neděle 28. března 2021

Koláč s tvarohem a hruškami

Hrušky  patří mezi mé oblíbené ovoce, takže když jsem před časem v Lidlu zahlédla pěkné velké kousky, tak jsem neodolala. Něco jsem snědla jen tak a poslední dvě, které už byly docela hodně zralé (a to já moc nemusím, preferuji spíš tvrdší) jsem se rozhodla využít na pečení. Inspirací mi byl recept na blogu Snědeno, ale trochu jsem si ho poupravila (jak je občas mým zvykem)
 


Suroviny na těsto
250g hladké mouky
100 g másla
65 g moučkového cukru
2 lžíce kakaa
1 vejce
3 lžíce studené vody
1/2 balení prášku do pečiva
špetka soli
Suroviny na náplň
100 ml zakysané smetany
20 g vanilkového cukru
1/2 vanilkového lusku
1  vanilkový pudink
250 g měkkého tvarohu (měla jsem vaničkový)
1 vejce
2 velké hrušky 
25 g mandlových lupínků  


Smícháme sypké suroviny na těsto, přidáme vejce a na kousky pokrájené máslo a zpracujeme na těsto. Propracovávala jsem rukou a těsto je opravdu hodně drobivé (na úplné spojení jsem mu nakonec pomohla 3 lžícemi studené vody, které v původní receptu nebyly). Kouskek těsta si necháme na posypání (než  připravíme náplň, tak ho strčíme do mrazáku). Zbytek rozprostřeme, resp. namačkáme do vymazané a vysypané formy.
Na náplň prošleháme tvaroh, vejce, zakysanou smetanu, pudinkový prášek a vyškrábnutou dužinu vanilkového lusku. Směe vylijeme na těsto. Hrušky uloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na širší plátky. Ty rozložíme na tvarohovou náplň a posypeme mandlemi a zbytkem těsta (já ho nastrouhala na hrubém struhadle, ale stačí rozdrobit). Pečeme na 180° až 190° asi 35 minut.
 
 
 
(Podle původního receptu do náplně patří místo zakysané smetany 200 ml mléka, ale já ho doma neměla a navíc mi přišlo, že s ním už by byla náplň hodně tekutá, takže jsem trochu zaimprovizovala).
 


 

32 komentářů:

  1. Tedy to vypadá a určitě chutná skvěle. To brzy vyzkouším. opisuji si. Díky

    OdpovědětVymazat
  2. Stáňo, mám to stejně. Hrušky (a vlastně všechno ovoce) mám ráda pevné, jak začne měknout, peču :o)
    Tenhle tvůj koláč vypadá úžasně, doufám, že si vzpomenu, až nějaká hruška změkne :o)
    Měj klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Také jsem koupila báječné hrušky v Lidlu, jenže když změknout, já té jejich šťavnaté chuti neodolám.
    Koláč vypadá naprosto skvěle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, já hrušky právě raději tvrdší, takže ty poslední skončily v koláči :)

      Vymazat
  4. Ten vypadá báječně! Kombinace hrušek, lehkého krému a mandlí je i moje oblíbená.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, je jedlý - díky tvarohu je hezky vláčný.

      Vymazat
  5. Koláč vypadá tedy hodně jedle. Receptík si opíšu, bude se hodit.
    Měj se Stáni, hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tak ať se povede, jestli ho budeš péct.
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. Ahoj Stáňo! Kdy se můžu stavit na kafíčko? :-D Mňam, ukládám a musím zkusit!
    Michaela Blog || Instagram

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Michaelo, pozdě - mám tam poslední kousek k snídani :)

      Vymazat
  7. Zajímavá kombinace. Vypadá to lákavě)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, dobré to bylo (tedy ještě i bude - jeden kousek tam mám k snídani)

      Vymazat
  8. Stáni, sbíhají se mi sliny, protože koláč vypadá luxusně. Příležitostně ho vyzkouším.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, děkuji. A vyzkoušej, není to nic extra složitého.
      Hezký den

      Vymazat
  9. Musím říct, že koláč vypadá vážně fantasticky. Já bych tedy ale hrušky nahradila jablky, mám je v buchtách raději :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, já právě hledala něco, kde uplatním ty hrušky. Ale jablečné moučníky mám ráda taky.

      Vymazat
  10. Mňam, mám ráda sladké.
    Měj se hezky. J.

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Stáni,
    vypadá to opravdu dobře, taky jsem pekla hruškový koláč, myslím, že recept jsem dávala na blog tak před dvěma lety:-) Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tak to se kouknu - a zkusím ho někdy příště...
      Měj se fajn

      Vymazat
  12. Stáni, dortík v řezu vypadá náramně a určitě i náramně chutnal. Poslední dobou už moc nepeču, ale až začnou jezdit návštěvy, určitě něco zase zkusím.
    Přeji fajn týden. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, já peču taky jen občas - jsme na to jen dva. A občas nám taky něco donese máma. Tak se musím krotit, abych prošla dveřma :).
      Měj se fajn

      Vymazat
  13. Ahoj Stáňo, wau, dort jako z nějaké prvotřídní prvorepublikové kavárny, úžasně vypadá a ta kombinace k sobě lahodně jde. Určitě vyzkouším. ☺♥ Díky za super recept.

    OdpovědětVymazat
  14. Já tedy hrušky takto upravené vůbec nemusím, ale koláč vypadá skvěle, určitě sis pochutnala :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dominiko, tak ono by tam určitě šlo použít jiné ovoce. A koláč chutnal jak mně, tak manželovi, takže u nás úspěch.

      Vymazat
  15. Koláč vypadá luxusně! Strouhaný koláč moc často nedělám, nedokážu čekat tak dlouho, než to zmrzne v mrazáku.. :D Já bych akorát místo hrušek použila jablka :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě hledala recept, kam strčím hrušky (ale s jablky by to určitě fungovalo taky). Jinak ten spodek jsem nestrouhala, jen jsem těsto namačkala do formy. A nastrouhat tu necelou čtvrtinu nedalo tolik práce (v mrazáku bylo jen chvilku, než jsem udělala náplň).

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)