pátek 11. listopadu 2022

Markéta Lukášková - Losos v kaluži

 Knížka Losos v kaluži je prvotina mladé české autorky, která předtím, že vydala svou první knihu, pracovala v mediích - například v časopisech Týden, Maxim nebo Reflex. Já jsem si její knihu vybrala náhodně v regále mezi čerstvě vrácenými knížkami.
 


Hlavní hrdinka knihy, Bára, je obyčejná holka, co prožívá zrovna nelehké životní období. Zemřela jí milovaná babička, která ji vychovala, protože otec Bářinu matku opustil a ta to řešila nejprve alkoholem a posléze tím, že zmizela.  Na Báru v babiččině bytě všechno padá a tak bydlí v podnájmu se spolubydlící, s níž nemůže najít společnou řeč, a navíc se rozhodla rozejít se se svým přítelem. V Knize se  střídá Bářino vyprávění  o tom, co zrovna prožívá  s kapitolami vyprávěnými z pohledu babičky Milady, která se po smrti ocitne v jakési verzi nebe, odkud se snaží na Báru dohlížet a trochu ji ovlivňovat. Zřejmě pro odlišení jsou kapitoly vyprávěné Bárou jsou psané hovorovou češtinou, kapitoly vyprávěné babičkou Miladou opak klasickou spisovnou češtinou. 
 


Musím říci, že mne víc bavily kapittoly z pohledu Báry, které mají docela švih a občas i vtip, i když samotná Bára někdy dokáže být pěkně protivná. Kapitoly věnované Miladě se mi víc líbily ze začátku, před Miladinou smrtí, když se pak ocitla v nebi, tak mi to přišlo trochu násilné a Milada mi lehce lezla na nervy tím, jak pořád chtěla řídit Báře život. Ale možná někoho autorčino pojetí života po smrti zaujme. Trochu mi vadily některé nelogičnosti v ději a trochu nedotažený konec. Ale na prvotinu to není myslím špatné - takové nenáročné, trochu romanticé čtení na jedno, dvě odpoledne.
 


Anotace
Cynická Bára není typ holky, která se ráno probudí se sexy rozcuchem, protáhne se a na první pokus vyfotí #nomakeup selfie, za kterou dostane 200 lajků, než dojde do koupelny. Je spíš ten typ holky, která se ráno bojí podívat do zrcadla, na zůstatek účtu a do lednice. Její život se otočí vzhůru nohama, když jí umře babička a „odejde do nebe“. Bára ale zjistí, že smrtí nic nekončí, naopak jí všechno začíná.
Vydalo nakl. Motto v r. 2017, 224 stran 
  

24 komentářů:

  1. Děkuji za další recenzi, Stáňo a přeji příjemnou sobotu. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, díky za návštěvu a hezký víkend i tobě.

      Vymazat
  2. Děkuji za recenzi, Stáni. Já zrovna jeden román dočetla a teď čtu další z případů Kim Stoneové, ale časem knížku z tvé recenze možná taky zkusím.
    Hezký víkend. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolo, série s Kim se mi taky moc líbí, vždycky když jdu do knihovny, tak prohledávám regál s autory od M, jestli nemají něco, co jsem ještě nečetla - ještě mi jich pár chybí...
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Ahoj Stáni,
    díky za recenzi. O knize jsem četla, ale sama jsem ji ještě v rukách neměla. Třeba se k ní někdy dostanu.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, mně padla do ruky v knihovně zcela náhodně.

      Vymazat
  4. Marcela Nordic Passion12. listopadu 2022 v 18:25

    Tak pod takovým titulem bych tento obsah nečekala, ale proč ne. M.

    OdpovědětVymazat
  5. Stáni, díky za další recenzi, ráda je čtu. Moc pěkně jsi zakomponovala knihu do zátiší. Měj pohodovou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, díky. Někdy je problém vymyslet, jak knížku vyfotit, aby všechny ty fotky nebyly na jedno kopyto. Tak snad se mi to tady povedlo. Hezký den

      Vymazat
  6. Tuhle knihu jsem měla v hledáčku, ale pak jsem od ní upustila. Přeji ti krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na přečtení nebyla špatná, ale není to knížka, ke které bych měla potřebu se vrátit.
      Měj se fajn

      Vymazat
  7. Knížku mám doma v knihovničce a těším se, až se k ní zase vrátím :) Od Markéty jsem četla ještě Pandu v nesnázích a taky doporučuju :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  8. Tak tuhle knihu mám na seznamu e-knih, takže díky za recenzi a zrovna dneska jsem si koupila tu její poslední Co nás v dějáku nenaučili. A vypadá zajímavě. Měj se hezky a přeji hodně chvil s dobrou knihou:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, děkuji. Teď už jsem zas v módu "detektivka". Hezký den

      Vymazat
  9. Anotace zní povedeně. Přijde mi to jako fajn odpočinkové podzimní čtení :) Já teď začala číst Cukrárnu v Paříži.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, přesně - odpočinková jednohubka :). Nějakou Caplinovou bych si ráda půjčila - je sice celkem předvídatelná, ale i tak se to čte dobře.

      Vymazat
  10. Autorku ani knihu vůbec neznám, ale popis mě zaujal :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Po dlouhé době tě zaujalo něco z toho, co jsem přečetla, že? Ještě tu mám jednu ta by se ti taky mohla líbit, ale nemám čas napsat článek. Není od stejné autorky, ale taky to není žádná detektivka, ani thriller :)

      Vymazat
    2. Popis knihy mě zaujal. Já teď četla Drobná potěšení a mám z knihy takové zvláštní pocity.

      Vymazat
    3. Drobná potěšení jsem myslím zahlédla u někoho na blogu, ale nečetla jsem

      Vymazat
  11. Vypadá to na zajímavou knížku, já sice preferuji jiné žánry, ale věřím, že dokáže zaujmout. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já čtu hodně detektivky a thrillery, tak to pro mne bylo takové vybočení i jinému žánru.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)