středa 24. března 2021

Tom Clacy a Grant Blackwood - Povinnost a čest

 Tom Clancy, autor politických thrillerů, je manželovým oblíbeným autorem. A i já jsem od něj četla pár knížek, které se mi docela líbily.  Když jsem tedy manželovi vybírala vánoční dárky, tak jsem vybrala i novinku, kde je Clancy jedním z autorů (sám Clancy již před časem zemřel,  takže tuto knihu jako ghostwriter napsal, zřejmě na základě Clancyho námětu, jiný, méně známý autor). A protože  ty politické thrillery nemiluju zase až tolik, zůstala mi tahle knížka k přečtení jako poslední z hromádky vánočních knižních dárků, co jsme našli pod stromečkem.
 

 
Jacka Ryana jr.,   syna  amerického prezidenta a příslušníka tajné americké zpravodajské jednotky, se někdo pokusí zabít.  Jack je sice postaven momentálně mimo službu, ale i přesto se neobrátí na policii, lae pustí se sám do pátrání po identitě pachatele a důvodů, proč se ho pokusil zabít. Pátrání ho svede dohromady s belgickým novinářem na volné noze, Effremem, který se snaží zjitit jak a kam zmizel francouzský příslušník  sil působíích v Pobřeži slonoviny. Effrem a Jack postupně zjišťují, že v jejich pátrání hrají klíčovou roli stejné osoby...
 

Musím říci, že mne tato kniha hodně zklamala. Celý příběh je především neubyčejně jednotvárný a nezáživný - prostě oba hrdinové honí své podezřelé z jednoho kouta světa do druhého a to je v podstatě všechno. Nutno přiznat, že samotná zápletka, která je jádrem příběhu a souvisí  získáváním vlivu i kapitálu k porzasování vlastních představ, není špatná a měla by určitě větší potenciál, ale to nudné zpracování ji de facto zabilo. S Tomen Clancym, jak ho znám z jeho předchozích knih, má tahle knížka společné jen jeho jméno provedené velkým písmem na obálce. Tenhle vánoční dárek se mi fakt nepovedl.
✦✧✧✧✧


Anotace
Ačkoliv je Jack Ryan mladší tajnou zpravodajskou službou známou jako The Campus postaven mimo aktivní službu, ocitá se uprostřed nebezpečného víru událostí, které mají dopad na celý svět. Když se ho někdo pokusí zabít, rozhodně se Jack na vlastní pěst zjistit, kdo a proč mu usiluje o život. Ačkoliv je původně přesvědčen, že to souvisí s jeho bývalou milenkou Ysabelou Kashnini, brzy zjistí, že věci mají daleko větší rozměr. S využitím stop, které objevil u mrtvého vraha, pokračuje ve vyšetřování souvislostí s narůstajícím počtem mrtvol po Evropě. Jeho pátrání ho zavede až k nejvýznamnější soukromé bezpečnostní agentuře Evropské Unie – Rostock Security Group – a jejímu zakladateli Jürgenu Rostockovi. Rostock je po celém světě znám jako filantrop a obhájce lidských práv. Avšak Jack jej zná z jisté mise Campusu, která se točila okolo společnosti propojené s RSG – misi, která z něj učinila Rostockův cíl.
Vydalo nakl. Vendeta v r.  2020, překlad B. Ryljak
 


16 komentářů:

  1. Ahoj Stáni,
    já mám politické thrillery celkem ráda, dříve jsem je fakt hodně četla. Od Toma Clancyho tedy neznám nic a asi po této knize ani nesáhnu, když píšeš, jaké je to zklamání. Někdy se člověk prostě ve výběru netrefí, moc dobře to znám...
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, Clancyho knihy nejsou špatné - jen je třeba sáhnout po nějaké z přelomu století a ne po těch, co psal s ghostwritery... Tuhle tedy rozhodně nedoporučuji.
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. Stáni, můj muž miluje politické thrillery, takže tady ráda čtu i tyto recenze. Dobře, tohle mu teda nekoupím. Díky za další recenzi a měj klidný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, opravdu nekupuj - v hodnocení jsme se shodli i s manželem, takže to není jen "holčičí" pohled.
      Hezký den

      Vymazat
  3. No to se stane!
    Děkuji za recenzi a přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, vzhledem k tomu, že to byl dárek pro manžela, tak přehmat zamrzel, ale někdy to člověk neodhadne
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Takže nepíšu si na seznam do knihovny.
    Měj hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Musím říct, že už je to doba, kdy jsem naposledy četla knížku, která mě vůbec nebavila. Já jsem ten typ člověka, který ji dočte za každou cenu :D Podle anotace mě knížka moc nezaujala.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, já dočtu taky skoro všechno, dočetla jsem i tohle. Ale fakt mne to nezaujalo.

      Vymazat
  6. Stáni, to se občas stane, že knížka nesplní očekávání. 😢
    Já se těšila na zatím poslední román Fredericka Forsytha Liška, ale také jsem asi od toho čekala víc.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, já jsem Lišku četla loni, nějak na konci roku. Nepřišla mi špatná, ale nenadchla. Asi bych to vlastně hodnotila stejně - čekala jsem víc...
      Ale Povinnost a čest je tedy o mnoho stupínků níž
      Hezké dny i tobě

      Vymazat
  7. Já mám ráda thrillery, ale tyhle politické taky nemusím. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych si je asi sama nekupovala a možná ani nepůjčovala. Ale v oblibě je má manžel, takže se u nás občas objeví (ať už jako dárek nebo půjčené). A když už tu jsou, většinou je přečtu taky.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)