pondělí 22. března 2021

Čajové nákupy

 To, že sbírám čajové přebaly, už asi většina čtenářů mého blogu ví - jednak to tady myslím občas zmíním a jednak jsem to na sebe i prozradila  v  článku, kterým jsem se před časem zapojila do blogové výzvy Srdeční záležitost aneb sbírka-nesbírka.
Většinou si novinky do sbírky kupuji tak nějak postupně, i když tdy výsledkem je stav, kdy u nás stejně pro čaje není pomalu kam šlápnout. Ale zrovna teď nedávno se mi to tak sešlo v jeden den -  náhodný nákup v supermarketu  a k tomu balíček z čajového e- shopu ... Takže zatímco většina blogerek se ve svých článcích věnuje tomu, co pěkného si koupila na sebe nebo jakou novou kosmetiku si pořídila, já vám tentokrát poskytnu pohled na nákupy čajového sběratele. A bude jasné, že tvrzení, že u nás vypadnou čaje v podstatě odevšad, není rozhodně nadnesené.
 



Nejprve jsem nakoupila v Lidlu  čtyři krabičky čajů značky Lord Nelson, která je brandem tohot  řetězce.  Nejsou úplnou novinkou, ale nedávno malinko změnily desing (ano - i u čajových přebalů se sledují drobné rozdíly jako je změna údajů na zadní straně). Všechno jsou to ovocné příchutě - šípek s malinou, granátová jablko s brusinkou, černý rybíz s angreštem a třešní a posledním kouskem je aronie s ovocem acai. Krabička s 20 sáčky vyšla na necelých 30 Kč a čaje mají překvapivě výraznou ovocnou chuť (byť ibiškový základ samozřejmě úplně nezapřou, ale řekla bych, že není dominantní) a i hezky voní (nejvýrazněji ten s malinami).  Já si ovocné čaje moc nepotrpím (ty pije hlavně manžel a máma), ale tyhle mi docela chutnají. Malou konvičku čaje o obsahu asi 0,4 l jsem z jednoho sáčku udělala zcela v pohodě. A přebaly mají moc pěkné, kombinace modré s výrazými obrázky ovoce podle mne vypadá dobře.
 

 
V balíku z e-shopu Mix-tee, který se zabývá prodejem čaje a kávy, na mne v Zásilkovně pak čekaly čaje od dalších dvou značek.
Značka Mabroc přišla s novinkami, pokud jde o aromatizované černé a zelené čaje. Winter berry je černý čaj dochucený lesním ovoce, Tropical sunset černý čaj s příchutí ananasu a manga,  Soursop twist je zelený čaj s příchutí gravioly a  Minty lemon zelený čaj s příchutí máty a citronu. Krabička s  20 sáčky vyšla něco málo přes 55 Kč. Chuťově čaje  čaje nejsou špatné, jde podle mne o takový lepší průměr mezi aromatizovanými čaji. I tady jeden sáček vyšel tak na malou konvičku. A přebaly tvoří pěknou sérii - samozřejmě taky s obrázky ovoce.
 


A poslední dva krabičky byly kolekce čajů od značky Tarlton. První obsahovala 6 druhů aromatizovaného černého čaje (brazilské mango a jahoda, soursop, kiwi a malina, broskev, maracuja, lesní plody) a druhá 6 druhů aromatizovaného čaje zeleného (jahoda & kiwi, malina & meloun, graviola & mango, černý rybíz & broskvev, soursop, Earl Grey).  V každé krabičce bylo 60 sáčků - po 10 od každé příchutí a jedna krabička stála něco málo přes 110 Kč.  Tyhle čaje byly z celého nákupu jednoznačně nejslabší - sáčky obsahují hodně čajového prachu  a i chuťově je to celkem slabota. Všechny příchutě chutnají tak nějak skoro  stejně  (možná earl grey se trochu vymyká). Prostě za málo peněz málo muziky....  Kolekce potěšily mé sběratelské srdce, chuťové buňky přišly holt zkrátka.
 



A s tím, že hned druhý den jsem si koupila další dvě krabičky čaje, které už jsem nefotila (možná se s nimi časem  potkáte v nějakém z článků "Z čajové poličky"), se raději ani chlubit nebudu, abyste si nemysleli, že jsem úplný blázen 😃. 



38 komentářů:

  1. Ahoj Stáni,
    moc pěkné nákupy. Znám jen toho Lorda Nelsona, ale nikdy jsem ho nezkoušela. Už se těším na další čajová okénka:-) Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, jak ten Mabroc, tak Tarlton nejsou úplně běžně v prodeji - spíš jen na e-shopech nebo v čajových obchůdcích...
      Hezký den

      Vymazat
  2. Stáňo, ten z Lidlu znám, kupujeme ho často. My doma pijeme převážně ovocné čaje a tenhle je dobrý i v poměru cena-vykon. Ostatní neznám... Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, souhlasím, ten LN má opravdu velmi dobrý poměr cena-výkon...

      Vymazat
  3. Stáňo, buď ráda, že můžeš nakupovat. Já to mám takhle s klubíčky a to teď musíme jedině na e-shopu, a to už přece jen není tak překotné a člověk si to rozmýšlí...
    Čaje z Lidlu znám "podle vidění", doma jsem je nikdy neměla, stejně jako ty další. Takže samé novinky, díky za tvé hodnocení.
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, je pravda, že čaje mají i v supermarketech. Ale už rok je utrum s výlety za hranice a i odtud jsem si vozívala....
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Tarltony mají hezký design (tyto ještě nemám!), ale chuťově musím souhlasit. Měla jsem od nich i nějaké sypané a přišlo mi, že jejich aroma bylo umělé až nepříjemné. Jen jejich oříškový černý mi chutnal. Novinky od Mabrocu jsou krásné, ty by se mi taky hodily do sbírky. Jak se dostanu do Prahy, mám pro Tebe nachystanou obálku s převážně zahraničními kousky, tak snad udělají radost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tarltony jsou teď čerstvá novinka - však taky přebal nemám ani jeden kromě sady do sbírky. Všechno jsem vyměnila. A nahaté pytlík už mám částečně vypité a částečně jsem je odlifrovala mámě :). Ale Mabrocy by mi pro tebe možná mohly zbýt ;-)
      Na zásilku se budu těšit.

      Vymazat
  5. Teda Stáni, to je nádhera! :) Já už si tuhle říkala, jestli to fakt všechno stíháš vypít. :) Napadlo mě, že ti nějaké čaje pošlu. Jeden čas jsem také sbírala obaly, ale pak jsem to vzdala - přesně pro tenhle důvod. doma milion čajů a nezvládala jsem to pít... teď se k tomu občas vracím, ale nepřeháním to. U nás nakupuje hlavně chlap a ten kupuje hlavně čaje, co nejsou v papírovém - ani jiném pytlíku. většinou pyramidky a tak...
    Napiš mi prosím kdyžtak na můj FB - ráda se s tebou domluvím na nějaké výměně, nebo Ti pošlu aspoň trochu od toho, co tu mám - pokud teda mám vůbec něco, co bys ty ještě neměla. :D
    https://www.facebook.com/sabina.hurtakovahaskova/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, na FB juknu, ale dneska to nebude, má za sebou pracovně náročný den a před sebou ještě nějaké maily.
      Já hodně čajů rozdám - v práci kolegyním, mámě... Manžela jsem z limonád přeučila na vychlazené ovocné čaje... A já sama toho vypiju taky spoustu (nepiju kafe, takže jen čaj).

      Vymazat
  6. Hezke prebaly, hlavne ty prostredni. Ja bych si uz asi nepamatovala, co uz nekde mam a co ne. Obdivuji! M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, ty Mabrocy mají fakt hezké přebaly i hezké krabičky... Já si říkám, že si sbírkou posiluju paměť a oddaluju Alzeihmera :D. Ale když máme třeba výměnné sběratelské setkání, tak taky donesu něco, co už ve sbírce mám. Nákupy si zatím celkem pamatuju ...

      Vymazat
  7. Já mám rada čaje se zvláštními prichutemi, třeba orientální, relax a taky bylinkové. Ovocné musí být fakt kvalitní, ty obyčejné mě fakt nechutnají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, tak tyhle (kořeněné, bylinkové ap.) nemám ráda já. Pokud si nějaké koupím, tak je většinou rozdávám kolegyním...

      Vymazat
  8. Každý máme jinou úchylka))))
    A mít čajovou není nic těžkého.
    Ani jeden jsem nepila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, přesně :D. Kdybych si pořídila úchylku na čajové plechovky, pila bych kvalitnější čaj, ale zas bychom se už asi nevešli do bytu. :D

      Vymazat
  9. Pěkné čajíčkování :) Od Lorda Nelsona také plánuji koupit nějaké dobré čaje, až se zase někdy vypravím do Lidlu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliss, tak ty ovocné, co jsem si koupila teď, můžu doporučit.

      Vymazat
  10. Krásně se ti sbírka rozšiřuje. 👍👍👍 Z prezentovaných čajů znám jen Lorda Nelsona, ostatní jsou pro mně neprobádanou krajinou.
    Hezké dny ☕🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, Mabroc ani Tarlton nejsou tak běžné, supermarkety je nemají, spíš malé obchody nebo čajové speciálky...

      Vymazat
  11. Skvělé tipy, tyto čaje jsem v životě nikde neviděla :) Já se snažím dopíjet čaje z Bali, ale když je piji sama, dost to trvá.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já piju čaje pořád, takže mi to celkem ubývá. Ale hodně toho i rozdám (aby to ubývalo ještě rychleji :D)

      Vymazat
  12. Díky za tip. Značka Mabroc mě velice zaujala. Čaje mám ráda :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Já mám taky ráda čaje, ale piju jen jeden stále dokola, protože mi zachutnal ze všech nejvíc. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám díky sbírání přebalů vyběr poněkud odlišný od běžného spotřebitele :D - já si kupuji takové, kde mne zaujme přebal ...

      Vymazat
  14. Stáňo, Ty jsi čajová královna. To je čajů...Já piju hlavně bylinkové, co si sama nasbírám. Ale kupuju zase látky, vlny atd. Vždycky si říkám, že už si dám stopku, ale pak neodolám. Ale vím jistě, že to nespotřebuju. Měj se pěkně, zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, :D. Já zas mám bylinkové ráda nejmíň. Ale piju, co je doma ... I když preferuji černé a zelené bez příchutí.
      Mjě se pěkně

      Vymazat
  15. Já jsem typicky ovocná a občas zelená. Piju hodně kávy a černý čaj by byl už kofeinová nálož, takže ty vůbec.
    Před vánoci jsem si za nemalý peníz koupila kazetu ovocných čajů, která byla vynikající. I když na čajích nešetřím, nekupuji si laciné za pár korun. U té kazety ta kvalita byla tak výrazná a dokonalá, že nyní bojuji s ostatními, prostě mi moc nechutnají :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by mne zajímalo, které čaje ti tak zachutnaly ;-)?

      Vymazat
  16. Týjo, tohle by mi rozhodně na nějakou dobu stačilo! :) Nejvíce se mi líbí obaly od Mabroc :) Mě chutnají hlavně zelené a ovocné čaje - nejvíce se skořicí, jablky, švestkami a podobně :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však já jsem taky část přesunula k mámě - ta díky mé sběratelské vášni čaj v podstatě nekupuje, zásobuju jí já :)

      Vymazat
  17. Ty jo, to je náhodou moc pěkný a zajímavý!

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj Stáňo, tak granátové jablko a malina mne osloví vždy. Super nákup. Je potřeba si udělat radost. ☺

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)