak s Martinem, tak s kolegyní, s níž měl Martin vztah. Naštěstí školní rok už končí, před ní jsou prázdniny a tak přijme nabídku kolegyně Sonji, aby se jí po dobu prázdnin starala o domek v horách na hranicích Švédska a Norska. Ze začátku se zdá, že to nebyl šťastný krok - Helena se v samotě neznámého prostředí užírá vzpomínkami na manžela, sebelítostí i obavami z budoucnosti a všechno to zalévá alkoholem, protože vlastně neví co dál se svým životem. Při náhodné procházce do hor narazí na horskou kavárnu s vaflemi a seznámí se s bezprostřední Louisou, která kavárnu provozuje. I díky její nezkrotné energii a optimismu  se Helena postupně vymaňuje ze zakletí ve smutku ze zrady manžela a začíná přemýšlet, co dál se svým životem. Nakonec si uvědomí, že vlastně v řadě věcí bezmyšlenkovitě následovala svého manžela a že by měla možná hledat své štěstí v něčem, co ji opravdu naplňuje. Nabídka, kterou jí udělá Louise a její otec, se ukazuje jako možné řešení, které je sice trochu risk a bude stát hodně úsilí, ale mohlo by jí pomoci zase najít rovnováhu v životě.


Příběh je vyprávěn v i-formě z pohledu Heleny a je členěn do krátkých kapitol,  což přispívá k tomu, že se dobře čte.  Svým charakterem se trochu podobá knihám Julie Caplin  - ostatně i obálka má podobný charakter jako její knihy a tak tento dojem evokuje. I tady si užijete krásné přírody i vaření nejrůznějších dobrot. Jen nespěje k romantickému konci, kde si ti dva přes všechna protivenství padnou do náruče (i když nebojte - o šťastný konec ani tady nepřijdete). Trochu obtížně jsem si hledala ze začátku vztah k hlavní hrdince Heleně. Na můj vkus se příliš utápěla ve svých pocitech  a především ublíženosti z nevěry manžela. Ale  postupně  působila sympatičtěji - hlavně díky tomu, že začala snažit vzít svůj život do vlastních rukou. Z mého pohledu je to pěkný, nepříliš náročný příběh o hledání sama sebe, o tom, že i když se člověku zboří život jako domeček z karet, je třeba se tomu postavit čelem a jít dál. Příběh, který se hodí do dlouhých zimních večerů, kdy si uvaříte horké kakao, rozsvítíte si svíčku a zachumláte se do deky... (a možná si dáte i tu vafli).


Za knihu děkuji nakladatelství Grada, na jehož e-shopu si ji můžete i koupit

Anotace
Helena chystá večeři na oslavu narozenin svého muže, když vtom jí zavolá kolegyně ze školy a oznámí jí, že má s jejím manželem už dva roky vztah. Heleně se zhroutí celý svět, protože ji zradil ten, komu věřila ze všech nejvíc. Učiní zásadní rozhodnutí, odejde z města, opustí svůj zažitý stereotyp a odstěhuje se na samotu do hor v Härjedalenu. Ocitá se v pekle samoty, tíživých vzpomínek z minulosti i strachu z budoucnosti. Postupně však nachází sama sebe, a když se posléze seznámí s mladou energickou dívkou Louise, které začne pomáhat v horské kavárně, uvědomí si, že vlastně celý život chtěla dělat něco úplně jiného než doposud.
Vydalo nakl. Metafora v r. 2023, překlad E. Petrásková, 320 str.


32 komentářů:

  1. Název je hodně zajímavý a bude i kniha.Občas ráda změním žánr,ale teď jsem si koupila tři nové detektivní romány.Stáňo,měj hezkou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, tak pak napiš jaké a jestli se ti líbily - detektivky já můžu v libovolném množství
      Hezký den

      Vymazat
  2. Stáňo, u tebe tedy velká změna žánru, ale proč ne. Nemusíme přece pořád řešit vraždy, no né :o)
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, občas si od těch vražd musím odpočitnout. Yrsa byla napínavá, tak to chtělo oddechovku. Ale včera jsem dočetla další detektivku, tak si od těch vražd dlouho neodpočinete :D.
      Hezkou neděli

      Vymazat
  3. Hned jsem si na Caplinovou vzpomněla :D Její knížky miluju, takže i tato, i dle anotace, se mi moc líbí. Já začínám nakupovat knížky od Caplinové, co napsala jako Jules Wake.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Caplinová to není, ale myslím, že lidem, kterým se líbí, by se mohlo líbit i tohle.

      Vymazat
  4. Název vypadá zajímavě a také mi to připomíná knížky od J. Caplinové, ty mě moc baví. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trochu to Caplinovou připomíná a četlo se to dobře.

      Vymazat
  5. Tak to je zajímavé. Mrknu u nás v knihovně 😉

    OdpovědětVymazat
  6. Myslím, že ta by mě bavila :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Narozdíl od detektivek, kterých je tu nejvíc... :D :D

      Vymazat
  7. Píšu si, mám takové knížky ráda - je to určitý relax.
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, je to opravdu taková pohodová, nekomplikovaná knížka

      Vymazat
  8. Marcela Nordic Passion27. listopadu 2023 v 22:13

    Ahoj Stano, tvá recenze zní dobre, obsah mě zaujal. M.

    OdpovědětVymazat
  9. Stáni, už ten název je zajímavý a lákavý. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, název je takový zvláštní (ale i ledové koupele tam přijdou na přetřes).
      Hezký den

      Vymazat
  10. Mě moc nezaujala :-) ale obálka je dost lákavá na podzimní dny.

    OdpovědětVymazat
  11. Taky na mě čeká, tak jsem zvědavá 🙂

    OdpovědětVymazat
  12. Podle tvé recenze mě kniha zaujala a myslím, že by to byl můj šálek kávy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to takové příjemné čtení - já mám prostředí severských hor ráda.

      Vymazat
  13. Ahoj Stáni, ta je pěkná! Tu si musím přidat na seznam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, ty jsi milovnice Caplinové, tak by tě to zaujmout mohlo.

      Vymazat
  14. Ahoj Stáni,
    já jsem si ji nevybrala, ale kdyby se mi dostala do rukou, určitě bych si ji klidně přečetla.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, určitě to není špatné odpočinkové čtení

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)