Myslím, že už jste z mých přechozích příspěvků pochopili, že letos u nás nebyla díky sousedům o švestky opravdu nouze. Takže když jsem na blogu Sincerely Helena narazila na recept na "vánoční švestky", bylo jasné, že ho musím vyzkoušet. A protože výsledek byl více než uspokojivý, tak si tu recept odložím na dobu, až zase budu řešit, co s úrodou švestek. Doufám, že to Helence nebude vadit.
Suroviny
1 kg vypeckovaných švestek
250 g želírovacího cukru 4:1
1 lžíce skořice, hvězdička badyánu
100 g vyloupaných vlašských ořechů
Zhruba polovinu švestek jsem v chopperu nasekala nahrubo, druhou polovinu jsem pak rozsekala najemno, v podstatě na pyré. Rozsekané švestky jsem dala do kastrolu přidala jsem skořici a hvězdičku badyán a pár minut podusila. Mezitím jsem nasekala ořechy nahrubo, přihodila je do kastrolu a současně jsem přidala i želírovací cukr. Směs jsem přivedla znovu k varu a za stálého míchání povařila asi 5 minut. Směs jsem rozdělila do skleniček a asi 15 minut zasterilizovala.
(použila jsem želírovací cukr 4:1, kterého se na kilo ovoce dává jen 250 g, protože jsem chtěla mít švestky málo sladké; v Helenčině receptu bylo cukru 0,5 kg)
Helence moc děkuji za inspiraci. Výsledek je opravdu zase něco jiného než povidla. Švestky s ořechy skvěle chutnají v jogurtu a syn se po ochutnání už těší, jak si je dá k nějakému dobrému sýru. Takže využití je všestranné. Škoda, že jsem na recept narazila až na konci švestkové sklizně. Myslím, že by se u nás užila bez problémů ještě jedna várka (nebo i dvě😉).
Stáňo, z tvého článku mám radost. Já si je dělám každý rok, i kdybych měla alespoň na jednu várku švestky koupit! S jogurtem je prostě miluji! Cukr používám 2:1, proto to množství...
OdpovědětVymazatŠvestkám zdar a hezkou sobotu, Helena
Heleno, ještě jednou díky za recept, určitě tohle zařadím do pravidelného repertoáru, pokud budou švestky. Já se cukr rozhodla ubrat na základě zkušenosti s povidly, kdy jsem na velký kastrol dávala necelé kilo... Mně to takhle přišlo OK, máma říkala, že to mohlo být o něco sladší. Možná příště vezmu cukr 3:1
VymazatMěj se krásně
Já hlavně podle Helenky receptů peču a dávám také na blog.Tyhle švestky jsem si opsala,ale nevyzkoušela.Recept jsem dala synovi jeho přítelkyně zavařuje,co se dá a švestek měli letos hodně.Možná,že je takto zpracovala.Jsou hodně lákavé.
OdpovědětVymazatStáňo,měj hezký víkend
Jitko, výsledek je fakt moc dobrý, já už jednu skleničku zlikvidovala :)
VymazatHezký den
Ňam, ňam. Jsi prostě dobrá. Krásný víkend. ☺♥
OdpovědětVymazatMně zavařování docela baví...
VymazatŠvestky mám ráda, určitě by mi toto chutnalo. Jenže švestek se mi letos nějak nedostávalo. Měli jsme strom, který býval obalený, ale bohužel - musel se porazit.
OdpovědětVymazatMěj se hezky a měj pěkný víkend!
Hanka
Naše švestka taky moc nezarodila, ale u sousedů jsme natrhali hodně - stromy byly úplně obalené...
VymazatMěj se fajn
Švestky jsem letos neměla skoro žádné, a ořechy jsem taky vyplácala dřív než bývá zvykem, takže matroš nebyl. Ale uloženo na příští rok kdyby se náhodou zadařilo.... vypadá to totiž nadmíru mňamkózně.
OdpovědětVymazatVendy, je to velmi jedlé :D.
VymazatHezký den
To je zajímavý nápad :).
OdpovědětVymazatUrčitě stojí za vyzkoušení - chutnalo to u nás všem.
VymazatU nás tedy letos bylo minimum švestek, tak snad příští rok tvůj recept využiju :)
OdpovědětVymazatJá to asi zařadím mezi evergreeny pro roky, kdy se švestky urodí.
VymazatTak to je moc pěkný nápad, mnam, hned bych ochutnala :)
OdpovědětVymazatJe to fakt dobré
VymazatTen recept zni skvele! M.
OdpovědětVymazatVýsledek je moc dobrý. Pokud budou napřesrok švestky, bude opakování :)
VymazatStáni, vypadá to skvěle. Měj klidné dny.
OdpovědětVymazatMarti, je to moc dobré - už jsem skleničku snědla ;-)
VymazatHezký den
Ahoj Stáni,
OdpovědětVymazatrecept vypadá luxusně, to budu muset taky vyzkoušet...
Měj se krásně,
Hanka z ciculka.cz
Hani, mně to moc chutnalo a syn a máma si to taky chválili. Jestli budeme mít příští rok hodně švestek, tak toho udělám víc.
VymazatMěj se fajn