pondělí 8. března 2021

Peter Mohlin & Peter Nyström - Poslední na seznamu

 Další kniha z vánoční nadílky - tentokrát nikoliv z mé. Dostal ji k Vánocům manžel, který ji také přečetl první. A protože se líbila nejen jemu, ale četla jsem na ni i dobrou recenzi u Hanky z blogu ciculka.cz, tak jsem neváhala a pustila se do ní. Ostatně detektivky jsou můj oblíbený žánr.



John je agentem FBI, který infiltroval drogový kartel a byl odhalen. Se štěstím se mu povedlo vyváznout a byl umístěn do programu na ochranu svědků . Na vlastní žádost a přes počáteční odpor nadřízených nakonec skončí pod novou identitou ve Švédsku v rodném Karlstadu v policejní jednotce zabývající se vyšetřováním odložených zločinů. Důvodem je jeho nevlastní bratr Billy, který byl podezřelým v případu zmizelé dívky Emelie, jehož vyšetřování má být znovu obnoveno.   Emelie, budoucí dědička oděvního řetězce, zmizela před deseti lety a jedna z mála stop, které tenkrát policie měla, ukazovala právě na  Billyho. Vzhledem k tomu, že se ale nenašlo tělo, policie nikoho nakonec neobvinila. Jenže teď se vyšetřování rozjiždí znovu a John, ačkoliv se s bratrem řadu let nestýkal  chce, aby vůči němu bylo férové. Dokáže přinést zvrat v případu - najít deset let hledané tělo, ale to paradoxně vede naopak k novém obvinění jeho bratra. Navíc se prozradí příbuzenský vztah Johna a Billyho, což Johnovi dost komplikuje situaci.
 

První, kratší, část příběhu se odehrává ve dvou časových rovinách i ve dvou zemích. Jedna linka se týká  Johna a odehrává se v Baltimore, druhá se vrací do Švédska o deset let zpátky - do doby, kdy zmizela Emelie. Další části knihy se pak odehrávají celá ve Švédsku a věnují se už pátrání po Emiliině těle a po jejim vrahovi. 
Vzhledem k úvodu příběhu jsem předpokládala, že v příběhu bude pátrání po Emélii hrát stejnou roli jako Johnovo unikání před pomstou drogového kartelu (protože ten zradu neodpouští). V tom jsem se ale dost mýlila. Hlavní je samotné pátrání po Emélii, do kterého se občas proplétá příběh otce zmizelé dívky. Ale nakonec i na ten drogový kartel dojde...
Zápletka příběhu je  vystavěná tak, že se knížka opravdu dobře čte. Autoři si pro čtenáře přichystali několik  zvratů, které překvapí a posunou vyšetřování zas někam jinem. Ale tyto zvraty nepostrádají logické vysvětlení, takže konečné řešení je uvěřitelné. Myslím, že tahle detektivka  za přečtení určitě stojí. Aspoň mně se líbíla a ke konci už jsem četla jedním dechem. 
 
✦✦✦✦✦
 

Anotace
Když je agent FBI John Adderley odhalen drogovým kartelem, který infiltroval, výsledkem je střelba, krev a hlavně zbraní u spánků – ale i zaklapnutá želízka. Obvinění končí u soudu a John v programu na ochranu svědků… ve švédském Karlstadu, kde se přidává k policejní jednotce pro vyšetřování odložených případů. A tím jeho problémy teprve začínají.
Vydalo nakl. Metafora v r.  2020, překlad L. Veselý
 
 
 

24 komentářů:

  1. Tak jsem chtěla zajásat, že znám alespoň tuhle severskou dvojici autorů, ale mrkla jsem do knihovny a ne - ti moji pánové se jmenují jinak :o)
    Tak jako vždy poděkuji za recenzi a popřeji příjemný den!
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tak jinou severskou dvojici autorů si zas nevybavuji já.

      Přeji krásné dny

      Vymazat
  2. Stáni, díky za další recenzi. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  3. To si zapíšu, krimi já ráda :-).
    Hezký den Stáňo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, mně se líbíla, tak doufám, že zaujme i tebe.
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Knížka nezní vůbec zle. Je fajn, když jsou příběhy psány trochu reálně :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já hlavně nemám ráda krkolomné, nedomyšlené a nevěrohodné zápletky. A tahle mi přišla docela dborá.

      Vymazat
  5. Předám tip mojí mamce. Díky.
    Hezký den s knihou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, maminka je milovník detektivek?
      Pěkný další den jarních prázdnin...

      Vymazat
  6. Stáňo, ty jsi tedy vášnivý čtenář. Já ještě nemám dočtenou tu Lovkyni :o) Ale díky za další tip.
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, kombinace nuceného dobírání dovolené a lockdownu dělá své (pravda, asi bych měla taky trochu uklízet, ale to se mi o dovolené nechtělo ;-)).
      Měj se fajn

      Vymazat
  7. Stáňo, děkuji za další recenzi na četbu. Detektivky a thrillery patří k mým oblíbeným žánrům.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
  8. To vypadá i čtivě. Já na ty severský detektivky moc nejsem, připadají mi někdy až zbytečně brutální a příliš naturalistický. Ale jednu přečtenou mám, Past od Marka Leina - náhodně vytažená v knihovně (chtěl jsem finskou literaturu). Třeba dojde jednou i na tuhle, o kousek vedle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martine, tohle nijak brutální není, takže myslím, že po ní můžeš klidně sáhnout (až budeš potřebovat vyměnit skripta za něco lehčího ;-))

      Vymazat
  9. Ahoj Stáni,
    mně se knížka moc líbila, přišlo mi to jako celkem zajímavá zápletka a těším se už na další díl. I když je to docela tlusťoch, tak jsem to přečetla rychle. Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, četlo se to fakt dobře, i když tlusté je je to slušně. Líbila se i manželovi.
      Měj se fajn

      Vymazat
  10. Já to čtení teď pěkně flákala, ale na blogu je teď recenze na knihu Tyran, kterou jsem dostala v rámci spolupráce a teď čtu druhou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, to se ráda kouknu. A začínají mi docházet knihy, tak by se mi taky nějaká spolupráce hodila :)

      Vymazat
  11. Myslím, že se po ní podívám. Potřebuju si trochu odpočinout od té hromady romantiky, co mám doma. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, tohle je taková fajn detektivka, žádný krvák, takže se na ní z romantiky přejde docela dobře, myslím.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)