čtvrtek 3. listopadu 2022

Angela Marsons - Tichá motlitba

Příběhy s inspektorku Kim Stoneovou jsem si oblíbila a ráda bych se postupně pročetla všemi knihami Angely Marson s touto h1avní postavou. Beru to trochu na přeskáčku, tak jak jsou knížky zrovna dostupné v knihovně. Když jsem při poslední návštěvě objevila v regále knihu Tichá motlitba, která je v sérii s Kim Stoneovou třetí v řádě, sáhla jsem po ní bez ohledu na to, že první dvě stále ještě přečtené nemám.
 


 
Amy a Charlie byly nejlepší kamarádky a obě zmizely po skončení hodiny plavání.  A protože jedna z matek se kdysi znala s inspektorkou Kim Stoneovou, požádá, aby případem byla pověřena právě ona. Kim se se svým týmem i dalšími experty pouští do vyšetřování, ale přes všechno úsilí se jim nedaří najít nic, co by je přivedlo na stopu únosců nebo jim pomohlo obě dívky najít. Iniciativa tak zůstává na právě na straně únosců a ti ji brzo využijí. Obě rodiny dostávají smsku se šokojícím návrhem - mají za život své dcery nabídnout finanční částku. Ovšem má to háček - z dívenek přežije jen ta, jejíž rodiče nabídnou víc. Druhé je souzeno zemřít. Tato krutá hra o životy holčiek začne narušovat soudržnost obou rodin, které dosud spojovaly společné obavy o osudy jejich dětí. Navíc v průběhu vyšetřování se začínají objevovat kostlivci z minulosti obou rodin. Podlehne některý z párů a pokusí se zachránit svou dceru na úkor života její kamarádky?
 

 
Ani tento případ inspektorky Kim Stoneové mne nezklamal. Kim se vrhá do pátrání s plným nasazení, takže jí člověk i odpustí, že je malinko asociální  a často protivná i ke svým kolegům. Příběh je psaný v krátkých kapitolách - věstšina sleduje pátrání Kim, ale v některých máme možnost nahlédnout i do myšlenek únosů. Celý příběh je dobře vystavěný a i díky tomu, že se zde bojuje o život dvou malých holčiček, udrží čtenáře v napětí a nutí ho číst pořád dál (já knihu  přečetla  v podstatě během necelých dvou dnů). Jediné, co je těžko uvěřitelné, je situace, kdy Kim vyráží k místu, kde by se mohli únosci skrývat, neozbrojená. Ale jinak to byla další vydařená knížka této autorky.


 
Anotace
Zmizení Charlie a Amy, devítiletých nejlepších kamarádek, znamená pro jejich rodiny tragédii. Textová zpráva potvrzuje to, čeho se všichni obávali: obě se staly oběťmi únosu. Další esemeska jim však vyrazí dech – nutí rodiče postavit se proti sobě a bojovat o život svého potomka. V tu chvíli se do případu vkládá Kim Stoneová a její tým. Zdá se, že tentokrát budou mít co do činění s neobyčejně krutými zločinci. Klíč k případu však nejspíš tkví v temné rodinné minulosti. Čas se však krátí a Kim nechce dopustit, aby něčí dítě zaplatilo za chyby dospělých nejvyšší cenu…
Vydalo nakl. Knižní klub v r. 2017, překlad T. Jandourková, 424 stran
 

 

24 komentářů:

  1. Báječně napsaná recenze.
    Angela Marsons patří k mým oblíbeným autorkám a podobně jako ty, jsem nezačala číst od její první knihy.
    A protože jsem knihomol, k té, kterou jsem četla jako první, jsem si dokoupila i ty předchozí a pak čekala na vydání dalších příběhů. Mám jich přečtených jedenáct a ta poslední, kterou jsem koupila minulý měsíc, zatím čeká.
    Musím totiž dočíst předchozí knihu a pak se do ní pustím.
    Hezké podzimní dny ♥️🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, já jsem jich zatím přečetla 5, takže jsem v polovině. Ale určitě časem přečtu všechny - koukám v knihovně pod M při každé návštěvě :).
      A jsem ráda, že se ti recenze líbila
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. S příhodem zimy dávám přednost hlavně románům, tak jsem si udělala zásoby na Knihy Dobrovský, kde byl v říjnu velký Black Friday.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si teď něco napůjčovala v knihovně - jak detektivky, tak i něco jiného, a dvě knížky jsem úspěšně swapla přes FB, takže čtení mám taky zásoby.

      Vymazat
  3. Stáňo, děkuji za recenzi, nalákala si mě!
    Měj pohodový pátek. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, Marsonová určitě stojí za vyzkoušení..
      Hezký víkend

      Vymazat
  4. Četla jsem. Kniha se mi líbila jako všechny ostatní od této spisovatelky. Taky je čtu ne v souvislé řadě :-).
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já právě čtu spíše v řadě nesouvislé - jak je zrovna mají v knihovně.
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Ahoj Stáni, autorku znám jenom z doslechu, ale zní dost dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, mně se líbily všechny její knížky, co jsem zatím četla.

      Vymazat
  6. Recenze je zajímavá, ale jsem teď na čtení lenoch. Mám mnoho jiných aktivit a i když tu mám čtyři nové knihy, tak nejsem schopná si na ně udělat čas...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, já čtu hlavně večer před spaní. Někdy na úkor toho spánku...

      Vymazat
  7. Pamatuji si, že když jsem Tichou modlitbu četla (bylo to v době, kdy tahle série měla zatím jen tři knihy), nebyla jsem z ní nadšená. Líbil se mi zajímavý námět, ale zpracování bylo za mě moc táhlé. Doufám, že druhé čtení bude lepší. 🙂
    Měj hezký večer, Stáni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolo, tak já musím říci, že mně se Tichá motlitba líbila hodně. Možná, že mne zasáhlo to, že se to točilo kolem dětí... Ale četla jsem to fakt jedním dechem

      Vymazat
  8. Stáňo, díky za inspiraci, musím do knihovny, večery jsou dlouhé. J

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tma za oknem, hořící svíčka, hrnek horkého čaje a pěkná knížka - to je ideální kombinace do nadcházejících dnů

      Vymazat
  9. Stáni, díky za další zajímavou recenzi. Měj pohodovou sobotu.

    OdpovědětVymazat
  10. Marcela Nordic Passion6. listopadu 2022 v 17:03

    Hmmm, lákavé popsáno, zápletka nevšední a hodně zajímavá. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, mně se detektivky od této autorky libily zatím všechny.

      Vymazat
  11. Ahoj Stáni,
    Angelu Marsons mám moc ráda a doufám, že jí brzy vyjde další kniha, hned bych se na ni vrhla. Momentálně patří mezi moje nejoblíbenější autorky detektivek.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, taky se mi Marsons hodně líbí. A jsem ráda, že jsem ji diky tobě objevila :)
      Hezký den

      Vymazat
  12. Miluju takové knížky, vypadá hodně poutavě a určitě se dobře četla už od první stránky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Detektivky od této autorky se mi líbí hodně, chci přečíst postupně celou řadu.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)