úterý 22. listopadu 2022

Lisa Regan - Mizející dívky

 Knížky americké autorky Lisy Regan hodně chválila na svém blogu chválila Hanka, takže když jsem na FB narazila na nabídku prvních dvou knížek od této autorky ze série s Josie Quinovou, tak jsem je celkem bez váhání swapla (za jeden už přečtený thriller a jednu čokoládu). A tady jsou mé dojmy z první z nich.
 

 

Josie Quinová z dentonského oddělení policie nemá zrovna šťastné období. Rozešla se se svým manželem Rayem, který ji zahýbal. Ray byl jejím kamarádem od dětství a současně je jejím kolegou na policejním oddělení, takže se s rozchodem nemůže pořád úplně vyrovnat, i když už má nového přítele (také policistu). Navíc je právě dočasně postavená mimo službu za údajné nepřiměřené násili při zatýkání. Ale i přesto ji nenechá v klidu zmizení teenagerky Isabelle, kterou marně hledá celé město. Zato je  nalezena jiná zmizelá dívka, kterou policie  nezařadila mezi pohřešované. Je ve velmi špatném psychickém stavu a je evidentní, že byla zneužívaná. Ačkoliv Josie oficiálně není ve službě, začíná pátrat na vlastní pěst a snaží se využít přitom využít jak svého skoro bývalého manžela Raye, tak současného přítele Lukeho. A objevuje věci, které evidentně nesedí - odložený podobný případ, zamlčené důkazy... A Luke, který pro ni zjišťoval některé podrobnosti případů, je kýmsi postřelen. Mělo to být varování? Josie najednou neví, komu a čemu vlastně může věřit. 
 


Příběh je psaný v klasické er formě a jeho většina se odehrává v současnosti  a sleduje pátrání Josie. Jen občas se objeví  kapitola věnující se zneužívané dívce (a až v závěru se vysvětlí, o koho vlastně šlo). Kniha je členěná do poměrné krátkých kapitol, díky čemuž se dobře čte.  Závěr je docela překvapivý, i když nevím, jestli úplně věrohodný - v čem, to ale raději prozrazovat nebudu, aby neprozradila řešení celého případu. Trochu jako klišé mi přišlo, že hlavní hrdinka se opět potýká s nějakými "kostlivci" (tentokrát jde o trauma z dětství). Ale rozhodně mne kniha nezklamala. A musím vyzdvihnout obálku, která je podle mého hodně povedená a líbila se mi.
 

 
Anotace
Každý v malém, ospalém americkém městečku Denton hledá sedmnáctiletou Isabelle Colemanovou.
Všechno, co zatím našli, je její mobilní telefon. A pak také další dívka, o které ani nevěděli, že ji mají hledat. Tato nebohá, zatím bezejmenná a tajemná dívka je zcela otřesená a naprosto vůbec nereaguje na dění a svět kolem sebe. Všechno, co v tuto chvíli detektiv Josie Quinnová může použít jako vodítko, je jméno: Ramona. Josie, která je právě v té době suspendována, bere pátrání do svých rukou. Jméno Ramona vede k dalším důkazům, které tyto dvě dívky spojují. Ví, že začíná zoufalý závod s časem, jehož cílem je najít Isabelle živou, a obává se, že mohou existovat také další dívky… Stopy opravdu Josie Quinnovou vedou k další dívce. Její případ však úřady označily za smyšlený a odložily ho. Josie se přesto domnívá, že by ona dívka mohla být také obětí. Ale koho vlastně? A proč se zdá, že nikdo kromě ní o vyřešení případu nestojí? Aby Josie chytila monstrum, které unáší mladá děvčata, musí se postavit nejen lhostejnosti okolí, ale i svým vlastním nočním můrám a následovat svůj instinkt na ta nejtemnější místa. Dokáže to včas, navíc v situaci, kdy není radno důvěřovat vlastně nikomu?
Vydalo nakl. Grada/Cosmopolis v r. 2020, překlad  K. Elisová,  384 str. 


24 komentářů:

  1. Stáňo, děkuji za recenzi. O těchto knihách vím, protože mě zaujala právě ta obálka.
    Přeji pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, mně se obálky obou knih (mám ještě Dívku beze jména) taky líbily.
      Hezký den

      Vymazat
  2. Díky za recenzi. A za tip.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Stáni, děkuji za recenzi. Tahle série mě zaujala - někteří ji přirovnávají k Robertu Bryndzovi, a toho já čtu moc ráda, takže mám v plánu si přečíst alespoň e-knihu.
    Měj hezký den. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolo, já se chystám, že tuhle sérii postupně přečtu celou...
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. A zase ty detektivky :D Bohužel teď ještě více vyhledávám románky a oddechovky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už jiná nebudu. I když teď tu jednu přečtenou knížku, která je romantická, mám :)

      Vymazat
  5. Tuto knihu neznám, ale koukala jsem, že knihkupectví Dobrovský má 50% slevy (pouze v prodejnách) a koukala jsem na nějaké detektivky :-) A tato nezní vůbec špatně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O slevách u Dobrovského jsem nevěděla. Ale stejně mám neschopenku, takže se do knihkupectví nedostanu :(. Aspoň zas ušetřím :D

      Vymazat
  6. Neznám autorku, ani knihu....takže zase díky:-))) Eva

    OdpovědětVymazat
  7. Pěkná recenze :). Takové žánry ale nějak nečtu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to pro tebe asi nebude ani další recenze - včera jsem dočetla knížku s detektivním motivem

      Vymazat
  8. Mně se kniha líbila moc. A už jsem přečetla i další knihy autorky. Pravda je. že klišé v podobě "kostlivců"mají teď snad všechny detektivky. A vůbec se mi zdá, že vyjde jedna kniha se zajímavým tématem a za chvilku je na trhu spousta velmi podobných knih. Rozmohl se nám tady takový nešvar :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tu mám ještě Dívku bez jména, kterou jsem swapla současně s Mizejícími dívkami. Ale podívám se i po dalších v knihovně.

      Vymazat
  9. Ahoj Stáni,
    mě ten první díl bavil asi nejméně, celkově bych řekla, že má tato série vzestupnou tendenci. Já jsem nedávno dočetla poslední díl, který u nás zatím vyšel, a ten mě bavil. Jsem zvědavá na to, jak budeš spokojená s dalšími knihami.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já mám skoro dočtenou Dívku beze jména a musím říci, že Mizející dívky se mi líbily o něco víc.
      Hezký den

      Vymazat
  10. Marcela - Nordic Passion27. listopadu 2022 v 10:54

    Recenze zni zajimave, takze mit tak vice casu, nechala bych se zlakat:-). Hezky den. M.

    OdpovědětVymazat
  11. Tuhle četla kamarádka a byla s knihou moc spokojená..:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se chystám i na další knížky od této autorky

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)