Hrušky patří mezi mé oblíbené ovoce, takže když jsem před časem v Lidlu zahlédla pěkné velké kousky, tak jsem neodolala. Něco jsem snědla jen tak a poslední dvě, které už byly docela hodně zralé (a to já moc nemusím, preferuji spíš tvrdší) jsem se rozhodla využít na pečení. Inspirací mi byl recept na blogu Snědeno, ale trochu jsem si ho poupravila (jak je občas mým zvykem)
Suroviny na těsto
250g hladké mouky
100 g másla
65 g moučkového cukru
2 lžíce kakaa
1 vejce
3 lžíce studené vody
1/2 balení prášku do pečiva
špetka soli
Suroviny na náplň
100 ml zakysané smetany
20 g vanilkového cukru
1/2 vanilkového lusku
1 vanilkový pudink
250 g měkkého tvarohu (měla jsem vaničkový)
1 vejce
2 velké hrušky
Suroviny na těsto
250g hladké mouky
100 g másla
65 g moučkového cukru
2 lžíce kakaa
1 vejce
3 lžíce studené vody
1/2 balení prášku do pečiva
špetka soli
Suroviny na náplň
100 ml zakysané smetany
20 g vanilkového cukru
1/2 vanilkového lusku
1 vanilkový pudink
250 g měkkého tvarohu (měla jsem vaničkový)
1 vejce
2 velké hrušky
25 g mandlových lupínků
Smícháme sypké suroviny na těsto, přidáme vejce a na kousky pokrájené máslo a zpracujeme na těsto. Propracovávala jsem rukou a těsto je opravdu hodně drobivé (na úplné spojení jsem mu nakonec pomohla 3 lžícemi studené vody, které v původní receptu nebyly). Kouskek těsta si necháme na posypání (než připravíme náplň, tak ho strčíme do mrazáku). Zbytek rozprostřeme, resp. namačkáme do vymazané a vysypané formy.
Na náplň prošleháme tvaroh, vejce, zakysanou smetanu, pudinkový prášek a vyškrábnutou dužinu vanilkového lusku. Směe vylijeme na těsto. Hrušky uloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na širší plátky. Ty rozložíme na tvarohovou náplň a posypeme mandlemi a zbytkem těsta (já ho nastrouhala na hrubém struhadle, ale stačí rozdrobit). Pečeme na 180° až 190° asi 35 minut.
(Podle původního receptu do náplně patří místo zakysané smetany 200 ml mléka, ale já ho doma neměla a navíc mi přišlo, že s ním už by byla náplň hodně tekutá, takže jsem trochu zaimprovizovala).
Tedy to vypadá a určitě chutná skvěle. To brzy vyzkouším. opisuji si. Díky
OdpovědětVymazatTak doufám, že bude chutnat.
VymazatStáňo, mám to stejně. Hrušky (a vlastně všechno ovoce) mám ráda pevné, jak začne měknout, peču :o)
OdpovědětVymazatTenhle tvůj koláč vypadá úžasně, doufám, že si vzpomenu, až nějaká hruška změkne :o)
Měj klidné pondělí, Helena
Heleno, děkuji za pochvalu. Měj se krásně
VymazatTaké jsem koupila báječné hrušky v Lidlu, jenže když změknout, já té jejich šťavnaté chuti neodolám.
OdpovědětVymazatKoláč vypadá naprosto skvěle.
Simi, já hrušky právě raději tvrdší, takže ty poslední skončily v koláči :)
VymazatTen vypadá báječně! Kombinace hrušek, lehkého krému a mandlí je i moje oblíbená.
OdpovědětVymazatBáro, je jedlý - díky tvarohu je hezky vláčný.
VymazatKoláč vypadá tedy hodně jedle. Receptík si opíšu, bude se hodit.
OdpovědětVymazatMěj se Stáni, hezky!
Hanka
Hani, tak ať se povede, jestli ho budeš péct.
VymazatMěj se fajn
Ahoj Stáňo! Kdy se můžu stavit na kafíčko? :-D Mňam, ukládám a musím zkusit!
OdpovědětVymazatMichaela Blog || Instagram
Michaelo, pozdě - mám tam poslední kousek k snídani :)
VymazatZajímavá kombinace. Vypadá to lákavě)))
OdpovědětVymazatEvi, dobré to bylo (tedy ještě i bude - jeden kousek tam mám k snídani)
VymazatStáni, sbíhají se mi sliny, protože koláč vypadá luxusně. Příležitostně ho vyzkouším.
OdpovědětVymazatMěj hezké dny. 🍀
Aleno, děkuji. A vyzkoušej, není to nic extra složitého.
VymazatHezký den
Musím říct, že koláč vypadá vážně fantasticky. Já bych tedy ale hrušky nahradila jablky, mám je v buchtách raději :)
OdpovědětVymazatPetro, já právě hledala něco, kde uplatním ty hrušky. Ale jablečné moučníky mám ráda taky.
VymazatMňam, mám ráda sladké.
OdpovědětVymazatMěj se hezky. J.
Jani, dobrý je...
VymazatAhoj Stáni,
OdpovědětVymazatvypadá to opravdu dobře, taky jsem pekla hruškový koláč, myslím, že recept jsem dávala na blog tak před dvěma lety:-) Měj se krásně,
Hanka z ciculka.cz
Hanko, tak to se kouknu - a zkusím ho někdy příště...
VymazatMěj se fajn
Stáni, dortík v řezu vypadá náramně a určitě i náramně chutnal. Poslední dobou už moc nepeču, ale až začnou jezdit návštěvy, určitě něco zase zkusím.
OdpovědětVymazatPřeji fajn týden. D.
Dášo, já peču taky jen občas - jsme na to jen dva. A občas nám taky něco donese máma. Tak se musím krotit, abych prošla dveřma :).
VymazatMěj se fajn
Ahoj Stáňo, wau, dort jako z nějaké prvotřídní prvorepublikové kavárny, úžasně vypadá a ta kombinace k sobě lahodně jde. Určitě vyzkouším. ☺♥ Díky za super recept.
OdpovědětVymazatEriko, děkuji za pochvalu. Měj se fajn
VymazatJá tedy hrušky takto upravené vůbec nemusím, ale koláč vypadá skvěle, určitě sis pochutnala :)
OdpovědětVymazatAnother Dominika
Dominiko, tak ono by tam určitě šlo použít jiné ovoce. A koláč chutnal jak mně, tak manželovi, takže u nás úspěch.
VymazatKoláč vypadá luxusně! Strouhaný koláč moc často nedělám, nedokážu čekat tak dlouho, než to zmrzne v mrazáku.. :D Já bych akorát místo hrušek použila jablka :)
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Já právě hledala recept, kam strčím hrušky (ale s jablky by to určitě fungovalo taky). Jinak ten spodek jsem nestrouhala, jen jsem těsto namačkala do formy. A nastrouhat tu necelou čtvrtinu nedalo tolik práce (v mrazáku bylo jen chvilku, než jsem udělala náplň).
VymazatVypadá božsky. :)
OdpovědětVymazatSomethingbykate
A byl i dobrý :).
Vymazat