pondělí 15. března 2021

Robert Bryndza - Kanibal z Nine Elms

 Reklam na knihy anglického autora Roberta Bryndzy jsem už viděla  docela dost, ale ještě mi žádná z jeho knih neskončila v ruce. Vlastně ani nevím proč. Možná mne  odrazovaly právě ty reklamy. Letos před Vánoci jsem si ale řekla, že mu dám šanci a jednu z jeho knih jsem si zařadila na vánoční "wishlist" nebo jinak řečeno - napsala jsem o ni Ježíškovi.
 

 
 Kate nyní kriminologii  přednáší na provinční univerzitě a málokdo by asi na první pohled hádal, že v minulosti odhalila ve svém nadřízeném obávaného londýnského sériového vraha, který se zaměřoval na mladé dívky a byl označován jako Kanibal z  Nine Elms. Kate s touto minulostí spojuje jednak  to, že své přednášky o kriminologii pravidelně zahajuje právě případem Kanibala z Nine Elms a i syn - důsledek nerozvážného krátkého románku s nadřízeným, ze kterého se vyklubal sériový vrah.
 

Po patnácti letech se ale zdá, že se minulost znovu otvírá. Na Kate se obrátí rodiče dívky Caitlyn, která kdysi zmizela, s prosbou, aby jim pomohla najít tělo jejich dcery, o níž se domnívají, že se stala jednou z obětí Kanibala z Nine Elms. Současně je nalezena  obět brutální vraždy, jejíž provedení se detailně shoduje s provedení vražd Kanibala z Nine Elms. Což se zdá nemožné, vždyť  Peter Conway - Kanibal z Nine Elms byl odsouzen na doživotí a tráví život ve střeženém psychiatrickém ústavu. Navíc se začnou nacházet vzkazy týkající se vražd i Kate s podpisem "Fanoušek".  Kate se tak pouští současně do řešení dvou otázek - pokouší se vypátrat osud Caitlyn a současně najít i odpověď na otázku, kdo je Fanoušek a co svými vraždami i vzkazy sleduje?
 

Tato kniha je první ze série s vyšetřovatelkou Kate Marshallovou, bývalou  policistkou, a jejím asistentem Tristanem. Podle mého názoru se úvodní příběh této řady povedl. Hlavní hrdinka je sympatická,  byť to není  úplně jednoduchá postava, nebo možná trochu i právě proto. Noční  můry  z případu, jehož vyřešení málem zaplatila životem, i komplikovaný vztah k synovi, který je nejen jejím potomkem, ale i potomkem brutálního sériového vraha, ji kdysi přivedly až na hranu sebezničení nezřízeným pitím. A i nyní se občas vracejí. Nicméně osud Kate nezastiňuje hlavní příběh - koktejl osobních vztahů Kate a vlastního pátrání je namixovaný tak akorát, což mi vyhovovalo. Příběh není navíc postavený na příliš detailním  popisu brutálních detailů vražd, ale je čtivý a myslím, že udrží čtenáře v napětí až do konce. Aspoň mne udržel. A určitě se chystám si přečíst i druhý příběh s Kate v hlavní roli.
✦✦✦✦✦
 

Anotace
Před patnácti lety byla Kate Marshallová vycházející hvězdou londýnské policie. Dokázala vyřešit sledovaný případ nebezpečného a krutého sériového vraha s přiléhavou přezdívkou Kanibal z Nine Elms, i když přitom sama málem zemřela. Nyní Kate přednáší na univerzitě a snaží se vést poklidný život, když se minulost začne vracet. E-mail s žádostí o pomoc ji vtáhne nejen do právě probíhajícího vyšetřování vražd mladých dívek. Jejich modus operandi nebezpečně připomíná případ, který před patnácti lety vyřešila. Nevrací se jen vzpomínky. Vrah napodobitel chce dokončit započatou práci… 
A tak se i Kate musí vrátit k vyšetřování, aby dokončila tu svoji – chytit dalšího sériového vraha.
 Vydalo nakl. Cosmopolis v r. 2019. překlad K. Elisová

28 komentářů:

  1. Četla jsem od autora v létě dvě knížky a dost mě bavily 😏 pro mě to byl náhodný objev v městské knihovně. Byla to ta první řada. Tahle vypadá taky lákavě.
    Díky za tip. Krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, u mne to byla první knížka od tohoto autora. Ale kouknu se i po ostatních.

      Vymazat
  2. Stáňo, děkuji za další recenzi, nezní to úplně špatně. Dobrá detektivka se vždycky hodí.
    Měj příjemný dne, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, mně se tahle detektivka líbila, četla se opravdu dobře.
      Hezký den i tobě

      Vymazat
  3. Stáňo, znovu musím říct, že před tebou smekám, kolik toho přečteš. Já musím rychle dočíst to, co mám rozečtené, protože se mi už škola rozjela na plné pecky a další 3 měsíce nebudu mít večer volný.
    Díky za další tip. Až budu mít volněji, vím kde hledat inspiraci. Stačí kouknout k tobě na blog :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, já zas obdivuju, že ses ještě pustila do studování. Já jsem se čtením trochu děsná, zvlášť pokud jde o detektivky (kterých čtu nejvíc) - jak se začtu, ztratím pojem o čase a pak chodím hrozně pozdě spát (teď hřeším na to, že díky HO můžu vstávat o hodinu později...)
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Četla jsem od něj Dívku z ledu a ještě i jiný titul- musela bych po názvu zapátrat v paměti :-).
    Tento titul si opět píšu na papír do knihovny.
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já bych si ráda přečetla i knížky z první řady s Erikou Foestrovou. Ale asi si spíš počkám na knihovnu...
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Dobrých knih není nikdy dost. Díky za další tip.

    OdpovědětVymazat
  6. Veverko, děkuji za tip, píšu si na seznam do knihovny. Měj se hezky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráďo, ráda tě u mne zas vidím. Doufám, že se všichni máte dobře.

      Vymazat
  7. Odpovědi
    1. Jestli tě baví detektivky, tak bys mohla být spokojená.

      Vymazat
  8. Stáňo, děkuji za další báječnou recenzi. Bryndzu mi už doporučovala dcera. Zatím jsem od něj nic nečetla, ale tato kniha mě zaujala.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, já si právě o něco od Bryndzy přála díky tomu, že jsem na něj četla dobré recenze. Chystám se i na jeho další tituly.
      Měj se fajn

      Vymazat
  9. na Bryndzu se chystám už dlouho..Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se taky chystala. A teď jsem to konečně zrealizovala :)

      Vymazat
  10. Stáni, díky za rozšíření mých obzor. Měj klidné dny.

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Stáni,
    já mám doma Bryndzu kompletního, měla jsem asi raději tu první sérii, ta byla taková temnější a drsnější, ale i tato s Kate je moc fajn. Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já chci časem přečíst i tu první, tak jsem zvědavá, která se bude víc líbit mně :)
      Hezký den

      Vymazat
  12. Já nepatřím k nadšeným příznivkyním pana Bryndzy, ale když jeho knihu dostanu do ruky, přečtu si ji ráda. Z této serie jsem nečetla nic, ale právě tahle na mě čeká ve čtečce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, tak jsem zvědavá, jak se ti bude líbit. Já tuhel četla jako první a celkem mne navnadila na další.

      Vymazat
  13. Tuhle knihu mám taky, ale ještě jsem ji nečetla, tak se na ni už docela těším. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se četla fakt dobře, takže myslím, že by se ti mohla líbit.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)