pátek 26. července 2024

Kristýna Trpková - Stvůra

Českou autorku detektivních příběhů mi před časem doporučila kolegyně. Kupodivu jsem si na to vzpomněla,  když jsem byla nedávno po dlouhé době v knihovně,  takže jsem regál s autory od písmene T prozkoumala a jednu knížku od této mladé autorky jsem si odnesla domů. 



Případ nás zavede do východočeských Holic, kde bylo jednoho lednového dne nalezeno tělo neznámé mrtvé dívky s mnoha bodnými ranami a vyjmutými některými orgány.  Nejprve se zdá, že případ bude mít rychlé řešení - pár dní před nálezem těla zadrželi pardubičtí kriminalisté pachatele vraždy, kdy šlo také  o ubodanou dívku, takže předpokládají, že by i další vražda mohla být jeho dílo.  Jenže pitva ukáže, že způsob provedení činu nebyl totožný - dívka zemřela na úder do hlavy, nikoliv na bodné rány, ty byly způsobeny až po smrti, stejně jako po smrti byly vyjmuty některé orgány. Navíc měla ústa vypláchnutá čistícím prostředkem. Dívka je posléze identifikována jako studentka gymnázia Anna Pittnerová a kriminalisté začínají pátrat v okruhu jejích známých. Měl někdo z nich důvod ji zavraždit nebo jde jen o náhodnou vraždu a Anna jen byla v nesprávnou dobu na nesprávném místě?


Hlavními osobami příběhu jsou vyšetřovatelé pardubické kriminálky  Laura Linhartová a Adam Beneš, kteří případ mrtvé Anny dostali na starosti. Laura na oddělení pracuje už nějakou dobu, ale od kolegů si udržuje odstup a není mezi nimi ani nijak oblíbená. Adam Beneš je na oddělení nováčkem - přišel sem z brněnské kriminálky. S Laurou se však nepotkává poprvé, kdysi spolu studovali a dokonce s spolu měli po určitou dobu vztah. Takže to mezi nimi trochu jiskří, a to nejen díky minulosti, ale i díky pracovním metodám - Laura je uvážlivá a zdrženlivá, zatímco Adam je tak trochu "rapl". Upřímně - lezl na nervy i mně, protože  každé sebemenší podezření stačilo, aby se rozhodl, že podezřelý je pachatel a hned po něm nevybíravě vystartoval a občas ani nebral ohled na další okolnosti. Nechtěla bych ho ani jako parťáka ani jako vyšetřovatel svého případu.  Nicméně určitě bych si chtěla přečíst i další dvě knihy z této série, protože jsem zvědavá, jak se bude rozvíjet dynamika vztahu mezi oběma vyšetřovateli. 
Pokud máte rádi detektivky z českého prostředí, tak by se vám mohla líbit. Není to tedy žádný akční trhák, ale autorka píše čtivě, i když samozřejmě nějaké drobnosti by se vytnout daly. A musím říci, že závěr byl (alespoň pro mne) docela překvapivý.


Anotace
V Holicích je nalezeno surově zbité a rozřezané tělo mladé dívky. Vyšetřování se ujímá výkonná a cílevědomá komisařka Laura Linhartová, nepříliš populární mezi svými spolupracovníky, spolu s novým kolegou Adamem Benešem. Hlavním podezřelým se stává nedávno usvědčený vrah, který má na svědomí podobnou vraždu. Shodné znaky mezi oběma případy jsou sice nepřehlédnutelné, ale brzy se ukazuje, že jde o podobnost pouze zdánlivou. Na scéně se objevuje neznámý vrah číslo dvě a dvojice kriminalistů se pouští do zapeklitého vyšetřování plného nečekaných odhalení.
Vydalo nakl. Kalibr v r. 2021, 352 stran






12 komentářů:

  1. Autorku vůbec neznám. Díky )))
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, ono jde o mladou autorku (ročník 96), i když tedy už napsala myslím čtyři nebo pět detektivek.

      Vymazat
  2. Autorku neznám, ale Holice mám skoro na dohled, tak jsem ráda, že to je jen kniha.
    Stáňo, přeji klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, chápu, že vraždy člověk "za rohem" mít nechce. Stačí v knize... ;-)
      Hezký den

      Vymazat
  3. Ahoj Stáni, to nevypadá špatně, ale přiznám se, že mě to dostatečně neláká, abych zase sáhla po nějaké detektivce, třeba s příchodem podzimu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, já zas nejčastěji sahám po těch detektivkách :). Zrovna dneska večer budu přidávat další (teda snad - zatím pořád ještě sedím na jednání, které se jeví nekonečné :( )

      Vymazat
  4. Od autorky jsem ještě nic nečetla, ale ráda bych nějakou její knížku zkusila. 🙂

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Stáni,
    tato kniha na mě čeká doma, tak jsem tvoje hodnocení ještě moc nestudovala, abych byla překvapená.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Stáňo, já mám autorku ráda, líbí se mi její styl psaní a tu trilogii jsem si užila. Teď znovu vychází jedna její knížka, tak přemýšlím, zda pořídím, má trochu slabší hodnocení. Ale myslím, že na něj nedám a půjdu do ní, ať mám autorku přečtenou komplet 🌞

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)