úterý 29. listopadu 2022

Peter May - Karanténa

Moje první seznámení se spisovatelem Peterem Mayem bylo prostřednictví trilologie z ostrova Lewis, která se mi hodně líbila, stejně jako detektivní příběh Ostrov Entry, zatímco jeho detektivka z čínského prostředí mne moc nezaujala. Ale pozitivní zkušenosti převažovaly, takže když jsem v knihovně narazila na jeho knihu Karanténa, tak jsem si ji půjčila. Možná i proto, že z posledních let máme s karanténami nějaké zkušenosti :)


 
Inspektor Jack MacNeil před sebou má poslední službu. A ta mu přihraje případ  dětských kostí nalezených na staveništi nové nemocnice, a to v situaci, která rozhodně není standardní. V Londýně zuří epidemie zmutované ptačí chřipky, kapacita nemocnic ani krematroií nestačí a v ulicích hlídkují vojáci kontrolujících zákaz vycházení a pokoušející se aspoň částečně zabránit rabování. Současně obávaná nemoc, jejíž smrtnost je 80%, zasáhne i jeho rodinu.  Snad právě proto, aby zapomněl, se rozhodne, že tento poslední příapd dotáhne až do konce. Mezitím forezní odbornící zjistí, že kosti patřily malé činské dívence, o které ale nikdo netuší, kde se vzala a nikdo ji nepostrádá. A za situace, která v Londýně pamuje, asi kromě MacNeila nikomu nezáleží na tom, zda vrah bude dopaden či nikoliv. Snad jen Amy, odbornici na zkoumání kosterních nálezů a rekonstrukci obětí, s níž MacNeila pojí úzký  vztah. Jenže Amy je po nehodě ochrnutá a je odkázána pouze na vozík, takže MacNeilovi může při vyšetřování pomoci jen v omezeném rozsahu. A pachatelé vraždy neotálejí a snaží se za sebou zahladit všechny stopy.


 
 Kniha překvapuje  především tím, že ji autor nenapsal jako reakci na pandemii covidu, ale již asi před patnácit lety, kdy pro ni nenašel ale vydavatele (aspoň tak to uvádí předmluva). Asi se to všem zdálo jako příliš nereálné téma. A nebo jim přišla trochu nedotažená, ale v covidu rezonovala s aktuální situací, tak se hodilo ji vydat. Těžko říci.
Autor každopádně docela  sugestivně popisuje město, které se ocitlo v karanténě, město se zavřenými obchody, kde se lidi bojí setkávát a kde jako výhrůžka funguje věta "Dýchnu na tebe.". Před lety asi neuvěřitelné, dnes něco, co nám po dvouleté zkušenosti s covidem už vlastně nepřijde jako úplně šílená fikce. Zajímavá je i zápletka, stejně jako postavy  Jacka MacNeila urputně jdoucího za vyřešením případu,   Amy, která rekonstruovala podobu oběti,  Sary Casteliové, vyšetřovatelky Úřadu pro ochranu zdraví, která pátrá po původu smrtícícho viru,   a nakonec i postava nájemného vraha, co lpí na dodržování pravidel.  Naopak  některé popisy cestování hlavních hrdinů po Londýně, byly na můj vkus příliš popisné a pro děj v podstatě bez výnamu, jen zbytečně zpomalovaly spád děje. Čím u mne ale autor  celou knihu do značné míry "zabil", je závěrečná  část  knihy, která prostě není uvěřitelná ani s příhlédnutím k tomu, že celá kniha je fikce  (víc psát nechci, abych případnému čtenáři neprozradila kus děje a nepřipravila ho o překvapení). Celkově myslím, že námět měl větší potenciál, než nakonec autor dokázal využít, a v kontextu ostatních autorových knih bych ji asi hodnotila spíš jako slabší kus.
 


Anotace
Thriller, který předpověděl celosvětovou pandemii.
Londýn, epicentrum celosvětové pandemie, je kompletně izolovaný. V ulicích bují násilí a občanské nepokoje. Na dodržování zákazu vycházení dohlíží armáda. Před smrtícím virem, který si vyžádal tisíce obětí, není nikdo v bezpečí. Na staveništi, kde má vyrůst nouzová nemocnice, najdou dělníci tašku s kostmi zavražděného dítěte. Nemilosrdný vrah se volně pohybuje po městě, odhodlaný udělat cokoli, aby policii zabránil vypátrat, komu kosti patřily. Inspektor Jack MacNeil, který odpočítává poslední hodiny u sboru londýnské Metropolitní policie, musí až do poslední chvíle vést vyšetřování. Jeho kariéra je v troskách, manželství rozvrácené a virus zasáhne i jeho vlastní rodinu. Co ho zastaví dřív? Virus, nebo vrazi?
 Vydalo nakl. Host v r. 2020, překlad F. Drlík, 380 stran
 


 


13 komentářů:

  1. Stáňo, zcela vyjímečně znám, poslouchala jsem ji v covidovém čase a nechtělo se mi věřit, že je napsaná před ním... Popisy města mi nevadily, mám vizuální paměť, často jsem věděla, kde se v Londýně právě nacházíme... A ten konec - mě asi víc zasáhla ta smrt dítěte, respektive dětí, to nějak špatně snáším...
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já v Londýně nikdy nebyla, takže ty popisy pro mne byly zbytečné čtení, které mi nic neřeklo. U toho konce mi vadila ta totální nereálnost (na kterou vlastně ještě autor předem upozornil v podobě dialogu mezi Mac Neilem a Sarou)
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. Něco jsem od něj četla, toto ne, takže opět píšu na seznam do knihovny.
    Měj se!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, jsem zvědavá, jak se ti bude líbit.
      Hezký den

      Vymazat
  3. Vija

    Stáňo, četla jsem Černé světlo, tuhle ne.
    Měj hezký adventní večer. J

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já zas nečetla Černé světlo :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  4. Ahoj Stáni, to zní jako dost zajímavý námět pro detektivku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řekla bych, že autor to úplně nedotáhl, mohlo to být lepší. Ale zápletka byla zajímavá.

      Vymazat
  5. Ahoj Stáni,
    já jsem o této knize četla už několikrát, ale nikdy jsem se k ní nedostala. Sérii ze skotského ostrova jsem objevila díky tobě. Čínskou sérii mám už téměř přečtenou a musím říci, že mě dost bavil. Musím si v knihovně vyhlédnout ty poslední dva díly, abych to dotáhla.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, mně se ta skotská série líbila od Maye nejvíc. Z čínské jsem přečetla jen první knihu a nemůžu říci, že by mne to nějak výjimečně nadchlo, ale nějakou ještě zkusím. A chci zkusit i Akta Enzo.

      Vymazat
  6. Tak to je téma pro dnešní dobu jako dělané, i když covid už vlastně není tolik v kurzu. :D Super kniha, určitě má poutavý příběh..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, že covid už vypadá trochu na ústupu. Ale taky by nám tu mohla zmutovat chřipka... (třeba ta ptačí)

      Vymazat
  7. Tady u té knihy by mě zaujal právě název.

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)