Musím
se přiznat, že mé nejoblíbenější moučníky jsou ty, které vyžadují v
podstatě jen tři kroky - nasyp, zamíchej, upeč. Jedním takovým je i
rychlý perník , který peču už spoustu let a který u nás patří mezi nejoblíbenější "buchty na plech".
Suroviny
300 g hladké mouky
120 g cukru krupice
1-2 lžíce medu
30 g rozpuštěného tuku (máslo, Hera)
2-3 lžíce kakaa
prášek do perníku
1/8 l mléka
cca 100 ml silné instantní kávy (uvařené)
(toto množství je na plech cca 20 x 30 cm)
Do mísy prosijeme mouku, prášek a kakao. Trochu vychladlou kávu smícháme s medem a rozpuštěným
tukem a spolu s mlékem vlijeme do sypkých surovin. Důkladně promícháme a vzniklé těsto vylejeme na plech s vyšším okrajem vyložený pečícím
papírem a pečeme na 180°až 200°C asi 30 až 40 min. (já čas moc nesleduju
- řídím se "špejlovým testem"). Upečený perník necháme vychladnout, prokrojíme a promažene pikatní marmeládou (u nás vede rybíz, případně maliny nebo višně).
Jako
varinatu můžeme upečený perník polít citronovou nebo čokoládovou
polevou (a případně ještě posypat kokosem), místo marmelády ho promazat
máslovým krémem nebo do těsta přidat sekanou čokoládu, ořechy či
sekané sušené ovoce.U nás se ale "přísahá" na základní verzi s
marmeládou bez čehokoliv dalšího. Ani cukrem už nesypu (to jen pro focení).
Ahoj Stáni,
OdpovědětVymazattaky mám moc ráda tyto typy buchet. Jednu plánuji péct o víkendu, je s kefírem a mám recept od maminky kamarádky. Je fakt výtečná, taková lehká, málo sladká. Perník je moje oblíbená buchta, peču ho hodně ráda, ale recept mám trochu jiný. Taky mám nejraději verzi s marmeládou, to je prostě top. Měj se krásně,
Hanka z ciculka.cz
Hanko, u nsá taky nejvíc "frčí" s marmeládou. A máma ho kdysi dělávala s náplní z másla, kakaa a vajíček - jako holka jsem to děsně milovala. Musím si říci mámě o recept na tu náplň a někdy to zkusit.
VymazatHezký den
Stáňo, já peču perník z celorznné mouky, přímo do těsta se dává sklenička povidel nebo marmelády, oříšky... Je krásně "mokrý", ale ta ovocná složka vadí našemu Adamovi. Tak asi dojde i na ten tvůj :o)
OdpovědětVymazatDěkuji za recept a přeji hezký den, Helena
PS: měla jsem na mysli dvojici Roslund a Hellström, mám knihu BOX 21. Je to už delší dobu, ale myslím, že se mi tenkrát líbila.
Heleno, já občas taky do perníku celozrnnou mouku přidám, když ji zrovna mám doma..
VymazatDíky za upřesnění dvojice - neznám jí.
Stáni, já vůbec nepeču a když už, tak mám ráda postup podle tvého popisu. Měj klidné dny.
OdpovědětVymazatMarti, děkuji a hezký den.
VymazatStáňo, díky za recept. Ráda vyzkouším. I u nás vedou takové rychlovky :)
OdpovědětVymazatMěj prima dny, Petra
Petro, budu ráda, když bude chutnat.
VymazatMěj se fajn
Taky mám podobný recept, takže perník občas peču. A určitě nemusím mít obavy, že by nešel na odbyt.
OdpovědětVymazatHezký den!
Hanka
Hanko, perník se u nás sní taky rychle.
VymazatMěj se pěkně
Klasicka perník, ten vždy udělá doma také radost. Mám recept, kdy se dává marmeláda do těsta a také je moc dobrý. Já nyní peču minimálně, protože sladké je pro mne stále ještě tabu, ale manželovi upeču a on si to sní s radostí sám, třeba jeho milovanou tvarohovou bábovku :-))).
OdpovědětVymazatStáňo měj pohodový den, u nás chumelí :-(.
Álo, tak já si sladké dopřeji - snažím se, aby to bylo k snídani (abych to stačila spálit ;-)). Tvarohovou bábovku už jsem taky dlouho nepekla, díky za připomenutí.
VymazatPrima den i tobě
Perníkem neurazíš snad žádnou návštěvu :) Přiznám se, že já mám také nejradši úplně obyčejný perník s rybízovou marmeládou. Ideálně ještě polítý hořkou čokoládou :)
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Míšo, já tenhle perní peču jedině s marmeládou. Verze s máslovým krémem je vzpomínka na dětství.
VymazatStáni, perník mi chutná, ale už dlouho jsme ho nepekla. Vlastně od doby, co se syn odstěhoval, ten ho měl nejradši. Ten tvůj vypadá lákavě a máš ho krásně nafocený.
OdpovědětVymazatPřeji hezké dny. D.
Dášo, u nás ho taky nejvíc miloval syn (taky už je odstěhovaný), tak ho teď peču míň. I když manžel s konzumací tentokrát taky nezahálel. A díky za pochvalu fotek.
VymazatMěj se fajn
Jen zakousnout. Vypadá krásně. Iwka
OdpovědětVymazatDěkuji.
VymazatHmmm...není nad obyčejnou klasiku. Taky ho máme rádi. Tak ať chutná a svět je kolem hnedle aspoň o trochu sladší ;o).
OdpovědětVymazatHanko,, už je snědeno :)
Vymazatvypadá chutně,Sv.
OdpovědětVymazatDíky :)
VymazatStáňo, vypadá a určitě chutná báječně. 👍👍 Perník také u nás patří k oblíbenému repertoáru. Já dnes zamíchala jen rychlý piškot s menším podílem cukru a promazala ho rybízovou marmeládou.
OdpovědětVymazatMěj hezké dny. 🍀
Aleno, já se na víkend chystám asi na švestkový koláč - mám ještě v mrazáku sáček švestek, tak ať mi tam nepřekáží...
VymazatMěj se fajn i ty
Stáňo, perník = klasika a rychlovka, která nezklame. Taky ho peču často. Když se mi nechce dělat nic složitého nebo spěchám, volím perník. Zdraví Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Lenko, souhlasím - perník je rychlovka. Když chci něco rychle, tak volím buď ten nebo hrnkovou bábovku.
VymazatHezké dny
No přiznám se, že zásadně nepoužívám žádné instantní směsi, pouze jedinou a to je perník.
OdpovědětVymazatDělají jí ho naprosto dokonalý a to je pak otázka skutečně kosmická :)
Simi, u nás se tenhle perník peče od mého dětství, takže pokračuju v tradici...
VymazatJsi můj člověk. Rychle upéct a rychle sníst. To zvladame ))))
OdpovědětVymazatPerník je u nás na stole často.
Evi, mně občas baví se pustit do něčeho složitějšího, ale někdy se hodí, když je to rychle a pak přijdou vhod recepty z kategorie "zamíchej, nalej, upeč" (a sněz :D).
VymazatNoooo, tak kava v perniku je u me inovace a rada zkusim:-). Hezky vikend, Stano. M.
OdpovědětVymazatMarcelko, u nás se tam dává odjakživa a vlastně jsem ho nikdy bez kafe nepekla.
VymazatMěj se fajn
Doma dělám podobný perník a vždycky je hned pryč. Akorát do něj nedávám tu kávu, ale někdy určitě vyzkouším. Bude chutnat zase jinak. :-)
OdpovědětVymazatMartino, já tam kafe dávám vždycky, vlastně ani nevím jak by bez kafe chutnal. Prostě rodinný recept převzatý od mámy, který neinovuji...
VymazatPerník miluju, ale v tomto receptu mě zaujala káva, tu jsme do perníku nikdy nedávali :)
OdpovědětVymazatAnother Dominika
Dominiko, když to tu čtu, tak nejsi jediná, koho to kafe zaujalo :D.
VymazatAhoj Stáňo, taky mám nejraději ty zákusky, které se takto "snadno" avšak chutně připravují. Tvůj perník vypadá navíc luxusně. Máma ještě dělávala do perníku např. krém z másla a pudinku..., nebo to byla ořechová buchta stejného tvaru, no nevím, ale také moc dobré. Krásnou sobotu přeji. ☺♥
OdpovědětVymazatEriko, máslový krém do perníku dělala máma taky. Nějaký speciální, ne s pudinkem, ale myslím se žloutky. Musím se jí na něj zeptat...
VymazatVypadá parádně, miluji perníky. :)
OdpovědětVymazatSomethingbykate
Perník je takový vděčný moučník...
VymazatPerník už jsem neměla ani nepamatuju, není to totiž moje oblíbená buchta :)
OdpovědětVymazatTak to u nás je perník v oblibě poměrně vysoko :)
Vymazat