středa 15. listopadu 2023

Slečna Marplová: 12 nových případů

 Musím přiznat, že tu ještě  mám v knižních článcích jeden restík z doby, kdy jsem byla na neschopence. Ale protože knihu zrovna uchvátil manžel, tak ji přeskočím a přestavím vám knížku, kterou jsem dostala od syna k narozeninám, takže už jste ji mohli vidět v článku o mých říjnových nákupech (a dárcích). Knížka čtenářům představuje dvanáct nových případů, v nichž figuruje slečna Marplová.
 

 
Slečnu Marplová je druhou nejpopulárnější hrdinkou knih A. Christie a tak ji asi není třeba nikomu představovat. Myslím, že její jméno znají i ti, co si na detektivní literaturu příliš nepotrpí.  Já mám A. Christie moc ráda a slečnu Marplovou mám v oblibě snad ještě o chloupek více než jejího známějšího hrdinu, Hercula Poirota. Přesto, nebo možná spíše právě proto, jsem brala knihu do ruky trochu s rozpaky. Ona totiž neobsahuje povídky napsané A. Christie, ta zemřela už před víc než 40 lety, ale povídky jiných autorek, ve kterých ale hraje roli slečna Marplová. Kdysi jsem četla knihu, která se snažila přivést na scénu znovu Hercula Poirota, a byla jsem z ní hodně zklamaná – Poirot v ní byl podle mne úplně jiný, než v knihách A. Christie. Takže jsem byla docela skeptická i v tomto případě, kdy se kniha snaží vrátit čtenářům slečnu Marplovou.

 
Musím ale přiznat, že moje skepse byla v tomto případě celkem zbytečná. Myslím, že všech dvanáct autorek se se svou úlohou vypořádalo dobře (i když někdy o něco více, někdy o něco méně) a všechny povídky mne bavily.  Slečna Marplová si v nich zachovala svůj starosvětský šarm i bystrý úsudek. Její přesvědčení, že lidé jsou v podstatě stejní, díky kterému nachází paralely motivací jednotlivých případů v chování lidí v její „domovské“ vesničce St. Mead, jí spolu s bystrým úsudkem a smyslem pro detail pořád pomáhá najít řešení jednotlivých případů. Autorky slečnu Marplovou zavedly i do méně obvyklých prostředí než je anglický venkov – třeba do divadla na Mathattnu, na zaoceánský parník plující do Hong Kongu nebo na italské pobřeží. Takže nakonec musím říci, že se mi kniha líbila a vlastně mne příjemně překvapila. Navíc má hezkou obálku s růžemi, která podle mne se slečnou Marplovou, která byla mimo jiné vášnivou zahradnicí, docela ladí, stejně jako ořízka v podobném duchu a knihu to předurčuje i jako hezký dárek. Jediné, co mi vadí, je velký nápis Agatha Christie, který je na obálce vyvedený velkým a výrazný písmeny a budí tak dojem, že jde o povídky A. Christie, což je tak klamání čtenáře (a tak trochu parazitování na cizí pověsti). Slovenské vydání bylo v tomto směru mnohem uměřenější a obálce uvádí jen jména skutečných autorek. Ale až na tuto drobnou vadu to rozhodně není špatná knížka.


Anotace
Legendární slečna Marplová se opět vydává po stopách zločinu – tentokrát ve dvanácti nových příbězích! Karen McManus, Ruth Ware, Val McDermid, Lucy Foley a další autorky napínavých knih se spojily, a tak vznikl tento unikátní soubor. Slavná vyšetřovatelka s neobyčejnou znalostí lidské povahy vyráží do všemožných koutů světa, aby znovu předvedla svou bystrost a důvtip při řešení těch nejzapeklitějších záhad. Tucet povídek dokonale respektuje styl klasické krimi, zároveň však každá z nich osobitým, originálním způsobem dokazuje, proč zůstává slečna Marplová dodnes jednou z nejoblíbenějších detektivních postav na světě.
Vydalo nakl. Kalibr, překlad J. Čermák, V. Volhejnová, H. Petráková, 348 str.



36 komentářů:

  1. Její knížky čtu ráda a pár knih od ní doma mám.Teď jsem si přinesla tři knížky od Jiřího Březiny,myslím,
    že jsem je viděla právě u tebe.Jenže jsem se pustila i do háčkování a nevím,co dřív.Naštěstí venku denně prší.Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, jsem zvědavá, jak se ti Březina bude líbit.
      Příjemné čtení

      Vymazat
  2. Stáňo, děkuji za tip, Agatha myslím nikdy nezklame.
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, kniha nezklamala, i když to není pravá Agatha :).
      Hezký den

      Vymazat
  3. Mnohem radši než její knihy mám knihy o ní :-) Ale tuhle bych si klidně přečetla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, já četla jen Vlastní životopis (žádnou jinou knihu o A.Ch. neznám) a ten se mi líbil.

      Vymazat
  4. Na seznamu ji mám, takže když se mi do ruky dostane, přečtu si ji ráda.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Tuhle knihu jsem dostala k loňským Vánocům a moc se mi líbila - čtení jsem si užila. To, že je na obálce jméno autorky i když knížku sama nenapsala, mi nevadí. Usoudila jsem, že je to nejspíš díky novým vydáním knih se slečnou Marplovou. Krásně k sobě ladí. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukala jsem na Databázi knih na nový design posledních vydání příběhů se slečnou Marplovou (já totiž doma mám A.Ch. většinou v černém provedení, které před časem vydával Knižní klub) a do ní obálka opravdu zapadá. Ale stejně se mi to úplně nelíbí ;-

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. Myslím, že úprava knížky ji předurčuje jako hezký dárek pro milovníky A.Ch.

      Vymazat
  7. Moc se mi líbí obálka, ale od autorky jsem ještě nic nečetla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Agatha je taková detektivkářská klasika, ale ty pokud vím zrovna na detektivky moc nejsi :)

      Vymazat
  8. Stáňo, já jsem vždy měla od Agáty Christie nejraději tam, Pověz mi, jak žijete. Není to detektivka, ale román o jejím pobytu na Středním východě a hezky se to čte. Přeji Ti prima dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, tak to neznám a mrknu v knihovně. Četla jsem jen její životopis a ten se mi líbil, takže myslím, že by se mi to líbilo.
      Měj se fajn

      Vymazat
  9. Oprava: román...mobil mi zase upravil text achjooo. Omlouvám se.

    OdpovědětVymazat
  10. Knížka vypadá vizuálně moc hezky. Od Agáty jsem četla zatím jen dvě knihy ze série s Poirotem a úplně nevím, zda chci číst další, přestože jich několik mám ještě doma v knihovně. Mám to snad raději v tomto případě zfilmované.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, knížka je opravdu hezká. Já mám od Agathy přečtené myslím všechny příběhy se slečnou Marplovou a s Herculem Poirotem a ještě pár dalších a je to má oblíbená autorka. Ale řekla bych, že Herculovi Poirotovi jsem přišla víc na chuť až díky televiznímu zpracování

      Vymazat
  11. Agathu mám doma asi komplet, co vyšlo. Dostala jsem i knihu ala Agatha, ale nedokázala jsem se začíst.
    Tak už nemám ani odvahu na slečnu Marplovou 😁
    Krásný den 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, já jsem kdysi taky četla jeden příběh ala Agatha s Poirotem a nelíbilo se mi to, takže sama bych si tu knížku asi nekoupila. Dostala jsem ji od syna (který se myslím právě "chytil" na ten velký nápis Agatha Christie na obale), takže jsem ji pochopitelně zkusila. A asi proto, že jsem neměla žádná očekávání, tak se mi nakonec líbila.
      Hezký den

      Vymazat
  12. Od spisovatelky jsem ještě nic nečetla, viděla jsem pár filmů natočených podle jejích knih a ty byly fajn. Tuto knihu jsem měla v ruce a je krásná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám filmy podle jejích knížek taky ráda. A kniha je opravdu hezky vypravená

      Vymazat
  13. Agathu si chci pořídit delší dobu a pořád se k tomu nemám. Asi si ji koupím pod stromeček :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať jí pod stromečkem najdeš - ať už od někoho jiného nebo jako dárek sama od sebe ;-)

      Vymazat
  14. Stáni, Agatha má u nás v knihovně čestné místo. A taky mám ráda víc slečnu Marplovou. Měj pohodovou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já Herculovi přišla na chuť až časem, ale slečnu Marplovou mám taky pořád ráda víc :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  15. Ahoj od Agathy Christie jsem nečetla zhola nic, ale ten ořez té knihy je moc pěkný. Výjev jména autorky, na knize kterou nenapsala mi přijde bizardní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, souhlasím v obojím. To uvedení jména velkým písmem mi přijde nefér ke čtenářům

      Vymazat
  16. Obálka je opravdu krásná, jen teda lehce zavádějící :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  17. Vypadá to na zajímavé čtení, ale musím pochválit hlavně ten design knížky, uchvátila mě hned na první pohled! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knížka opravdu vypadá už na první pohled moc pěkně.

      Vymazat
  18. Ahoj Stáni,
    kdybych na knihu narazila v knihovně, klidně si ji půjčím. Myslím si, že by se mi líbila...
    Měj se krásně, ¨
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, myslím, že autorkám se příběhy se slečnou Marplovou docela povedly. Ne že bych neměla drobné výhrady, ale celkově byla kniha fajn a já se ráda ke slečně Marplové zas vrátila.
      Měj se fajn

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)