pátek 3. listopadu 2023

Švestky s ořechy

  Myslím, že už jste z mých přechozích příspěvků pochopili,  že letos u nás nebyla díky sousedům o švestky opravdu nouze. Takže když jsem na blogu Sincerely Helena narazila na recept na "vánoční švestky", bylo jasné, že ho musím vyzkoušet. A protože výsledek byl více než uspokojivý, tak si tu recept  odložím na dobu, až zase budu řešit, co s úrodou švestek. Doufám, že to Helence nebude vadit.



Suroviny
1 kg vypeckovaných švestek
250 g želírovacího cukru 4:1
1 lžíce skořice, hvězdička badyánu
100 g vyloupaných vlašských ořechů


Zhruba polovinu švestek jsem v chopperu nasekala nahrubo, druhou polovinu jsem pak rozsekala najemno, v podstatě na pyré. Rozsekané švestky jsem dala do kastrolu přidala jsem skořici a hvězdičku badyán a pár minut podusila. Mezitím jsem nasekala ořechy nahrubo, přihodila je do kastrolu a současně jsem přidala i želírovací cukr. Směs jsem přivedla znovu k varu a za stálého míchání povařila asi 5 minut. Směs jsem rozdělila do skleniček a asi 15 minut zasterilizovala.  
(použila jsem želírovací cukr 4:1, kterého se na kilo ovoce dává jen  250 g, protože jsem chtěla mít švestky málo sladké; v Helenčině receptu bylo cukru 0,5 kg)  

 
Helence moc děkuji za inspiraci. Výsledek je opravdu zase něco jiného než povidla. Švestky s ořechy skvěle chutnají v jogurtu a syn se po ochutnání už těší, jak si je dá k nějakému dobrému sýru. Takže využití je všestranné. Škoda, že jsem na recept narazila až na konci švestkové sklizně. Myslím, že by se u nás užila bez problémů ještě jedna várka (nebo i dvě😉).



22 komentářů:

  1. Stáňo, z tvého článku mám radost. Já si je dělám každý rok, i kdybych měla alespoň na jednu várku švestky koupit! S jogurtem je prostě miluji! Cukr používám 2:1, proto to množství...
    Švestkám zdar a hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, ještě jednou díky za recept, určitě tohle zařadím do pravidelného repertoáru, pokud budou švestky. Já se cukr rozhodla ubrat na základě zkušenosti s povidly, kdy jsem na velký kastrol dávala necelé kilo... Mně to takhle přišlo OK, máma říkala, že to mohlo být o něco sladší. Možná příště vezmu cukr 3:1
      Měj se krásně

      Vymazat
  2. Já hlavně podle Helenky receptů peču a dávám také na blog.Tyhle švestky jsem si opsala,ale nevyzkoušela.Recept jsem dala synovi jeho přítelkyně zavařuje,co se dá a švestek měli letos hodně.Možná,že je takto zpracovala.Jsou hodně lákavé.
    Stáňo,měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, výsledek je fakt moc dobrý, já už jednu skleničku zlikvidovala :)
      Hezký den

      Vymazat
  3. Ňam, ňam. Jsi prostě dobrá. Krásný víkend. ☺♥

    OdpovědětVymazat
  4. Švestky mám ráda, určitě by mi toto chutnalo. Jenže švestek se mi letos nějak nedostávalo. Měli jsme strom, který býval obalený, ale bohužel - musel se porazit.
    Měj se hezky a měj pěkný víkend!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naše švestka taky moc nezarodila, ale u sousedů jsme natrhali hodně - stromy byly úplně obalené...
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Švestky jsem letos neměla skoro žádné, a ořechy jsem taky vyplácala dřív než bývá zvykem, takže matroš nebyl. Ale uloženo na příští rok kdyby se náhodou zadařilo.... vypadá to totiž nadmíru mňamkózně.

    OdpovědětVymazat
  6. Odpovědi
    1. Určitě stojí za vyzkoušení - chutnalo to u nás všem.

      Vymazat
  7. U nás tedy letos bylo minimum švestek, tak snad příští rok tvůj recept využiju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to asi zařadím mezi evergreeny pro roky, kdy se švestky urodí.

      Vymazat
  8. Tak to je moc pěkný nápad, mnam, hned bych ochutnala :)

    OdpovědětVymazat
  9. Marcela - Nordic Passion6. listopadu 2023 v 18:11

    Ten recept zni skvele! M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výsledek je moc dobrý. Pokud budou napřesrok švestky, bude opakování :)

      Vymazat
  10. Stáni, vypadá to skvěle. Měj klidné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, je to moc dobré - už jsem skleničku snědla ;-)
      Hezký den

      Vymazat
  11. Ahoj Stáni,
    recept vypadá luxusně, to budu muset taky vyzkoušet...
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, mně to moc chutnalo a syn a máma si to taky chválili. Jestli budeme mít příští rok hodně švestek, tak toho udělám víc.
      Měj se fajn

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)