úterý 7. listopadu 2023

Angela Marsons - Němý křik

 Je nejvyšší čas sáhnout do hromádky přečtených knih a přidat další knižní článek, aby se mi tady ty knížky moc nehromadily.  Mám v tomto směru trochu resty, protože v době neschopenky jsem přece jen četla o něco víc, než je u mne zvykem. A články jsem tak rychle psát nestíhala, takže přečtené knihy mi tu leží ještě dvě a jednu zrovna dočítám. Budu se snažit tenhle rest v nějaké brzké době dohnat..



Původně to vypadalo, že vražda ředitelky chlapecké školy, která byla nalezena utopená ve vaně, a vyléčeného alkoholika, kterému někdo podstrčil lahev whisky a pak mu napůl opilému prořízl hrdlo, spolu nemohou souviset.  Jenže pak vyšetřovatelé objeví mezi oběma oběťmi spojovací článek – obě pracovaly v dětském domově Crewood v době, kdy vyhořel. A když se ukáže, že se někdo snaží zabránit realizaci plánovaného archeologického výzkumu na pozemcích tohoto bývalého dětského domova, Kim Stoneová, která vede vyšetřovací tým, začíná tušit, že to nebude náhoda a zaměří své pátraní tímto směrem. Toto podezření potvrdí i postupné nálezy kosterních pozůstatků tří mladičkých dívek.   Pro Kim má vyšetřování trochu osobnější povahu, neboť ona sama prošla dětským domovem i pěstounskou péčí a  tak sejí osudy těchto dívek, jakkoliv byly problémové, dotýkají  více než ostatních. Kim se proto do  vyšetřování vrhá s plným nasazení i s rizikem, že někde narazí.

 
Základ příběhu se odehrává v přítomnosti, kdy sledujeme jak pátrání, tak i osudy ostatních protagonistů příběhu. Tato linie je občas proložena vzpomínkami a myšlenkami osoby bez totožnosti, které postupně odhalují její roli v příběhu. Krom toho se do vzpomínek vrací i Kim, takže máme možnost seznámit se s jejím nelehkým dětstvím.  Autorka pak vše propojuje do napínavého čtení a krátké kapitoly, ve kterých píše, svádí k tomu, aby čtenář četl pořád dál.  Samotný příběh  je věrohodný, jeho rozuzlení překvapivé (autorka si tu se čtenáři docela zahrála – když už jsem myslela, že vím, kdo je vrah, bylo všechno jinak). Jen samotný závěr se mi zdál už trochu přitažený za vlasy (ale to je bolest řady detektivek, kdy vyšetřovatel před koncem případu nepříliš logicky leze sám někam, kde mu může jít o život).  
Pro mne to byla už šestá kniha s inspektorkou Kim Stoneovou (i když tedy v sérii je to první příběh) a musím říci, že ač se mi líbily všechny, tak tuhle na žebříčku řadím hodně vysoko a zhltla jsem ji během dvou dnů (a částí nocí).


Anotace
Ani ta nejtemnější tajemství nezůstanou pohřbená navždy… Pět postav stojí u mělkého hrobu. Jeden po druhém se vystřídali při jeho kopání. Jáma pro dospělého by zabrala víc času. Zmařili nevinný život, ale uzavřeli smlouvu a zpečetili ji krví. Po letech se středoanglické Black Country ocitá v šoku – nejprve je nalezena brutálně zabitá ředitelka místní chlapecké školy, následuje objev lidských ostatků u bývalého dětského domova. A další hrůzné zločiny… Detektiv inspektor Kim Stoneová si záhy uvědomí, že hledá zvrácenou osobu, jejíž vražedná pouť trvá už pár desetiletí. Že je třeba ji dopadnout, než znovu udeří. A že nezbývá než se co nejdřív vyrovnat s vlastními démony z minulosti. Protože jinak by už mohlo být příliš pozdě.
Vydalo nakl. Knižní klub v r.  2016, překlad L. Hanzlíková, 336 str.




20 komentářů:

  1. Stáňo, vyšetřovatelku Kim od tebe znám, mám to už i poznamenané. Myslím, že je čas po té řadě sáhnout...
    Děkuji za tvé hodnocení a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Stáňo,díky za tip.Znamenám.Dnes jedeme k mé sestře je to také velká čtenářka a tam mám pro ni tipy
    do knihovny,které jsem posbírala u blogerek a tak přidám i tvůj.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, tak doufám, že se bude líbit stejně jako mně
      Hezký den

      Vymazat
  3. Dnes nemusím psát, že si píšu, protože jsem tuto knížku četla a líbila se mi.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Stáni, naprosto souhlasím, tahle kniha je TOP - ačkoli jsem ji četla v době, kdy vyšla, dodnes ji mám v živé paměti. Čtu sérii postupně - chybí mi zatím poslední dvě a První krev jsem ještě nekoupila - stále uvažuju, jestli koupit nebo nekoupit, ale tuhle sérii jinak řadím mezi nejlepší hned po Bryndzovi. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolo, mně se detektivky A. Marsons taky líbí. Ještě pár jich mám nepřečtených :)

      Vymazat
  5. Díky za tip. Tuhle řadu neznám, ráda se po ní podívám.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Stáni,
    já jsem už přečetla všechny díly a je to moje oblíbená série, kde mě baví vše.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já vím - však jsem ji objevila díky tobě a tvým článkům :)
      Měj se fajn

      Vymazat
  7. Já mám naštěstí knižní články dohnané, ale jiné u mě pokulhávají. Díky za rozšíření obzorů ohledně autora.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem s knižními články ve skluzu díky týdnu na neschopence, kdy jsem toho přečetla víc, než je u mne běžné (a teď to pořád doháním)

      Vymazat
  8. To vůbec nevypadá na špatné čtení)))
    Díky za recenzi.

    OdpovědětVymazat
  9. od autorky maminka četla všechny knihy a byla z každého dílu nadšená :) jak ale říká, knihy vychází pomalu :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)