sobota 26. listopadu 2022

Lisa Barr - Žena v ohni

 Vzhledem k tomu, že se s virózou a neschopenkou povalují v posteli, čtu o něco víc, než v "běžném provozu". Asi i rychleji, než budu stíhat psát články o přečtených knihách. Nicméně tu jeden knížní článek dneska mám - je to moje premiéra, pokud jde o knižní spolupráci. Knížku jsem v jejím rámci dostala od nakladatelství Grada a jde o poměrně čerstvou novinku. 

 
 
Žena v ohni je název expresionistického  portrétu s pohnutou historií, který v třicátých letech uloupili nacisté a který pak na dlouhou dobu zmizel. Obraz, ke kterému mají velmi úzký vztah dva lidé - galeristka Margaux de Laurentová a špičkový módní návrhář bot Eliss Baum. Eliss Baum umírá na rakovinu a nezbývá mu pro získání obrazu mnoho času. Do tohoto úkolu angažuje svého blízkého přítele Dana Mansfielda, bývalého investigativního reportéra, a nadějnou mladou novinářku Jules Rothovou.  Siť  galerií, kterou vybudovat dědeček  Margaux a kterou ona zdědila, sice má finanční potíže, ale Margaux nemá morální zábrany, zato má kontakty mezi těmi, kteří ze zabývají černým obchodem s uměleckými díly, a je ochotna pro získání obrazu udělat cokoliv a neštítí se ani vraždy nebo vyhrožování.  A nastává tak vlastně závod o to, kdo ztracený objeví.

 
 
Problematika uměleckých děl ukradených nacisty a jejich hledání je problematikou, která stále ještě nebyla definitivně ukončena, a tak je zajímavým rámcem pro napínavý příběh, který  by se asi nejspíše dal označit jako kriminální thriller. V knize se střídají kapitoly, které sledují pátrání Dana a Jules, k nimž se posléze ještě přidává Elissům vnuk Adam - nadaný malíř s problematickou minulosti, a kapitoly, které sledují Margaux. Rozložení rolí je tu od počátku jasné - na  straně dobra Eliss se svým dojemným životním příběhem, a novináři Dan a Jules  a na straně zla psychopatická Margaux, která v životě neměla s výjimkou svého ědečka nikoho ráda,  s oblibou manipuluje s lidmi a za svými cíli je ochotná jít přes mrtvoly. Musím se přiznat, že právě Margaux mi jako postava trochu plochá, resp. příliš jednostranně "černá", ostatní postavy - jak  Jules, která občas porušila pravidla, tak Dan i Adam s problematickou minulostí mi přišly uvěřetelnější.  I přesto se mi kniha četla dobře a dokázala mne udržet v napětí, zda se podaří objasnit spletité cesty obrazu a splnit Elissovi vlastně jeho poslední životní přání. Pokud si chcete přečíst něco napínavý příběh, kde  netečou potoky krve, tak možná tuto knihu zkuste.
 


Anotace
Jules Rothová je mladá nadějná novinářka. Když se jí podaří získat práci u Dana Mansfielda, špičkového investigativního reportéra, její první úkol je neobvyklý a přísně tajný: má najít legendární expresionistický obraz, který před více než 75 lety uloupili nacisté a od té doby o něm nikdo neslyšel. Ztracený portrét nádherné a tajuplné ženy touží získat světoznámý návrhář a Danův osobní přítel, kterému už nezbývá mnoho času. Po tomtéž plátně zatím v Evropě pátrá také provokativní galeristka Margaux de Laurentová, bohatá žena bez skrupulí, zvyklá dostat, co si přeje. V cestě jí stojí pouze Jules a její odhodlání. Mladá žena se stále víc zaplétá do mezinárodního uměleckého skandálu a zjišťuje, kolik zrůdností nacisté na poli umění napáchali a že řada z těchto zločinných křivd není dodnes uznána, natož napravena.
Vydala Metafora v nakl. Grada v r. 2022. překlad H. Sichingerová, 392 str. 


Za knihu mnohokrát děkuji nakladatelství Grada a  pokud vás zaujala, tak koupit ji můžete tady.
 
 

20 komentářů:

  1. Tohle téma je hodně zajímavé, svého času jsem o tom dost četla, ale byly to knihy spíš "populárně naučné". Stáňo, děkuji za tip a přeji rychlé uzdravení!
    Pokud to jde, užij si adventní neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tohle byla jednoznačně fikce, i když asi inspirovaná skutečnými událostmi.
      Hezké dny

      Vymazat
  2. Píšu si na seznam do knihovny- třeba knihu mít budou. Tak ať jsi co nejdříve fit, ale nic neuspěchej.
    Dle možnosti pěknou první adventní neděli, Stáňo!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji. Asi na neschopence ještě nějaký den vydržím - úplně dobře mi zatím není.
      Hezké dny

      Vymazat
  3. Stano, preju hlavne brzke uzdraveni, sama se dnes take necitim nejlip, doufam, ze to ustojim a v te posteli neskoncim take. Hezky vyuzivas cas, ono je nekdy potreba polenosit.:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, ddržím palce, ať tě viry obejdou a nekomplikují ti předvánoční čas.

      Vymazat
  4. Krásný adventní čas s knížkou v ruce....a rychlý návrat zdraví. Díky za další čtenářský tip.

    OdpovědětVymazat
  5. Ať jsi brzy zdravá.
    Knížka mě zaujala, ale vzhledem k tomu, že letos bude pod stromečkem asi dost knih, nechám si ji nejspíš na příští rok. 🙂
    Hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolo, děkuji. A připomněla jsi mi, že bych měla napsat Ježíškovi nějaké tipy na knížky, protože ty u nás pod stromečkem musí být vždycky (jinak přes rok je moc nekupujeme, spíš si půjčuji).
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. Hlavně se brzy udrav :). Knížka vypadá celkem zajímavě :).

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Stáni, přeji brzké uzdravení. Krádeže umění jsou určitě zajímavé téma, pro mě asi lákavější ve filmech než v knihách, ale díky za tip :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Stáni,
    tato kniha na mě doma taky čeká a myslím si, že se na ni o víkendu vrhnu:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Na tuhle knížku jsem nedávno koukala v knihkupectví a určitě je skvělá! Dokonce jsem váhala, že si jí pořídím. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)