pátek 24. listopadu 2023

Čajové okénko 44 - tak trochu vánoční

I když se mi to nechce věřit, tak Vánoce se pomalu (nebo spíš rychle?) začínají blížit, rozhodla jsem se tentokrát ze svých čajových zásob vybrat a představit vám tři kazety čajů, které mají vánočně laděný kabátek.

 

Jako první tu mám dvě kazety čajů, které pod značkou Riston vyrábí srílanská firma George Steuar Teas. Na českém trhu se podle mé zkušenosti objevovaly poměrně sporadicky a k dostání byly hlavně v různých specializovaných čajových krámcích nebo v prodejnách zaměřených na prodej dárků, kde mívají sáčkové čaje jako doplňkový sortiment. Tentokrát jsem obě kazety koupila na e-shopu Mixtee. Jedna kazeta vyšla na 208 Kč a obsahuje 6 druhů čajů po 5 sáčcích. Vánoční balení představuje pouze krabice se zimními a vánočními motivy, uvnitř už pak najdete čaje v běžném balení bez nějako vánočního nebo zimního ladění.  

Aroma Collection (Riston)

Passion Island - černý čaj s pomerančovou kůrou a aromatem gravioly, mučenky a grepu.  Jeho ovocná chuť je poměrně jemná a nejvíc evokovala broskev (i když tam její aroma není). 
Exotic Green  - zelený čaj s květem růže a chrpy aromatizovaný vanilkou, ostružiouy, borůvkou a citronem  měl ovocný nádech s tónem borůvek, vanilka mi tam nepřišla nijak patrná.
English Breakfast - klasický černý čaj vhodný pro běžné pití.
Earl Grey - černý čaj doplněný příchutí bergamotu je taky taková čajová klasika. V tomto případě je bergamot výraznější, ale není to přehnané
Sweet Berries - tento čaj obsahuje ibišek, šípek, jablko a aroma jahody, maliny a brusinky. Má takovou obecně ovocnou, lehce nakyslou chuť, ve které nedominuje ani jedna z příchutí.
Hibiscus - je čaj z květu ibišku a tomu odpovídá i jeho chuť. Je nakyslá - výrazně ibišková.


Winter Collection (Riston)
White tea Raspberry - bílý čaj s aromatem maliny opravdu hezky voní po malině. V chuti už malina tolik partná není, ale čaj má příjemnou jemnou chuť.
Ginger Lemon - čaj z kořene zázvoru je doplněný citronovou kůrou a citronovou trávou. Dominantní v chuti je zázvor,  citronová kůra a tráva je patrná méně. V porovnání s jiným zázvorovo-citronovými čaji mne moc nezaujal.
Cumin - čaj ze semene římského kmínu po římském kmínu hodně intenzivně voní i chutná. Jeho vůně mi byla svou  intenzitou vlastně spíš nepříjemná a chuť mne rozhodně taky nezaujala. Myslím, že se do vánoční kazety moc nehodí, je to hodně specifický čaj.
Pure Green - zelený čaj, který měl příjemnou jemnou chuť.
Čaje English Breakfast a Sweet Berries jsou vizuálně i chuťově  stejné jako v kazetě Aroma Collection, takže ty už jsem podruhé nefotila.



Třetí kazeta je od firmy Basilur, což je rovněž firma ze Srí Lanky. Ostatně její čaje jsem vám tu představovala už několikrát. Basilur opravdu umí pěkné kazety čajů a tato není výjimkou. Hezky provedená krabička má vánoční ladění nejen zvenku, ale vánočně laděné jsou i přebaly jednotlivých čajů. Kazeta obsahuje 4 druhy čajů, od každého 10 sáčků a vyšla na 240 Kč. I tu jsem kupovala na e-shopu Mixtee. 

Merry Christmas (Basilur)
Raspberry with Chocolate - čaj obsahuje černý čaj, kořen ashwagandhy a aroma čokolády, malin, javorového sirupu a sušenek s krémem. Ve vůni i chuti je cítit malina a čokoláda. Já nemám čokoládové příchutě v čaji moc ráda, ale tady je chuť docela dobře vyladěná, takže mi čaj celkem chutnal.
Barberrry with Cinnamon - ve složení tohoto čaje najdete černý čaj, aroma dřišťálu, skořice a vanilky. V chuti je patrná hlavně skořice, která jemný nádech vanilky v podstatě přehlušila.
Gooseberry  with Vanilla - zelený čaj s květem levandule aromatizovaný angreštem, bezovým květem a vanilkou. Chuť je taková neurčitě ovocná s lehkým nádechem vanilky.
Elderberry with Honey - tento ovocný čaj obsahuje především květ ibišku doplněný jablky, stévií, květem levandule, pomerančovými listy, šípkem a aromatem bezinky a medu. I když čaj obsahuje docela  hodně ibišku, není díky obsahu stévie, která je přírodním sladidlem, výrazně kyselý. V chuti hodně dominuje aroma medu, které je umělé a mně tam dost vadilo. Ze všech čajů z kazety mi chutnal nejmíň.


Složením mi asi nejvíc vyhovovala kazeta Aroma Collection od Ristonu, protože obsahovala čaje, které asi nejvíc korespondují s mými chutěmi. Ale pokud bych měla některou kazetu vybrat jako dárek, asi bych sáhla po kazetě  Merry Christmas od  Basiluru. Působí celkovým vypravení mnohem víc vánočně, než obě kazety od Ristonu a obsažené příchutě mi přišly zajímavé i celkem chuťově vydařené (i když mi úplně nesedl ten med v jednom z jich).

Omlouvám se za kvalitu některých fotek, ale čaje jsem prostě fotila, když jsem je pila a někdy nebyly ideální světelné podmínky a ani dostatek času (ráno doma nebo v  kanceláři, která je navíc zastíněná obrovskou tújí)


36 komentářů:

  1. Stáni, krásné balení čajů. Nejkrásnější je ta poslední kazeta, opravdu se hodí jako dárek. Měj pohodový pátek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, Basilur fakt kazety umí - už jsem jich tu pár ukazovala a podařené byly všechny.
      Hezký pátek i tobě

      Vymazat
  2. Stáňo, děkuji za tvé čajové tipy. Kazetu Basilur jsem měla loni, myslím, že vypadala stejně a nikdo u nás neměl žádné námitky k chuti :o)
    Přeji klidný pátek. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, kazetu jsi měla asi podobnou - už jednu vánoční v minulých letech měli, byla taky hezká. Tohle je letošní novinka :).
      Hezký den

      Vymazat
  3. Krásné čajové kazety.Docela by mě potěšilo dostat podobnou pod stromeček.Já mám v prosinci
    svátek i narozeniny.Stáňo,měj hezký den i víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, tak to máš dost příležitostí, ke kterým si můžeš nějaký čajový dárek přát. Teď je na čaje to nejsprávnější období ;-)
      Měj se krásně

      Vymazat
  4. Kazety vypadají moc dobře, nejvíc se mi líbí ta druhá, lákalo by mě zkusit ten white tea raspberry oO

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten bílý čaj s malinou byl dobrý, nepřevoněný, a jemný.

      Vymazat
  5. Čaje vypadají moc pěkně :). Já moc čajová nejsem, ale ty vánoční příchutě a vůně jsou lákavé :D.

    OdpovědětVymazat
  6. Kazetu čajů Basilur jsem dostala na jaře k narozeninám od snachy. Tato vánoční kazeta se mi hodně líbí, takže asi budu objednávat.
    Měj pěkný víkend !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, Basilur má povětšinou dobré čaje, takže je taková sázka na jistotu. Navíc mají spoustu různých dárkových balení.

      Vymazat
  7. Evi, vybrala bych si snad z každého. Krásné na oko a i složení se mi líbí. Já mám letos jeden čajový, už bych jej mohla vyndat. ☺♥ Krásný víkend přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eriko, hlavně ty Basilury mají hodně povedený design.
      Hezký večer

      Vymazat
  8. Vypadají moc pěkně. Osobně je ale nemusím, protože jsou na mě moc navoněné. Ale každý to máme jinak, že? Přeji hezké těšení na advent. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já mám taky nejraději neochucené čaje, ale co bych pro rozšíření sbírky neudělala :). Ale ty černé čaje od obou značek nakonec nejsou špatné - ty příchutě nejsou "přepálené.
      Hezký nedělní večer

      Vymazat
  9. Ahoj Stáňo, díky za vánoční čajové okénko, voní to až sem. Ráda kupuju dárkové kazety čajů pod stromeček a ráda je i dostávám, hlavně v plechových dózách. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, já kupuju hlavně sáčkové čaje - kvůli přebalům, ale čaje v plechovkách se mi taky líbí (a většinou jsou i kvalitnější).
      Hezký večer

      Vymazat
  10. Kazety mají opravdu krásný obal. I když bych si myslela, že i čaje v nich budou laděné do Vánoc :D Toto balení ale určitě jako dárek udělá velkou radost.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Nejvymazlenější" je ta kazeta od Basiluru. Jinak různých vánočních kazet se teď objevilo spoustu. Kupovala jsem moc pěknou plechovku od Jemči, ale dala jsem ji rovnou mámě na vypití, já mám doma čajů dost (spíš až moc)

      Vymazat
  11. Právě jsem jeden vánoční čaj dopila, bylo to tuším jablko se skořicí a nějaké citrusy. :) V tomto období na ně nedám dopustit a vařím si je neustále. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já piju čaje v podstatě pořád - v zimě teplé, v létě studené :D. Teď mne čeká období adventních čajových kalendářů - letos mám tři ;-)

      Vymazat
  12. Marcela Nordic Passion27. listopadu 2023 v 22:15

    Teeeda, tady bych rada ochutnala téměř vše:-), a ty nádherné obaly! M.

    OdpovědětVymazat
  13. Jsou krásné. U nás musí být dárkové kazety čajů i součástí dárků během roku.

    OdpovědětVymazat
  14. Vánoční čaje to je něco pro mě. Úplně jsem dostala chuť vyzkoušet nějaké nové. :)

    OdpovědětVymazat
  15. Stáňo, díky za tip. Pro kamarádku k Vánocům mám v plánu koupit nějakou kazetu čajů, Merry Christmas mě zaujala, mám vybráno. Měj se hezky, pá 😀😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, to je dobrá volba - krabička vypadá fakt moc pěkně, jako dárek se určitě hodí.
      Měj se fajn

      Vymazat
  16. Já miluju vánoční čaje! Nejvíce jsem si oblíbila jablko se skořicí a švestku se skořicí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já s těch ovocných mám ještě docela ráda Horkou malinu od Jemči.

      Vymazat
  17. Ahoj Stáni, pěkné čajíky. My konečně dopily ty z Lidlu Turecké jablko a Španělský pomeranč, tak teď se pomalu propíjíme Jemča kazetou od tchýně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jemča má teď i hezkou kazetu v plechovce s vánočními motivy. Sice jsem ji koupila, ale hned jsem ji k vypití předala mámě (u nás čaje vypadávají málem i z prádelníku :D), já si nechala jen ty přebaly.

      Vymazat
  18. Ahoj Stáni,
    znám značku Basilur, mám ji celkem ráda a jejich kazeta se mi líbí taky nejvíce.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, Basilur má dobré čaje a i balení mívají docela "vymazlené"

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)